ghitacusman scrie:tradus - toate improvizatiile-s riscante .
EXACT
ghitacusman scrie:tradus - toate improvizatiile-s riscante .
daniel66 scrie:In primavara am avut o familie care a fost f.slaba si am incercat sa o stimulez cu protofil si sirop dar nu am reusit sa o intaresc (matca nu depunea pe mai mult de 2 rame ).In iunie am primit un roi destul de puternic si nu aveam lada pentru el .Am cumparat polistiren extrudat(din cel negru care sepoate pune sub gresie)de 4 cm si am facut o lada.Polistirenul l-am lipit cu spuma poliuretanica pentru polistiren(din acea verde)si am intarit toate imbinarile cu holsuruburi lungi astfel incat sa prinda ambele placi la fiecare colt.Am mutat acea familie slaba in aceasta lada si roiul care l-am primit l-am bagat in lada de lemn.Ce va pot spune este ca familia din lada de polistiren a depasit in 2 luni toate familiile pe care le am.Singura problema a fost ca nu am tinut cont de propolizarea ramelor si se lipeau destul de tare,dar cu atentie am reusit sa le desfac.Vazand cat de bine merge respectiva familie am mai facut cateva lazi ptr. nuclee si am bagat cativa roi mai slabi rezultatul a fost acelasi o dezvoltare mai accelerata decat cei in lazile de lemn.Precizez ca nu au ros polistirenul iar locasurile pentru rame le-am imbracat in tabla pe care am lipit-o tot cu spuma si nu am mai avut probleme cu scosul ramelor.Nu pot sa va spun cum se comporta in pastoral o astfel de lada fiinca din cauza sanatatii nu am putut merge in pastoral.Sigur ecologistii vor spune ca polistirenul extrudat nu este ecologic iar spuma poliuretanica nici atat,nu-i contrazic dar nici nu le dau dreptate atat timp cat polistirenul si spuma intarita au ramas intacte.
Nu sunt in masura sa dau o explicatie stiintifica la cele povestite mai sus,probabil fiind un bun izolant termic, polistirenul a mentinut o temperatura constanta atat noaptea cand la noi in zona de munte este mai rece cat si ziua cand a fost 35-37 de gr.dar eu am fost foarte multumit.Am sa las sa ierneze o familie in aceasta lada sa vad cum se comporta.
Salut cu respect toti apicultorii si astept cu interes comentariile dumneavoastra.
Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori