Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde cypryx » 25 Aug 2012, 14:52

ghitacusman scrie:tradus - toate improvizatiile-s riscante .

EXACT :oops:
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde adibumbescu » 26 Aug 2012, 05:00

Da CYPRIX e mai comod , si merge la tine daca zici ca stai cu ei pe loc.
Dar canturile din fabrica sunt prea mari, 2 mm intr-o parte si 2 in alta in plus, in total 4mm in care rama are loc de joc fata spate, iar pentru transport ramele trebuie sa fie fixe.
Daca incerci sa apropii peretii pentru a fixa rama intre canturile din fabrica, nu va mai ramane spatiu standard jos intre pereti si rame, iar albinele nu vor avea acces pe peretii stupului.
Cantul facut din nou e obligatoriu ,daca nu vrei sa centrezi fiecare rama cu mana, si de pastorit nu mai vorbim.

Parerea mea este ca daca tot investesti niste bani, mergi pe dimensiunile standard din start,ca poate o sa te trezesti cu ditamai stupina ,si o sa-ti vina greu apoi sa faci modificari .
Orice mica abatere de la standard ,in apicultura aduce foarte multe dezavantaje .

Eu am conceput pentru fixarea ramelor ,un sistem cu auto strangere actionat de insasi greutatea ramei,de altfel si foarte simpu.
Cu cat rama este mai grea cu atat se fixseaza mai bine.

Eu ii plimb mult pe ai mei si trebuie ca ramele sa fie foarte bine fixate pentru a nu avea mortalitate prin frecarea ramelor intre ele.
Numai bine.
adibumbescu

Mesajde silviu hd » 27 Aug 2012, 21:22

Multumim dl adibumbescu pt informatiile despre stupii din polistiren .Cypryx si eu sunt din Hunedoara doar ca am stupi la Brad este primul an cu stupi am facut 4 roinite din polistiren dar vreau sa fac la iarna 5 de1/1 cu cat de 1/2 spunemi daca ai dat cu ceva la interior salut
silviu hd

Mesajde Mircea77 » 27 Aug 2012, 21:53

Cypryx multumesc pentru avertisment.
Daca-ti mai aduci aminte de mine dintr-un alt topic, lucrez tot in domeniul energetic (transportul energiei) si stiu destul de multe chiar pentru un economist viitor inginer energetician (sunt anul 3 deja).
Era prea mult de scris ca sa descriu toata instalatia asa cum am gandit-o eu. Intr-adevar filmuletul ala este destul "periculos" pentru ca "instalatia" avea foarte multe improvizatii.
Mental mi-am imaginat ce trebuie sa includa si am avantajul de a cunoaste cativa oameni de isprava (energeticieni meseriasi) care ar putea sa-mi proiecteze instalatia electrica si tot ce inseamna partea de protectii (daca e nevoie pun si o protectie diferentiala :lol: si stii la ce ma refer).

@adibumbescu - daca ai detalia un pic mai mult sistemul cu auto strangere (inclusiv poze) ar fi super interesant.
Mircea77

Mesajde cypryx » 28 Aug 2012, 10:34

salutare

domnu adi aveti mare dreptate.se vede ca ati lucrat mult la imbunatatirea stupilor de polistiren . acum am incercat tocmai partea cu apropierea peretilor.e gresit din ce am constatat si eu(am gasit albine moarte in zona de contact dintre umerasi ramelor si peretele stupului,moarte prin strivire) asa ca m-am oprit si am cam ramas la cautat idei mai bune .ma gandeam sa folosesc ceva la reducerea faltului de fabrica prin adaugare de material(o sipca de lemn) dar vazand idea dumneavoastra (cu strangere) am cam ramas in pana de idei.
oricum domnu Adi e maestru la acest capitol.

pt .siviu hd, ma bucur vecine ca esti printre noi(atat on line cat si ca apicultor).eu personal nu am dat cu nimic pe pereti interiori ai stupului de polistiren extrudat . e adevarat ca se vad ceva rosaturi in placa de polistiren dupa folosinta de un an dar nu prezinta pericol(sunt superficiale).insa eu am folosit la stupi de anu trecut un polistiren cu o densitate mica lucru pe care l am remediat anul acesta(dupa sfaturile de pe forum) folosind polistiren cu densitate mai mare.

mircea 77 nu v am uitat,stiu ca sunteti in domeniul electro si sunteti practician (eu practic in alt domneniu acum).in descrirea facuta de mine m am adresat public si celorlalti care sunt oarecum generalisti.
NU RECOMAND NIMANUI SA FACA DISPOZITIVE ELECTRICE IMPROVIZATE.dar stiu ca se fac , de aceea iisfatuiesc sa ia masurile de protectie necesare,caci altfel se poate ajunge la nenorociri si chiar la decese caci curentu nu iarta.
va recomand sa experimentati personal instalatia de taiere a polistirenului si poate asa o sa o faceti mai sigura vazand toate partile ce pot produce acccidente si luand masurile de rigoare .poate o sa o dezvoltam impreuna cu alti forumisti facand o eficienta si cel mai important SIGURA.eu personal nu am spatiul fizic necesar sa o experimentez.
bafta multa la scoala.

salutare si la mai mare.
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde Mircea77 » 28 Aug 2012, 11:35

Cypryx multumesc pentru urare. Deocamdata sunt aglomerat si nu stiu exact cand o sa pun in practica ideea.
Cert este ca o voi face pentru ca sunt total nemultumit de calitatea unor stupi din lemn de brad cumparati de la o firma din Ploiesti - BASIL INTERFOREST.
Au fost prezenti la Targul Mierii ce s-a tinut in primavara in Bucuresti si mi-a placut ce am vazut la ei (raportul calitate/pret). Dupa 2 luni de exploatare deja au inceput sa apara crapaturi pe mijlocul scandurilor (mama ei de uscare rapida la cuptor).
Din cauza asta mi s-a parut o idee buna realizarea stupilor din polistiren. Nu necesita atat de multe scule precum cei din lemn, adio crapaturi, montaj facil etc.
Promit sa revin cu informatii daca pun in practica ceea ce vreau sa fac.
Mircea77

Mesajde adibumbescu » 29 Aug 2012, 13:15

1. raspuns la prima intrebare legata de autostrangere
suportii de rame din coltare de aluminiu nu sunt strambati la 90 ",ci mai deschise in asa fel incat sa formeze un trapez,cu baza in sus.La asezarea ramelor in acest trapez ,tind sa se duca spre varf asigurand o fixare foarte buna.
adibumbescu

Mesajde Mircea77 » 29 Aug 2012, 14:46

Adibumbescu stau bine cu imaginatia, m-am uitat foarte atent la pozele stupilor tai, inclusiv la faltul unde se sprijina ramele.
Te rog frumos detaliaza lucrurile intr-un desen sau o poza mai detaliata. In ceea ce priveste coltarul m-ar interesa tipul, latime, grosime etc.
Apelez la tine pentru ca esti singurul cu experienta vasta si care a impartasit-o cu noi.
Multumesc.
Mircea77

Mesajde iulyan_milo » 06 Sep 2012, 19:12

Se pot lipi cu ceva?
iulyan_milo

Mesajde daniel66 » 08 Sep 2012, 10:17

In primavara am avut o familie care a fost f.slaba si am incercat sa o stimulez cu protofil si sirop dar nu am reusit sa o intaresc (matca nu depunea pe mai mult de 2 rame ).In iunie am primit un roi destul de puternic si nu aveam lada pentru el .Am cumparat polistiren extrudat(din cel negru care sepoate pune sub gresie)de 4 cm si am facut o lada.Polistirenul l-am lipit cu spuma poliuretanica pentru polistiren(din acea verde)si am intarit toate imbinarile cu holsuruburi lungi astfel incat sa prinda ambele placi la fiecare colt.Am mutat acea familie slaba in aceasta lada si roiul care l-am primit l-am bagat in lada de lemn.Ce va pot spune este ca familia din lada de polistiren a depasit in 2 luni toate familiile pe care le am.Singura problema a fost ca nu am tinut cont de propolizarea ramelor si se lipeau destul de tare,dar cu atentie am reusit sa le desfac.Vazand cat de bine merge respectiva familie am mai facut cateva lazi ptr. nuclee si am bagat cativa roi mai slabi rezultatul a fost acelasi o dezvoltare mai accelerata decat cei in lazile de lemn.Precizez ca nu au ros polistirenul iar locasurile pentru rame le-am imbracat in tabla pe care am lipit-o tot cu spuma si nu am mai avut probleme cu scosul ramelor.Nu pot sa va spun cum se comporta in pastoral o astfel de lada fiinca din cauza sanatatii nu am putut merge in pastoral.Sigur ecologistii vor spune ca polistirenul extrudat nu este ecologic iar spuma poliuretanica nici atat,nu-i contrazic dar nici nu le dau dreptate atat timp cat polistirenul si spuma intarita au ramas intacte.
Nu sunt in masura sa dau o explicatie stiintifica la cele povestite mai sus,probabil fiind un bun izolant termic, polistirenul a mentinut o temperatura constanta atat noaptea cand la noi in zona de munte este mai rece cat si ziua cand a fost 35-37 de gr.dar eu am fost foarte multumit.Am sa las sa ierneze o familie in aceasta lada sa vad cum se comporta.
Salut cu respect toti apicultorii si astept cu interes comentariile dumneavoastra.
daniel66

Mesajde stefeug » 09 Sep 2012, 15:36

salut!
Puteti sa recomandati un dispozitiv pt taiat profesional placile de polistiren extrudat. Am tot cautat pe net dar nu gasesc decat dispozitive (foarte) profesionale de sute si mii de euro. voi ce folositi?
multumesc
stefeug

Mesajde stefeug » 09 Sep 2012, 16:00

am gasit ceva mai accesibil
http://www.jucarii.com.ro/produs.php?prodcod=3354
nu stiu cat de performant sau util ar putea sa fie!

si am mai gasit si asa ceva
http://www.lorencic.ro/aparate-de-tiat- ... 2-11_3.htm
pare mai profesional dar nu am gasit si ce pret ar avea!
stefeug

Mesajde stefeug » 11 Sep 2012, 08:36

salut!
lazile le-ai facut cu fund antivaroua sau cu fund plin? Ma gandesc ca in cele cu fund antivaroua exista variatii de temperatura mai mari decat in cele cu fund plin. O parere!
eu folosesc stupi din lemn cu fund antivaroua de doi ani (am folosit aproape 20 de ani cu fund plin). podisorul este din folie tot timpul anului, iar iernarea este foarte buna cu fundul gol. de altfel atat iarna cat si vara las fundul gol, dar in perioade ca aceasta cand ziua sunt 25-30 grade si noaptea 10 grade cred ca se cunoaste in familia de albine. de aceea sunt curios daca aceasta dezvoltare (presupusa ca fiind datorata inertiei termice a polistirenului) s-a realizat in lazi cu fund plin sau cu plasa.
Ma incanta cele scrise in acest topic si in aceasta iarna as incerca si eu sa croiesc cateva lazi de acest tip pe ME cu 8 rame si 4 corpuri cu fund cu colector de polen integrat. inca nu stiu ce sistem de falt sa aleg ca sa nu impiedice desprinderea corpurilor. falt de jur imprejur sau falt doar pe doua laterale si cu opritoare pe celelalte doua (model unguresc)?
de asemenea nu stiu cu ce sa decupez manerele tip scoica, ca imi dau seama ca ar putea sa fie dificil cu un cater. ce scule ati mai folosit pentru asta?
Multumesc!

daniel66 scrie:In primavara am avut o familie care a fost f.slaba si am incercat sa o stimulez cu protofil si sirop dar nu am reusit sa o intaresc (matca nu depunea pe mai mult de 2 rame ).In iunie am primit un roi destul de puternic si nu aveam lada pentru el .Am cumparat polistiren extrudat(din cel negru care sepoate pune sub gresie)de 4 cm si am facut o lada.Polistirenul l-am lipit cu spuma poliuretanica pentru polistiren(din acea verde)si am intarit toate imbinarile cu holsuruburi lungi astfel incat sa prinda ambele placi la fiecare colt.Am mutat acea familie slaba in aceasta lada si roiul care l-am primit l-am bagat in lada de lemn.Ce va pot spune este ca familia din lada de polistiren a depasit in 2 luni toate familiile pe care le am.Singura problema a fost ca nu am tinut cont de propolizarea ramelor si se lipeau destul de tare,dar cu atentie am reusit sa le desfac.Vazand cat de bine merge respectiva familie am mai facut cateva lazi ptr. nuclee si am bagat cativa roi mai slabi rezultatul a fost acelasi o dezvoltare mai accelerata decat cei in lazile de lemn.Precizez ca nu au ros polistirenul iar locasurile pentru rame le-am imbracat in tabla pe care am lipit-o tot cu spuma si nu am mai avut probleme cu scosul ramelor.Nu pot sa va spun cum se comporta in pastoral o astfel de lada fiinca din cauza sanatatii nu am putut merge in pastoral.Sigur ecologistii vor spune ca polistirenul extrudat nu este ecologic iar spuma poliuretanica nici atat,nu-i contrazic dar nici nu le dau dreptate atat timp cat polistirenul si spuma intarita au ramas intacte.
Nu sunt in masura sa dau o explicatie stiintifica la cele povestite mai sus,probabil fiind un bun izolant termic, polistirenul a mentinut o temperatura constanta atat noaptea cand la noi in zona de munte este mai rece cat si ziua cand a fost 35-37 de gr.dar eu am fost foarte multumit.Am sa las sa ierneze o familie in aceasta lada sa vad cum se comporta.
Salut cu respect toti apicultorii si astept cu interes comentariile dumneavoastra.
stefeug

Mesajde jenica67 » 11 Sep 2012, 13:09

Polestirenul extrudat, se taie bine la circular cu dics subtire. Ii si un film pe net.
http://www.youtube.com/watch?v=BTK4IQMPZb8
jenica67

Mesajde daniel66 » 11 Sep 2012, 17:35

Eu am facut stupii cu fundul plin,dar sus in loc de podisor am facut o rama cu plasa, iar in capac am facut pe lateral un gol pe care l-am inchis tot cu plasa si cum am spus zilele trecute am fost foarte multumit.Nu stiu cum se vor comporta familiile din lazile de polistiren la iarna ,dar voi risca.
daniel66

Mesajde kamy » 11 Sep 2012, 19:55

[nu risca deloc ci pune mana si da niscai gauri in funduri cat mai in spate sa faca curent cu urdinisu,poti sa le dai in polistiren cu freza de rigips marimea medie, altfel iarna curge apa pe urdinis ti=o spune stan patitul!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....