Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER vs. ME

Mesajde Ruben » 03 Sep 2012, 09:10

paul scrie:Sunt fan ... ME :!:
Pe ... 8 RAME :!:
La anu' toti roiii ii fac pe ME 8 :idea:

Nu fi, omule dus cu presu :lol: Ca daca iti trebuie stupi nestandardizati de nimeni iti dau eu 20 de lazi(12 rame jos, 12 sus) aproape noi de Layens pe care imi pare rau ca le-am facut.... Macar aia ierneaza boboc.

Stai bland... am mai vazut pe forum unul care voia MER de 150. Pai....truda lor de stupi. Ne ajung ME, MER si Dadant.

Adica, ma rog, tu poti sa faci cum vrei, da miros ca o sa ti para rau un pic mai incolo ;)

Sa fii iubit!
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 03 Sep 2012, 09:12

Adi Hodis scrie:Da ? ... bun, deci ...

:) Esti tare:)

Si io is fan MER, ca daca nu eram nu deschideam topicul. Din diverse considerente. Da am in stupina salbatice autohtone, fiice de Carnica, cate o fiica de italiana si cate o fiica venita din spatiu. In conditiile astea, de fapt in conditiile lui Carnica, MER cred ca e bun.

Adi, albine rosii ai?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 03 Sep 2012, 09:16

.....
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde paul » 03 Sep 2012, 18:30

dumi scrie:
Pe ... 8 RAME :idea:

Si eu am luat in calcul aceasta varianta dar este o problema cu piesele pentru stup (gratiile haneman, colectoarel de polen) si stabilitatea stupului daca este pe 4 caturi.
Iarna daca opresti o rama sau doua cu pastura nu ramane cam putina miere?

Dumi
Gratii haneman se gasesc . Le taiem dupa model si rezolvam problema !
Colector de polen ... nu folosesc !
Un stup cu 4 caturi cu fund si capac nu depaseste ... 1,2 m !!! La inaltimea asta , daca e rigidizat bine nu cred sa fie probleme !
Toamna , dau sirop pana umplu toate ramele din catul superior , indiferent cate rame am oprit la rezerva ! Corpul superior trebuie sa fie full !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gabi bee » 04 Sep 2012, 13:11

doua corpuri ME pe 8 rame inseamna 12 rame dadant iar la un dadant pe 12 rame matca urca frecvent in cat si ma mir ca la ME pe 8 rame nu urca matca in corpul 3 ! :roll:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde paul » 05 Sep 2012, 00:33

dogvet scrie:Da d-le Gabi Bee,aveti dreptate cind spuneti ca la Dadantul de 12 rame urca,Ceea ce am spus eu in schimb este ca ,repet, la Me cu 8 rame/corp matca nu urca in corpul 3.Dvs ati socotit strict matematic neluind in calcul modul de lucru.

Si daca te rog eu frumos , nu vrei sa dezvolti putin :?:
Se pare ca vorbesti in cunostinta de cauza :!:
Te rog ... please ...
Tot ce vrei sa spui despre acest sistem : avantaje , dezavantaje , mod de lucru ...
Multumesc frumos !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 05 Sep 2012, 05:34

gabi bee scrie:salut Adi ! spui ca la ME nu sunt 80 % din matci care sa ponteze 2 corpuri iar la MER matcile mai slabe le lasi pe doua corpuri pt cuib iar cele prolifice pe 3 corpuri [adica echivalentul a 2 corpuri ME] . in cazul asta nu sunt foarte putine matcile care sa se multumeasca cu 2 corpuri de mer si mai multe matci care intra si in corpul 3 ouand cate 2-3 rame doar cat sa te incurce la extras si te obliga la ales ramele din acest corp ? numai bine ! :P

Salut Gabi.
Nu, nu e asa cum presupui, e invers, sint multe matci carora le ajung 2 caturi MER si mai putine matci in cuib de trei caturi MER care oua mai mult de 2-3 rame in a-l 3-lea cat unde au si coronitze de miere.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ruben » 05 Sep 2012, 07:25

Dar daca vorbim de rasele care au mai mult puiet/populatie decat Carnica, nici atunci nu trecem de 50% la matcile care au nevoie de 3 MER-uri :?:
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Crisan Dorel » 05 Sep 2012, 10:25

Ruben scrie:
Pe ... 8 RAME :!:
La anu' toti roiii ii fac pe ME 8 :idea:

Nu fi, omule dus cu presu :lol: Ca daca iti trebuie stupi nestandardizati de nimeni iti dau eu 20 de lazi(12 rame jos, 12 sus) aproape noi de Layens pe care imi pare rau ca le-am facut.... Macar aia ierneaza boboc.

Stai bland... am mai vazut pe forum unul care voia MER de 150. Pai....truda lor de stupi. Ne ajung ME, MER si Dadant.

Adica, ma rog, tu poti sa faci cum vrei, da miros ca o sa ti para rau un pic mai incolo ;)

Sa fii iubit!

Te referi la mine cumva ?
Vad ca te straduiesti sa creezi un curent de opinie ... ar fi bine sa ai in spate ceva incercari.
Nemtii au adoptat rama germana standard
Exista si alte standarde ... de ex. DELON sau WARE

Doar tu detii raspunsuri ... fara sa fi incercat macar!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 11:28

paul scrie:
dogvet scrie:Da d-le Gabi Bee,aveti dreptate cind spuneti ca la Dadantul de 12 rame urca,Ceea ce am spus eu in schimb este ca ,repet, la Me cu 8 rame/corp matca nu urca in corpul 3.Dvs ati socotit strict matematic neluind in calcul modul de lucru.

Si daca te rog eu frumos , nu vrei sa dezvolti putin :?:
Se pare ca vorbesti in cunostinta de cauza :!:
Te rog ... please ...
Tot ce vrei sa spui despre acest sistem : avantaje , dezavantaje , mod de lucru ...
Multumesc frumos !!!

Paul a tot fost discutat sistemul asta ... e drept ca informatia nu prea e condensata dar multe au fost spuse deja.

Din pacate insa acest sistem este sensibil in functie de zona asa ca niciodata ceea ce e valabil in Nordul Moldovei nu o sa se aplice in Oltenia si nici in Banat .... sistemul de ME cu 8 rame trebuie incercat de fiecare personal ... e mai greu sa-l formalizezi pe hartie.
In ceea ce ma priveste anul asta am hotarat sa renunt la el .... cel putin in sezon .... e foarte oki la iernat (si probabil in stationar) dar complicat in exploatare deoarece necesita minim 4 corpuri (nu caturi) ceea ce complica transportul plus sensibilitate la stabilitate.
Acum folosesc cutiile pentru iernat dar sigur la primavara le voi disponibiliza pe toate si daca nu gasesc clienti le voi folosi doar pentru roi.
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 05 Sep 2012, 13:18, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Crisan Dorel » 05 Sep 2012, 12:30

dogvet scrie:Respect parerea d-nului Ionita,dar.....ceva nu e in regula daca dinsul a patit toate cele enumerate.In primul rind transportul se face doar pe 2 corpuri,nu pe 3 sau 4.ASta inseamna randament la incarcare.In al treilea rind,un stup are max 4 corpuri(nu caturi) si nu minim 4.In al patrulea rind e foarte usor de lucrat in exploatare,corpurile fiind realizate in asa fel incit pot fi ridicate cu miinile sau cu Apilift.Singur ,un om,poate imbarca o stupina de 50 stupi intr-o perioada foarte scurta,fara sa-si rupa ,,cocoasa''.Aratati-mi cum se poate face asta cu un alt model?Se preteaza la paletizare,la facut de nuclee,la prins roiuri :D In niciun caz nu are probleme cu stabilitatea ,daca e bine facut.Mai sint multe de spus despre el,dar repet asta e opinia mea,nu e obligatoriu sa se ralieze cineva in mod neconditionat la ea.Are un aspect negativ:costa mult,materiale de calitate deosebita,nu suporta greseli de executie ale timplarilor nepriceputi!

Frumoasa poza dogvet.
MER redus ca si ME pe 8 rame, incearca se "rezolve" problema volumului optim pentru o colonie de albine.

Vreau sa fac si ME sezonul urmator.
Poate vom ajunge si la combinatii de tipul:
cuib - ME+MER (pe 10 rame)
magazii - MER

Radeti voi harapi albi ... :)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 12:55

apoi vezi de ce am inceput eu expunerea ca situatiile pot fi diferite in functie de zona melifera :D
subliniez ca eu vorbesc doar din experienta proprie si personala.

1. am gresit cand am spus caturi .... ma refeream la corpuri (pentru cuib plus caturi);
2. la mine incepand cu luna mai si dupa septembrie familia nu prea incape in doar 2 corpuri (daca incape nu e familie de cules :D ), trebuiesc minim 3 (dar intradevar de ouat matca se limiteaza doar in 2, dar in stup nu am doar albine acoperitoare), si oricum iti trebuie o solutie pentru a le transporta si pe celelalte (4 si poate 5), plus ca nu o data culesul de pe o locatie asigura umplerea caturilor .... deci trebuiesc mutate neextrase. De exemplu anul acesta toti stupi mei ME8 au necesitat 4 corpuri dupa salcam iar jumatate chiar 5 in timpul culesului la floare.
3. pentru incarcare / descarcare eu folosesc lisa (tip pupemea) devenita deja clasica .... , am studiat si apiliftul dar pur si simplu gasesc ca este prea incet pentru a fi luat in considerare, la lisa una e sa ai inaltimea incarcaturii de aproximativ 1 m cat are un ME clasic pe 3 corpuri si cu totul altceva cand mai adaugi 0,245 (daca nu chiar de 2 ori) adica sa depasesti 1,3 m ... in prima situatie ai vizibilitate in fata in ceea de-a 2 trebuie sa fii ghidat. La remorcile pentru turisme apare si problema data de inaltimea incarcaturii (cu cat centru de greutate e mai sus cu atat riscul de rasturnare sau intrare in tangaj e mai ridicat). Incarcarea / descarcarea stupilor ME 8 se face cu tot atata "cocoasa" ca la oricare stup vertical ... ba mai mult utilizand lisa eu cred ca manipularea stupilor dadan plus cat (eventual 2 caturi de 1/2) se face mai usor deoarece au inaltimea mai mica. are intradevar avantajul faptul ca fiind mai ingust optimizeaza spatiul ocupat si se preteaza mai bine la paletizare.
4. probleme cu stabilitatea pot aparea .... conteaza terenul .... una e un pic de panta la stupul cu inaltimea de 1 m si latimea de 10 rame si alta la cel de 1,3 m si latimea de doar 8, e fizica pura .... nu e ceva foarte grav dar trebuie avut in vedere si acest aspect.
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 14:13

pai sa o luam metodic:

Bine ar fi sa transportam stupii extrasi (avem mai putin de pus in cocoasa si in plus scade riscul de sufocare .... asa e ideal dar nu intodeauna e posibil).

A. deplasare stupi neextrasi:
- miere insuficient maturata si/sau cat insuficient umplut (miere doar pe 30% din suprafata ramelor) - salcam cel mai clasic exemplu ... nu putine sunt cazurile cand nu se umple catul la salcam 1 dar se burduseste la salcam 2 .... de ce sa muncesti la 2 (sau chiar 3) extractii in urma carora sa obtii miere nematurata cand poti extrage o singura data si sa obtii miere de mult mai buna calitate.
- timp scurt la dispozitie - ca sa extragi dureaza minim 1 zi .... aceasta zi poate fi valorificata la urmatorul cules, mai ales cand culesurile sunt de acceasi natura.

B. Deplasarea pe 2 corpuri. In cazul meu e imposibil, pur si simplu nu au unde intra albinele in doar 2 corpuri daca ele ocupau 4 (chiar si la 3 tot nu au loc) .... in plus chiar si daca ar intra si celelate corpuri trebuiesc depozitate apoi transportate .... si apoi adaugate pe stupi .... volum de munca in plus, asa pur si simplu incar si am plecat .... nu mai ramane nimic in urma si nici de lucru supliumentar nu-mi fac.

C. 4 sau 5 corpuri
Ca sa iei corpurile pe masura ce sunt umplute trebuie sa fii acolo toata ziua .... in plus risti o sa iei mierea mult mai putin matura decat in cazul in care daca o data catul umplut mai adaugi inca un cat si familia nu-si pierde din elan la cules. La mine al 5 corp e necesar tarziu (la tei) si nu la toate familiile dar de la ele se obtine miere mai multa si mai buna.

D. Lucru cu Lisa - banuiesc ca nu aveti lisa bine dimensionata (distanta intre furci) si-n plus si soclul trebuie adaptat (cate 2 stingii astfel incat sa ghideze furcile) ... pur si simplu nu ai cum sa iei stupul pe furci fara sa fie si echilibrat. Avantajul este ca o data ajuns pe platforma remorci asezi stupul fix in pozitia de transport, nu mai trebuie apoi luat la mana si asezat. Intradevar trebuie atentie cum pozitionezi remorca fata de locul in care incarci / descarci stupi ca sa eviti (minimizezi) urcarea in rampa. Cu apiliftul dureaza prea mult sa urce stup cu stup .... cat timp se pierde cu urcatul unui singur stup si apoi cu manipularea lui pentru poziutia de transport (nu toti stau pe margine) cu lisa incarci 2-3 stupi ..... e drept ca depui ceva mai mult efort fizic .... dar timpul castigat e important. In plus apiliftul e mai voluminos (si cred eu mai greu) decat lisa .... Nu spun ca nu-si are avantajele lui dar cred eu ca pentru incarcat / descacrcat in remorci de turisme iesi mai bine cu lisa. Ideea e sa alegi op remorca cu platforma mai joasa si bineinteles un model de stup compatibil (soclu cu ghidaje, nu prea inalt, stabil, etc)
Cristian IONITA

Mesajde paul » 05 Sep 2012, 17:43

Domnilor ... Dogvet si Cristi Ionita , ma intereseaza parerea voastra :
- dezvolta mai mult popor decat Dadantul :?:
-cum tineti in frau roirea , mai greu sau mai usor decat la Dadant :?:
- miere se face mai multa in ME 8 decat in Dadant 12 de ex . :?:
-iernarea am inteles ca e net superioara in ME 8 :!:
paul

Mesajde Cristian IONITA » 05 Sep 2012, 17:52

1. popor mai mult - categoric DA, dar ca orice ME uzeaza mai repede matca, deci trebuie sa-ti adaptezi modul de lucru pentru schimbatul artificial al matcilor;
2. roirea - nu am inca o parere pertinenta, cert e ca nu mi-au roit deloc dar am si dadan care nu au roit .... asa teoretic ar trebui sa roiasca mai greu decat dadanul (au spatiu ptr cuib mai mare) dar nu pot da un raspuns ferm.
3. miere mai multa - iar greu de spus daca e mai multa (stii vorba aia ca albine sa ai ca miere fac si-n cisma) dar in mod cert obtii miere de calitate mai buna (scoti doar din rame in care nu a fost puiet, capacie mai rapida, etc)
4. iernarea - e singurul avantaj cert al acestui sistem .... iti permite iernarea ME-ului (sigura, nu necesita turte, etc) dar cu ceva mai putine rezerve decat la ME de 10 rame (adica fara mierea din 2 rame laterale)
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 06 Sep 2012, 11:15

Mie mi-a urcat matca in c3 chiar si la salcam 2 - tei (apogeul de dezvoltare) si asta in ME normal de 10 rame, imi este greu sa cred ca acest lucru nu se intampla intr-un stup mai ingust!
Daca puneti hanemann atunci da :)
E un stup foarte bun pentru iernat familii medii si cam atat! O familie foarte puternica verticalizeaza vara lejer in 5 astfel de corpuri, ceea ce-l face in pastoral impracticabil, deoarece are punctul de greutate foarte sus. In stationar cred ca merge foarte bine, dar ce nu merge in stationar!?
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR