apoi vezi de ce am inceput eu expunerea ca situatiile pot fi diferite in functie de zona melifera
subliniez ca eu vorbesc doar din experienta proprie si personala.
1. am gresit cand am spus caturi .... ma refeream la corpuri (pentru cuib plus caturi);
2. la mine incepand cu luna mai si dupa septembrie familia nu prea incape in doar 2 corpuri (daca incape nu e familie de cules

), trebuiesc minim 3 (dar intradevar de ouat matca se limiteaza doar in 2, dar in stup nu am doar albine acoperitoare), si oricum iti trebuie o solutie pentru a le transporta si pe celelalte (4 si poate 5), plus ca nu o data culesul de pe o locatie asigura umplerea caturilor .... deci trebuiesc mutate neextrase. De exemplu anul acesta toti stupi mei ME8 au necesitat 4 corpuri dupa salcam iar jumatate chiar 5 in timpul culesului la floare.
3. pentru incarcare / descarcare eu folosesc lisa (tip pupemea) devenita deja clasica .... , am studiat si apiliftul dar pur si simplu gasesc ca este prea incet pentru a fi luat in considerare, la lisa una e sa ai inaltimea incarcaturii de aproximativ 1 m cat are un ME clasic pe 3 corpuri si cu totul altceva cand mai adaugi 0,245 (daca nu chiar de 2 ori) adica sa depasesti 1,3 m ... in prima situatie ai vizibilitate in fata in ceea de-a 2 trebuie sa fii ghidat. La remorcile pentru turisme apare si problema data de inaltimea incarcaturii (cu cat centru de greutate e mai sus cu atat riscul de rasturnare sau intrare in tangaj e mai ridicat). Incarcarea / descarcarea stupilor ME 8 se face cu tot atata "cocoasa" ca la oricare stup vertical ... ba mai mult utilizand lisa eu cred ca manipularea stupilor dadan plus cat (eventual 2 caturi de 1/2) se face mai usor deoarece au inaltimea mai mica. are intradevar avantajul faptul ca fiind mai ingust optimizeaza spatiul ocupat si se preteaza mai bine la paletizare.
4. probleme cu stabilitatea pot aparea .... conteaza terenul .... una e un pic de panta la stupul cu inaltimea de 1 m si latimea de 10 rame si alta la cel de 1,3 m si latimea de doar 8, e fizica pura .... nu e ceva foarte grav dar trebuie avut in vedere si acest aspect.