Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde cristi_vidican » 19 Sep 2012, 06:28

jonny_it scrie:MER-ul este o gluma deocamdata.

Cand glumesti pe seama MER-ului, glumesti si pe seama mea. :lol:
Hai sa incerc si eu o gluma - la tine apicultura a fost doar o gluma (deocamdata) :lol:
De ce crezi tu ca stuparii adevarati de pe forum au adopatat acest tip de stup si multi il vor adopta cat mai curand?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 19 Sep 2012, 09:15

@Cristi cati MER ai si de cat timp?

Cine are 100-200 de MER pe aici? Adi Hodis .. altcineva?
Este foarte bun doar ca nu prea il foloseste nimeni pe la noi, exact ca ME-ul :lol:
jonny_it

Mesajde cobi » 19 Sep 2012, 09:48

jonny_it scrie:@Cristi cati MER ai si de cat timp?

Cine are 100-200 de MER pe aici? Adi Hodis .. altcineva?
Este foarte bun doar ca nu prea il foloseste nimeni pe la noi, exact ca ME-ul :lol:

Mai sunt Jonny si altii; in fine, pana la urma e optiunea fiecaruia :)

Apropo, tu cu ME i-ai vandut ca painea calda. Eram curios, au cumparat tot cei care aveau ME sau si ce-i cu Dadant?
cobi

Mesajde jonny_it » 19 Sep 2012, 10:47

@Cobi

Ai perfecta dreptate; eu doar incercam sa spun ca nu sunt foarte multi care il folosesc, deci putini care au experienta cu acest tip de stup; cine vrea sa faca teste o face pe banii lui;
Eu in nici un caz nu as face 100 de MER fara ca 1-3 ani sa il testez. La fel am facut si cu ME-ul.

I-am vandut la un apicultor care are dadant + cat ME :lol: si dadant + cat 1/2.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 19 Sep 2012, 13:07

jonny_it scrie:@Cristi cati MER ai si de cat timp?

Am MER de 4 ani.
Acum am aproape 2/3 din stupina, care nu e mare, ca am trecut si eu prin ce treci tu. Am vandut oada aproape tot, apoi mi-a venit dorul de inmultire.
E adevarat ca MER-ul e un sistem nou, dar care va prinde tot mai mult, pt ca se lucreaza foarte usor cu el
Nea Gica, daca mai traia, am inteles ca se pregatea sa-si faca 10 MER. Pana si pentru el era tentant MER-ul.
In zona mea este unul care vreo 500 pe acest sistem. Ca el mai sunt cativa tot in zona. Oameni de origine maghiara, cred ca au importat acest sitem de dincolo.
Am prieteni care se dezvolta acum si o fac pe MER.
Parerea mea e ca cine descopera acest sistem si se pricepe la el, nu-l mai abandoneaza.
Un lucru e cert, s-a mai spus, MER-ul se preteaza doar la stupinele asezate, cu material biologic de calitate, cu o zona buna.
Altfel, e cel mai rau sistem. Trebuie matci care sa fie predictibile si stupii tari. Cei care insmultesc salbatic (ceea ce se face in acesti ani) nu vor iubi acest sistem.
ME nu-l cunosc, dar comparativ MER - DB, MER-ul are multe avantaje, in special in lucrul cu stupul, e foarte simplu.
cristi_vidican

Mesajde ANITEI » 19 Sep 2012, 13:23

Eu stau ca pe spini pana da Pupemea verdictul , vara asta ar fi vandut totul si trecut pe MER , singura informatie pe care am vazut-o e ca se face anevoios trecerea , asteptam anul viitor!
Editez In acelasi timp cu mine andrei calinescu intorcea cutitul in rana lui Pupemea cerand explicatia expresiei " Extrem... de anevoios"
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde andrei_calinescu » 19 Sep 2012, 13:34

Da,

Eu nu stiu daca e vorba de o rana , insa banuind spiritul extrem de practic al stuparului Pupemea, e firesc sa imi pun intrebari.
Un om ca el testeaza un sistem din radacina pana in coroana.
andrei_calinescu

Mesajde jonny_it » 19 Sep 2012, 16:34

ANITEI scrie:Eu stau ca pe spini pana da Pupemea verdictul , vara asta ar fi vandut totul si trecut pe MER , singura informatie pe care am vazut-o e ca se face anevoios trecerea , asteptam anul viitor!
Editez In acelasi timp cu mine andrei calinescu intorcea cutitul in rana lui Pupemea cerand explicatia expresiei " Extrem... de anevoios"

Eu nu stau deloc pe spini :lol:
Daca trecerea de la un sistem la altul nu iti aduce beneficii considerabile de ce sa o mai faci? Sau poate aduce ... testeaza fiecare si face cum il taie capul ;)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 19 Sep 2012, 16:43

@cristi_vidican

MER-ul este un ME cu rame ceva mai mici; modul de lucru din ce am vazut eu este foarte asemanator.
La ME ai avantajul ca inventarul apicol este mult mai redus fata de MER, adica in loc sa folosesti 5-6 corpuri folosesti 3; in loc de 50-60 de rame folosesti 30.
Daca adaugi timpul necesar sa faci ramele, corpurile in plus si sa le mai si muti din stanga in dreapta(atentie, se lucreaza cu corpul!) ies niste minute in plus. Asta ar fi problema cea mai mare.
La iernare chiar daca ghemul trebuie sa treaca de 2 ori printre rame nu este atat de grav cat timp corpul 2 si 3 au miere suficienta.

Un avantaj la MER este ca spargerea cuibului prin introducerea unui corp intre cele existente nu deranjeaza atat de tare familia de albine si foarte probabil fagurii artificiali sunt construiti ceva mai repede.
jonny_it

Mesajde Bambucha » 19 Sep 2012, 18:55

Sunt in al 3-lea an de teste, daca la ME mai pui mana pe cate o rama fie sa o dai numai la reformat sau sa verifici de botci, la MER am luat catul si-l arunc in topitorul cu aburi, cuibul se poate face acordeon chiar si de o domnisoara. Pe zi ce trece imi place din ce in ce mai mult, in zona mea mi se potriveste perfect. De altfel cred cu tarie ca pentru o fluenta in managementul stupinei trebuie un singur tip de rama (atat la familie cat si la roi sau la nucleu), iar pentru pastoral dezvoltarea pe verticala este de departe cea mai buna si eficienta.

Intr-adevar este un pic mai mult inventar, dar hei, cine te opreste sa dai dintr-un foc in lucru 1000-2000 de rame la incheiat si insarmat? Corpurile le face tamplarul, sa manance si gura lui ceva :) Pe langa extractia din camp inlocuirea caturilor pline cu unele goale si scosul mierii intr-un loc cu toate conditiile, pare un vis mult prea dulce. Mierea din 1/2 anul acesta era deja capacita in timp ce in ME mai curgea din rama la salcam.
Fata de dadant diferenta la manopera in primavara si toamna este chiar mult mai mare. In timp ce la primul model scot rama, bag rama... la al doilea il las in plata lui (cand simte el nevoia se duce singur in jos), toamna ii pun caciula de miere c3, primavara reformez c1... si mai e o intreaga lista de avantaje.

Incovenientul cel mai mare il vad la comercializarea mat. biologic unde dadantul sta de departe cel mai bine.

Fiecare e bine sa-si faca experienta lui, in functie de ce vatra/vetre are, ce tip de stuparit practica, si nu in ultimul rand de ce logistica dispune.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 19 Sep 2012, 23:54

Legat de comercializare (daca esti pe MER), daca ai matci pregatite, poti sa faci roi la pachet pe DB si tot se vand si cred ca destul de bine pt ca sunt formati pe rame noi.
cristi_vidican

Mesajde teinegru64 » 20 Sep 2012, 01:03

Niciodata nu veti putea vinde roi la pachet pe MER.Veti ramane cu o familie medie si nu vei mai scoate un bidon de miere.Parca vorbeam de familii putrnice.Eu sunt dispus sa fac un pariu.....dau un Layens in doua...si la sfarsitul anului facem totalul. Dumneavoastra dati un MER in doua la 1 martie ? Ma asteptam ca si Johny- it sa arate ceva jonglerii asemanatoare.Zona ii permite.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 20 Sep 2012, 07:35

Am dat un MER in 2 prin iunie. A fost ceva probleme cu unul care a ramas mult fara matca, dar acum am 2 MER pe 2 copuri, foarte bine populati.
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 20 Sep 2012, 08:12

cristi_vidican scrie:... poti sa faci roi la pachet pe DB si tot se vand si cred ca destul de bine pt ca sunt formati pe rame noi.

Pai, d-abia ce am ramas cu un singur tip de rama, si iar ma complic sa introduc alta!? La un moment dat se vor vinde si roi la pachet fara rame, mai trebuie ceva timp pana se impamantaneste acest lucru, pana cand lumea va constientiza ca este cea mai sanatoasa forma de achizitie a mat. biologic.

teinegru64 scrie:Eu sunt dispus sa fac un pariu.....dau un Layens in doua...si la sfarsitul anului facem totalul. Dumneavoastra dati un MER in doua la 1 martie ?

Anul asta in sud prima zi cu polen mai zdravan (cum a permis vremea) a fost 15 martie, la 1 martie maxima fiind de 2-3 grade. Nu umblu in stupi cand albina este in ghem, nu sunt in stare sa fac pariul.
La MER am pregatit familia inca din august nepunand mana pe nici o rama, in timp ce la dadant ...scoate rama, baga rama, descapaceste etc.
Fişiere ataşate
SAM_21151.JPG
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 20 Sep 2012, 08:20

Bambucha scrie:Pai, d-abia ce am ramas cu un singur tip de rama, si iar ma complic sa introduc alta!? La un moment dat se vor vinde si roi la pachet fara rame, mai trebuie ceva timp pana se impamantaneste acest lucru, pana cand lumea va constientiza ca este cea mai sanatoasa forma de achizitie a mat. biologic.

Eu vorbeam in contextul in care se cere (aproape exclusiv) pe piata DB, ca putem sa si vindem pana lumea va ajunge sa cumpere roi la pachet. E o idee.
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2012, 10:05

Bambucha scrie:Sunt in al 3-lea an de teste, daca la ME mai pui mana pe cate o rama fie sa o dai numai la reformat sau sa verifici de botci, la MER am luat catul si-l arunc in topitorul cu aburi, cuibul se poate face acordeon chiar si de o domnisoara. Pe zi ce trece imi place din ce in ce mai mult, in zona mea mi se potriveste perfect. De altfel cred cu tarie ca pentru o fluenta in managementul stupinei trebuie un singur tip de rama (atat la familie cat si la roi sau la nucleu), iar pentru pastoral dezvoltarea pe verticala este de departe cea mai buna si eficienta.

Intr-adevar este un pic mai mult inventar, dar hei, cine te opreste sa dai dintr-un foc in lucru 1000-2000 de rame la incheiat si insarmat? Corpurile le face tamplarul, sa manance si gura lui ceva :) Pe langa extractia din camp inlocuirea caturilor pline cu unele goale si scosul mierii intr-un loc cu toate conditiile, pare un vis mult prea dulce. Mierea din 1/2 anul acesta era deja capacita in timp ce in ME mai curgea din rama la salcam.
Fata de dadant diferenta la manopera in primavara si toamna este chiar mult mai mare. In timp ce la primul model scot rama, bag rama... la al doilea il las in plata lui (cand simte el nevoia se duce singur in jos), toamna ii pun caciula de miere c3, primavara reformez c1... si mai e o intreaga lista de avantaje.

Incovenientul cel mai mare il vad la comercializarea mat. biologic unde dadantul sta de departe cel mai bine.

Fiecare e bine sa-si faca experienta lui, in functie de ce vatra/vetre are, ce tip de stuparit practica, si nu in ultimul rand de ce logistica dispune.

Daca ajungi sa cauti botci prin ME probabil ai gresit undeva :)
Diferenta intre marimea ramelor nu este chiar atat de mare, deci poti pune si un ME direct in topitor asa cum il poti si transporta destul de usor. Domnisoarele sa stea in Bamboo, nu langa stupi :lol:

Toate avantajele prezentate de tine se intalnesc si la ME; deci diferentele o sa ramana(daca sunt) la capitolul iernare si mod de lucru si tin mai mult de apicultor decat de tipul de stup(MER sau ME).
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?