cristi_vidican scrie:Legat de comercializare (daca esti pe MER), daca ai matci pregatite, poti sa faci roi la pachet pe DB si tot se vand si cred ca destul de bine pt ca sunt formati pe rame noi.
Roii la pachet se pot face din orice tip de stup cat timp ai albine suficiente. Si se instaleaza in orice tip de stup .. poate si pentru ca nu se fac pe rame direct.
teinegru64 scrie:Niciodata nu veti putea vinde roi la pachet pe MER.Veti ramane cu o familie medie si nu vei mai scoate un bidon de miere.Parca vorbeam de familii putrnice.Eu sunt dispus sa fac un pariu.....dau un Layens in doua...si la sfarsitul anului facem totalul. Dumneavoastra dati un MER in doua la 1 martie ? Ma asteptam ca si Johny- it sa arate ceva jonglerii asemanatoare.Zona ii permite.
In ultimii 11 ani nu am mai facut roi dupa metoda clasica, adica iei 3-5 rame cu albine, puiet si miere si faci un roi(bineinteles matca imperecheata/ne sau botci) pentru ca se ajunge la o familii de o putere medie si nici nu faci roi cum trebuie nici nu scoti miere.
In schimb am folosit urmatoarea metoda: iau cateva familii si fac roi pana nu ramane decat matca si 2-3 rame cu puiet + 2 cu miere si albinele de pe ele. De obicei dintr-o familie normala imi ies 4 roi.
Roi care pana in toamna arata cam asa(tineti cont ca a fost si un an destul de slab in polen); de obicei folosesc matci imperechate.
Asa cum a spus si teinegru zona imi permite sa fac asta, adica de obicei am cules constant din martie pana in septembrie. Daca as merge la rapita probabil as putea face si mai multi.