Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 09:40

Cristian IONITA scrie:frumos .... sa-l stapanesti sanatos

Multumesc! ;)

Cristian IONITA scrie:PS: te-ai asigurat ca vecini tai au gardurile facute si ca ... nu au mancarici la deste? mai ales cand umbla cu arma la ei?

Bineinteles ca trebuia sa ma intepi putin .. :lol:

Husky este o rasa de caini care tolereaza destul de usor alte animale, cu exceptia celor mai mici decat ei; nu ataca omul, stiu asta din instinct; bineinteles trebuie facut si un minim de dresaj iar cand ies cu el pe strada o sa fie in lesa; prin curte are cateva sute de metri unde sa alerge fara probleme; la fel cum o sa faca si prin padure cand ies la drumetii.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 09:45

Se pare ca pana la urma o sa raman si eu cu aproximativ 50 de familii pe 2 vetre. Odata ce ai microbul in sange nu scapi de el :lol:
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 24 Sep 2012, 12:07

bravos

lasa ca nu-i rau deloc ... si eu sunt in situatie similra cu a ta ... imi fac de lucru pe'alte meleaguri dar nu las batatura fara stupi

despre intepaturi .... pai nu le meriti? .... :mrgreen:
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 12:40

Cristian IONITA scrie:despre intepaturi .... pai nu le meriti? .... :mrgreen:

Hmmm .. iar incepem? :lol:

Gata, recunosc, le merit. :mrgreen:
jonny_it

Mesajde pngflorin » 24 Sep 2012, 13:01

frumos micutul, am avut si eu acum cativa ani buni, f prietenos, insa cam urla noaptea...la luna... :lol:
pngflorin

Mesajde Cristian IONITA » 24 Sep 2012, 13:30

jonny_it scrie:
Cristian IONITA scrie:despre intepaturi .... pai nu le meriti? .... :mrgreen:

Hmmm .. iar incepem? :lol:

....

care iar stimabile? .... ca nu se termina prima serie .... sau cumva ai postat PV-ul de la politie si am ratat eu

in fine .... nu esti tu singurul de pe aici care una spune si un pic alta face (sau nu face) .... si-n plus esti simpatic ... asa ca in ceea ce te priveste o sa suspend intepaturile ....
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 13:57

Cristian IONITA scrie:... asa ca in ceea ce te priveste o sa suspend intepaturile ....

Am trait sa o vad si pe asta :lol:

... de acum incolo discutam doar despre apicultura 8-)
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 24 Sep 2012, 14:25

bineinteles .... dar ai grija ca am spus "suspendat" .... adica oricand pot reveni

acum .... despre apicultura .... zi rapid ... dar cat mai detaliat cum faci extractiile, ce echipamente folosesti (descapacitaor, centrifuga, etc)? ce personal implici, cam cat dureaza

si fata de ceea ceea ce ai acum unde crezi ca ar trebui facut up-grade? .... ma refer la sistemul asta cu 50 de stupi si timp de apicultura printre picaturi
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 15:12

Cristian IONITA scrie:acum .... despre apicultura .... zi rapid ... dar cat mai detaliat cum faci extractiile, ce echipamente folosesti (descapacitaor, centrifuga, etc)? ce personal implici, cam cat dureaza

si fata de ceea ceea ce ai acum unde crezi ca ar trebui facut up-grade? .... ma refer la sistemul asta cu 50 de stupi si timp de apicultura printre picaturi

Extractia: Iau pe rand ramele din al 3-lea corp, le scutur(manual) in stup si le pun intr-un stup cu fund si daca este cazul si capac. Cand am ajuns la 3-4 corpuri le pun pe carucior si le duc intr-o incapere unde se face extractia. Incaperea este o fosta bucatarie doatata cu apa+faianta/gresie(au facut bunicii alta si aia a ramas asa pentru apicultura).
Acolo de obicei este taica'miu care le descapaceste(nu pot spune metoda pana nu o filmez :lol: ) si pune totul in centrifuga(inox 44 rame stas electrica sau pentru vatra de acasa una manuala de 4 rame stas).
Extractia se face aproape intotdeauna sambata si de obicei pot extrage aprox 50 de familii/zi in zilele cand nu ploua.

Ce imbunatatiri as face:
1. O remorca pe care sa imi incapa 50 de familii; m-am razgandit in ce priveste masina 4x4 pentru ca ar trebui sa fie ca a 2-a masina si deja cheltui prea multi bani pentru un moft;
Din 2013 chiar daca dispun de o zona destul de buna(in special una dintre vetre) o sa fac si pastoral; unde nu stiu dar sigur 2 saptamani de concediu o sa le petrec pe dealuri/munti cu albinele(imi mai raman 3 pentru stat aiurea la soare :lol: ). Foarte probabil pentru deplasari o sa inchiriez un camion(nu plec singur).

2. Un sistem automat de hranire; adica pentru stimulari sa nu trebuiasca sa ridic nici un capac; deja am vazut ceva interesant si probabil o sa fac si eu ceva asemanator. Am testat(facuta stimularea prin metode clasice) si ar functiona dpdv al albinelor; problema este ca este destul de complicat sa dai 300ml de sirop odata la 2 zile(nu am timp sa fac asta).
jonny_it

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 15:26

M-am luat cu "up-grade" -urile si am uitat de extractie:

.. dupa ce am extras o serie de rame, toate sunt luate una cate una si sunt curatate de ceara crescuta aiurea sau duse direct la topit daca au multe celule de trantori; tot atunci colectez si propolic(daca este timp);
pun cate 0 - 11 rame in fiecare corp(in functie de perioada anului) si completez cu faguri artificiali apoi sunt asezati pe stupi.

Nu pun ramele extrase de la o familie pe aceeasi familie; incerc sa fac asta dar multe rame ajung de obicei in alti stupi; nu este bine dar cel putin deocamdata ma descurc si asa; nu am avut boli grave in zona(nu exista alte familii de albine in apropiere); doar varooa, nosemoza(ca toata lumea) si puiet varos(nu am mai avut puiet varos dupa ce am trecut de la orizontali la ME).
Orizontalii erau din scandura de 4 sau 5 cm; chiar daca erau prevazuti cu aerisire in capac/podisor si chiar si pe fundul stupului tot nu erau ok, deh, zona de munte + un model de stup foarte prost gandit.
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 24 Sep 2012, 15:41

Multumesc Jonny .... imi pare rau ca nu am fost mai exact in cerinte .... voiam sa stiu strict despre extractie .... la mine acolo e punctul nevralgic si pe care imi propun sa-l imbunatatesc sezonul urmator.

Pana acum m-am descurcat cu o centrifuga mica de doar 2 rame dadan .... si descapacirea facuta la furculita de cate 1-2 persoane mai mult sau mai putin cu experienta in asa ceva. Clar se impune un upgrade la centrifuga ... dar care o fi varianta optima?

Referitor la ce ai spus:
1. remorca tractabila de turism pentru 50 de stupi este ceva greu de gasit .... in plus trebuie si masina "bazata", sfatul meu este sa te limitezi la ceva mai putin 20-25 de stupi, eventual faci 2 drumuri. In plus daca in remorca pui stupi doar pe un singur rand (ptr 50 de stupi trebuiesc musai pe 2 randuri) poti face incarcarea / descarcarea de unul singur (cu lisa tip PUPE) si cu efort mult mai scazut - practic nu ridici nimic cu mana, doar plimbi lisa. Oricum sa ai totusi pe cineva cu tine .... macar sa sune la 112 in caz de doame fereste un accident. Pentru remorca o sa ai doar costul de achizitie si depozitare .... taxele (RCA si impozit) sunt infime iar mai nou ITP-ul se face o data la 3 ani.

2. pentru hranitoare de podisor hranirea poate fi facuta de persoane total pe dinafara subiectlului apicol .... tebuie doar sa ridice capacul si sa toarne siropul .... nu spun ca sistemul automat nu ar merita .... dar ma gandesc ca o sa fie mult prea complex
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 16:07

Cate familii ai? Pana in 100 de descurci si cu una cum am eu, poate chiar si mai mica.
Bunicamiu cand avea 350 de familii avea centrifuge doar de 4 rame ... 5 bucati :) avea avantajul ca mana de lucru era mai ieftina sau se putea plati cu miere(vremuri cand zaharul era foarte rar).
In ziua de astazi nu prea mai merge asa. Pe vatra de acasa unde sunt mai putini merge si cu aia de 4 rame/manuala dar omul de la centrifuga o sa arate ca Rambo dupa 1 zi de munca :lol:

1. Probabil o sa raman la varianta cu 2 transporturi.
2. Nu pot folosi hranitoare in podisor la toti stupii pentru ca la majoritatea am sita pe toata suprafata. Ar insemna sa schimb podisoarele; poate fi si asta o solutie, oricum nu este foarte urgent. :)
jonny_it

Mesajde teinegru64 » 24 Sep 2012, 16:33

[quote="jonny_it"]Cate familii ai? Pana in 100 de descurci si cu una cum am eu, poate chiar si mai mica.
Bunicamiu cand avea 350 de familii avea centrifuge doar de 4 ramequote]Asta ar fi toate vetrele de la Brosteni la P .Teiului ?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2012, 16:42

teinegru64 scrie:
jonny_it scrie:Cate familii ai? Pana in 100 de descurci si cu una cum am eu, poate chiar si mai mica.
Bunicamiu cand avea 350 de familii avea centrifuge doar de 4 rame?

Asta ar fi toate vetrele de la Brosteni la P .Teiului ?

Stupii mai mult stateau prin pastoral si nu erau toti ai lui, adica avea si primarul cativa, avea si politistul cativa; de aceea era primul venit si primul servit cand era vorba de pastoral :)
Cand se revenea in zona se imparteau pe la proprietari, mai putin de jumatate ajungeau sa ramana pe aceeasi vatra.

Pe vremea aia daca aveai contract cu statul sa predai miere transportul era gratuit. Se faceau multe mii de km prin tara.
jonny_it

Mesajde teinegru64 » 24 Sep 2012, 16:45

Mii de scuze P.Teiului = Poiana Teiului.Doua ore nu mai raspud la telefon.Este a doua gafa pe care o fac.Inca o data scuze.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde jonny_it » 26 Sep 2012, 10:49

Fratilor, vine iarna!! :lol:

Prima noapte cu albinele stranse in ghem:

Imagine

Cand ma plictisesc iau un stup in spate si ma plimb :lol:

Imagine
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?