Cristian IONITA scrie:acum .... despre apicultura .... zi rapid ... dar cat mai detaliat cum faci extractiile, ce echipamente folosesti (descapacitaor, centrifuga, etc)? ce personal implici, cam cat dureaza
si fata de ceea ceea ce ai acum unde crezi ca ar trebui facut up-grade? .... ma refer la sistemul asta cu 50 de stupi si timp de apicultura printre picaturi
Extractia: Iau pe rand ramele din al 3-lea corp, le scutur(manual) in stup si le pun intr-un stup cu fund si daca este cazul si capac. Cand am ajuns la 3-4 corpuri le pun pe carucior si le duc intr-o incapere unde se face extractia. Incaperea este o fosta bucatarie doatata cu apa+faianta/gresie(au facut bunicii alta si aia a ramas asa pentru apicultura).
Acolo de obicei este taica'miu care le descapaceste(nu pot spune metoda pana nu o filmez

) si pune totul in centrifuga(inox 44 rame stas electrica sau pentru vatra de acasa una manuala de 4 rame stas).
Extractia se face aproape intotdeauna sambata si de obicei pot extrage aprox 50 de familii/zi in zilele cand nu ploua.
Ce imbunatatiri as face:
1. O remorca pe care sa imi incapa 50 de familii; m-am razgandit in ce priveste masina 4x4 pentru ca ar trebui sa fie ca a 2-a masina si deja cheltui prea multi bani pentru un moft;
Din 2013 chiar daca dispun de o zona destul de buna(in special una dintre vetre) o sa fac si pastoral; unde nu stiu dar sigur 2 saptamani de concediu o sa le petrec pe dealuri/munti cu albinele(imi mai raman 3 pentru stat aiurea la soare

). Foarte probabil pentru deplasari o sa inchiriez un camion(nu plec singur).
2. Un sistem automat de hranire; adica pentru stimulari sa nu trebuiasca sa ridic nici un capac; deja am vazut ceva interesant si probabil o sa fac si eu ceva asemanator. Am testat(facuta stimularea prin metode clasice) si ar functiona dpdv al albinelor; problema este ca este destul de complicat sa dai 300ml de sirop odata la 2 zile(nu am timp sa fac asta).