Mishu05 scrie:Am vazut o matca buckfast nemteasca la un prieten pe parcursul a doua sezoane. Am avut o matca buckfast din danemarca 2 sezoane ( 2009 si 2010) insa eram la inceput si nu stiam care e treaba cu inmultirea.
Am reusit in 2010 sa trag o singura fiica din ea care anul asta a roit si mi-a dat 3 nepoate, una mai diferita ca cealalta ca aspect, voi vedea la anu cum se vor comporta. Practic aceste nepoate au 50% buckfast in ele si fiicele lor ( albinele lucratoare) vor avea doar 25% buckfast asa ca e destul de diluata linia. Pareri:
- cand umblam in stupi ( si ai mei si ai prietenului) cand deschideam pe ala cu buckfast era alt aspect. Chiar de multe ori se vedea atat de mare diferenta fata de stupii in care lucrasem pana atunci ca ma uitam la capac, vedeam numarul si zambeam: da, asta e ala buckfast.
- mult mai organizat, mai "ca la carte", nemteste. Puietul unde trebuie, rezervele aranjate la subler deasupra puietului, caturile pline, urca mierea in cat "la program" fara blocari de cuib. Era daca vreti impecabil ca aspect, ca blandete a albinelor, ca usurinta de a lucra in el si mai ales predictibilitate a situatiei pe rame, vizita dupa vizita pe intreg sezonul.
- matca prietenului a fost mai orientata spre productie , matca mea a fost extrem de prolifica practic aveam 3-4 rame cu oua in octombrie ca sa o opresc i-am bagat 5 rame blana de la rezerva si am iernat pe alta miere dar era matca de prasila, imperecheata pe insula si facuta sa tragi din ea nu de productie. Si ea si albinele ei erau galbene-galbene insa fiica ei ( facuta prin transvazare in 2010) a iesit mai roscovana si mai solida iar albinele ei erau toate rosii/negre nu prea mai vedeai galben ( imperecheata cu trantori autohtoni)
- blande in sensul de linistite, isi vad de treaba lor insa foarte atente . am asistat de multe ori mai ales primavara/toamna la interactiuni intre ele si carpatine din ceilalti stupi. Sunt defensive , nu sar la atac insa daca apare o hoata devin extrem de protectoare, actioneaza hotarat. Este foarte vizibila diferenta intre ele ca grup de albine si celelalte atat ca aspect cat si ca interactiune. Astea rosii/galbene ( ca nu au totusi o culoare uniforma, nu sunt gri ca ale noastre) stau compact pe rame/cutie si isi vad de ale lor. Apare una straina, imediat intra in alerta insa la limita defensiva, raspund la atac practic intr-o maniera defensiva/compacta nu se agita mai mult decat este necesar.
- la partea de intepaturi, incidenta extrem de mica fata de ale noastre si asta e printre cele mai obiective pareri . cel putin in 2009 si 2010 cand umblam in stupi ( pastoral) era normal sa ma mai atinga 1-2-3-10/stup ( mai o rapita, mai o ploaie pe la salcam/faneata/floare stiti cum e) . La astea, diferenta mare, mult mai cuminti nu stiu daca m-a intepat 1. Si lucram la fel nu loveam ramele sau ceva dar eram incepator si nu aveam fluenta in miscari necesara. Acum mi-e greu sa fac o diferenta pentru ca m-am invatat cu ele ( si probabil ele cu mine) si nu ma mai inteapa mai deloc de la nici un stup. Insa atunci cand deschideam si bagam mana printre ele era o diferanta mare.
- roirea ..a prietenului a fost schimbata linistit a mea a murit primavara in al treilea sezon din cauze necunoscute. fiica ei a roit anul asta, la 2 ani din vina mea ( lipsa spatiu)
- revenirea dupa roire a fost una din cele mai spectaculoase din toata stupina . Au ajuns singure de la 3 la 8 rame in 2 luni , fara stimulare.
- fac intr-adevar mult puiet si as zice ca pentru stationar cum fac eu ( cules mediu spre mic) nu s-ar preta chiar asa de bine pentru ca la cata albina e in stup e nevoie de mancare multa
- probabilitate mare sa ramana cu mai putine rezerve fata de ale noastre. Sunt albine de productie si cred ca este necesara o completare hotarata dupa 15-20 august pentru a le opri sau diminua ponta.
Cam atata deocamdata, o sa fac niste poze sa vedeti cum arata fetele si albinele lor. Eu merg pe ideea ca niste caractere bune de la 2 indivizi diferiti ca rasa se transmit mai departe descendentilor.
Adica sa inmultim mereu matcile care au dovedit blandete, productivitate, rezistenta la boli si la iernat, capacitate mare de organizare si pastrare a cuibului in conditii grele.
De acord intru totul Mishu.
Vis-a-vis de rezerve , mare dreptate, am 2 fam de productie cu astfel de matci.
Au cele mai subtiri coroane de miere, intrucat matca a tinut ponta sus inclusiv in august debut de sep.
Am facut cativa roi cu fiice facute din transvazare si trantori carpatini. Si roii astia prezinta aceleasi caractere.
Intr-adevar ordonarea rezervelor si comportamentul pe rama sunt entuziasmante. Intre placheta de puiet si coroana de miere au un cordon de 3-4 celule de polen in permanenta.
Le-am pipait si in Franta, nimic de zis.
Trebuie insa injectie permanenta de capital biologic si muuult sirop.