Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

stup in pat rece & cald

Mesajde liviu1965 » 01 Aug 2011, 21:51

Ma bate gandul sa fac niste stupi patratosi, sa pot folosi ramele in pat cald iarna si in pat rece vara. Folosesc ramele de la Dadant 1/1.
Lucreaza cineva in modul asta?
Va rog, nu ma menajati
liviu1965

Re: stup in pat rece & cald

Mesajde Bambucha » 01 Aug 2011, 22:09

daca va place sa cititi:

http://stuparitul.3xforum.ro/
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 01 Aug 2011, 22:19

liviule , eu asa mi-am facut stupii , cu frezare pe toate laturile , pt rame , si se poate folosi si in pat rece si in pat cald . daca ai insa fund cu sita si iernezi cu sita descoperita nu mai conteaza patul rece sau cald . eu am facut stupul patrat dar deocamdata nu folosesc decat patul rece insa e bine sa ai posibilitatea folosirii patului cald combinata cu obturarea sitei , macar partial . sau faci 2 urdinisuri , unul pe fata si unul pe lateral si intorci stupul si astfel ai modificat patul ! numai bine ! :D
Fişiere ataşate
DSCF1507 (Small).JPG
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde liviu1965 » 01 Aug 2011, 22:52

Multumesc Bambucha , citisem . Erau discutiile pe tema lui nea Milu, din Spania si cativa colegi care intentionau sa mearga pe model. Era acum cativa ani .M-am gandit ca poate cineva lucreaza cu ei si in Romanica,Speram ca pot sa-i determin sa ne impartaseasca din experienta lor.
Inca odata merci.
Felicitari ptr. topicul deschis cu procesatorii...

gabi bee, logica mea este urmatoarea: stupul il pozitionez cu urdinisul spre S , sa fie soare in permanenta pe urdinis.
Vara , pat rece si fundul gol ( cu sita ) . Iarna , pat cald cu fundul semigol ( sa nu faca condes ) . Eu folosesc sita si sus, cu capacul inaltat peste ea cu 2-3cm, vara. Parerea mea este ca , cu cat ii infofolesti mai mult cu atat cu atat sunt predispusi la tot felul de boli.Pe de alta parte, in salbaticie ele folosesc scorburi, deci feriti de curent.............

O seara buna la toti,
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 03 Aug 2011, 10:52

gabi bee scrie:liviule , eu asa mi-am facut stupii , cu frezare pe toate laturile , pt rame , si se poate folosi si in pat rece si in pat cald . daca ai insa fund cu sita si iernezi cu sita descoperita nu mai conteaza patul rece sau cald . eu am facut stupul patrat dar deocamdata nu folosesc decat patul rece insa e bine sa ai posibilitatea folosirii patului cald combinata cu obturarea sitei , macar partial . sau faci 2 urdinisuri , unul pe fata si unul pe lateral si intorci stupul si astfel ai modificat patul ! numai bine ! :D

Gata , m-am hotarat, merg pe 2 urdinisuri: primul normal pe pat rece si mai fac unul pe pat cald cam 5cm ptr.iernat
Daca merg pe 12rame il ingreunez, mai ales ca am probleme cu spatele...

Merci,
liviu1965

Mesajde Liviu Began » 07 Aug 2011, 20:24

liviu1965 scrie:
gabi bee scrie:liviule , eu asa mi-am facut stupii , cu frezare pe toate laturile , pt rame , si se poate folosi si in pat rece si in pat cald . daca ai insa fund cu sita si iernezi cu sita descoperita nu mai conteaza patul rece sau cald . eu am facut stupul patrat dar deocamdata nu folosesc decat patul rece insa e bine sa ai posibilitatea folosirii patului cald combinata cu obturarea sitei , macar partial . sau faci 2 urdinisuri , unul pe fata si unul pe lateral si intorci stupul si astfel ai modificat patul ! numai bine ! :D

Gata , m-am hotarat, merg pe 2 urdinisuri: primul normal pe pat rece si mai fac unul pe pat cald cam 5cm ptr.iernat

Merci,

Cred ca asta-i solutia care impaca si capra si varza . Datorita voua iau si eu aceiasi decizie ca tizu, mai ales ca am o remorcuta pe care vreau s-o fac de pastoral pentru 8 sau 16 stupi iar atunci o sa-i fac exact pe dimensiunile de 12 rame cu 2 urdinisuri si-i fac pe toti odata cu aceasta ocazie.
Multumim colegilor
Spor
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde gabi bee » 07 Aug 2011, 21:54

eu m-am gandit la o varianta mai buna si anume ramele in permanenta in pat cald , vara fundul descoperit ,deci folosirea patului rece vara nu mai e de nici un ajutor iar pe timp de iarna se poate obtura sita si putem beneficia de avantajul asezarii in pat cald . este o varianta mai buna ? eu cred ca da ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde activ » 07 Aug 2011, 23:47

gabi bee scrie:eu m-am gandit la o varianta mai buna si anume ramele in permanenta in pat cald , vara fundul descoperit ,deci folosirea patului rece vara nu mai e de nici un ajutor iar pe timp de iarna se poate obtura sita si putem beneficia de avantajul asezarii in pat cald . este o varianta mai buna ? eu cred ca da ! :D

Dupa parere mea este cea mai buna varianta .
Si ar mai fi un avantaj la revindere , cand vrei sa-ti modernizezi sau sa-ti renoiesti stupina si vrei sa-i vinzi, ... si cel care-i cumparea ii prefera in pat rece ii muti si-i vinzi lejer. :idea:
Daca ti se pare ca pe canicula sau in cules puternic nu de rezultat in pat cald ii muti imediat in pat rece. :?:
Daca nu ai fund de sita , vara ii ti in pat rece si iarna in pat cald. ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde Adi Hodis » 07 Aug 2011, 23:59

activ scrie:...
Daca ti se pare ca pe canicula sau in cules puternic nu de rezultat in pat cald ii muti imediat in pat rece. :?:
...

N-are de-a face cu nimic pozitia ramelor ( daca fundul e cu sita ) cu aportul de nectar ... sa fie nectar, vreme buna si culegatoare numa´ ca vei uita de impresii false.

Daca fundul stupului este plin si sint calduri mari, atunci afecteaza patul cald dar si asa se poate ameliora situatia asigurand aerisire, curenti de aer.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviu1965 » 08 Aug 2011, 09:08

Liviu Began scrie:
liviu1965 scrie:

Merci,

Cred ca asta-i solutia care impaca si capra si varza . Datorita voua iau si eu aceiasi decizie ca tizu, mai ales ca am o remorcuta pe care vreau s-o fac de pastoral pentru 8 sau 16 stupi iar atunci o sa-i fac exact pe dimensiunile de 12 rame cu 2 urdinisuri si-i fac pe toti odata cu aceasta ocazie.
Multumim colegilor
Spor

Tizule, daca-l faci pe 12rame nu mai ai nevoie de doua urdinisuri, intorci ramele la 90 de grade si ai schimbat patul.
Lada este perfect echilbrata pe 12rame.
La dadantul meu, am pe 10 rame, si de asta am nevoie de 2 urdinisuri ca nu pot intoarce ramele la 90 de grade.
La mine mai intervine si spatele asta pacatos.........ideal sunt stupii lui janese.......

Te salut
liviu1965

Mesajde activ » 08 Aug 2011, 19:15

Cum sunt stupi lui janese? :?: [url][/url]
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde liviu1965 » 08 Aug 2011, 20:14

Il las pe el sau pe colegi sa-ti raspunda.
Eu nu ma bag .......
liviu1965

Mesajde activ » 08 Aug 2011, 22:05

liviu1965 scrie:Il las pe el sau pe colegi sa-ti raspunda.
Eu nu ma bag .......

Pai intai faci referire la ei si dupa aceia spui ca nu te bagi :o ... nu mai inteleg nimic ! :?:
activ

Mesajde liviu1965 » 08 Aug 2011, 22:40

Ma depaseste subiectul, incepator fiind.
Colegii de forum au sa dezvolte subiectul , sper si eu, intrucat janese nu a postat eficienta acestora in acest sezon
Pana acum au fost " intepaturi " de la prietenii domniei sale , dar eu sper ca acesti stupi sunt viitorul ptr.cei cu probleme cu spatele.
Si intrucat ma intereseaza iernarea in pat cald il rog si eu , pe langa schitele acestora sa ne spuna , daca doreste , bineinteles , rezultate acestui stup si daca exista posibilitatea iernarii in pat cald.

Ci respect,
liviu
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 08 Aug 2011, 23:07

activ scrie:
Eu nu ma bag .......

Pai intai faci referire la ei si dupa aceia spui ca nu te bagi :o ... nu mai inteleg nimic ! :?:

:P
De ce al lasati in ceatza pe colegu ?
Activule, nea Janese are mai multe modele de stupi dar s-a facut referire la niste stupi micutzi, stupishori as putea zice.
Uite aici ai gasesti cum arata: viewtopic.php?f=21&t=405&start=24

Daca o sa-ti dotezi pavilionul cu astfel de stupishori ... cu sigurantza NU faci hernie nici la 99 de ani :lol: ... daca ajungi :roll:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde activ » 09 Aug 2011, 01:08

Adi Hodis scrie:
activ scrie:
Eu nu ma bag .......

Pai intai faci referire la ei si dupa aceia spui ca nu te bagi ... nu mai inteleg nimic !

:P
De ce al lasati in ceatza pe colegu ?
Activule, nea Janese are mai multe modele de stupi dar s-a facut referire la niste stupi micutzi, stupishori as putea zice.
Uite aici ai gasesti cum arata: http://www.forum.stuparitul.com/viewtop ... 5&start=24

Daca o sa-ti dotezi pavilionul cu astfel de stupishori ... cu sigurantza NU faci hernie nici la 99 de ani :lol: ... daca ajungi :roll:

Da intradevar m-ai scos din ceata .
Citesc si rad singur in miezul noptii, in hohote :lol: , de o trezii pe nevasta-mea din somn.
M-am spart de ras. Nu am mai ras asa de mult.
activ

Următorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....