Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Familie bezmetica

Mesajde un OM » 29 Iul 2011, 23:02

De curand am folosit metoda de a scutura bezmeticul in cutia goala, fara nici o rama, lasat asa 48 de ore, apoi unificat cu un roi slab cu matca viabila. Metoda a functionat , dar este prima oara cand fac asa. Ce parere aveti ?
un OM

Mesajde gica » 30 Iul 2011, 00:19

Buna si metoda asta,prin infometare albinele ouatoare inceteaza ouatul si colonia rezultata ia startul putin mai bine.
gica

Mesajde brk_marian » 01 Aug 2011, 14:49

salut! ieri am aplicat si eu metoda d-lui lucky5strike (nr 4) pentru o familie mare pe 10 rame. Sper sa dea rezultate! numai bine!
brk_marian

Mesajde IGI » 01 Aug 2011, 17:40

brk_marian scrie:salut! ieri am aplicat si eu metoda d-lui lucky5strike (nr 4) pentru o familie mare pe 10 rame. Sper sa dea rezultate! numai bine!

Asteptam cu nerabdare rezultatul.
IGI

Mesajde liviu1965 » 01 Aug 2011, 20:34

un OM scrie:De curand am folosit metoda de a scutura bezmeticul in cutia goala, fara nici o rama, lasat asa 48 de ore, apoi unificat cu un roi slab cu matca viabila. Metoda a functionat , dar este prima oara cand fac asa. Ce parere aveti ?

Cum a iesit?
liviu1965

Mesajde Cipri S » 02 Aug 2011, 18:56

Cipri S scrie:Azi m-am uitat iar foarte atent la acest roi.Are numai celule capacite de trantor,dar foarte putine si dispuse destul de restrans,nu haotic pe intreaga rama.Nu am vazut matca in schimb si m-am uitat foarte atent,posibil sa-mi fi scapat.Oricum am sa-l urmaresc mai atent zilele astea.

Am vazut matca..am vazut matca, insa nu am vazut oua,larve..etc.Cand se pune pe treaba?
Cipri S

Mesajde liviu1965 » 02 Aug 2011, 19:01

Cipri S scrie:
Cipri S scrie:Azi m-am uitat iar foarte atent la acest roi.Are numai celule capacite de trantor,dar foarte putine si dispuse destul de restrans,nu haotic pe intreaga rama.Nu am vazut matca in schimb si m-am uitat foarte atent,posibil sa-mi fi scapat.Oricum am sa-l urmaresc mai atent zilele astea.

Am vazut matca..am vazut matca, insa nu am vazut oua,larve..etc.Cand se pune pe treaba?

Cipri , glumesc:

Trebuie stimulata.....
liviu1965

Mesajde Cipri S » 02 Aug 2011, 19:48

Liviu eu o stimulez..da numa' cu sirop..altfel n-am cum. :lol:
Cipri S

Mesajde liviu1965 » 02 Aug 2011, 21:28

Asta e.... mai pune prin cuib niste postere cu trantori tineri cu bustul gol...... poate , poate....
liviu1965

Mesajde Cipri S » 03 Aug 2011, 09:03

Adica exista riscul ca acea matca sa nu se imperecheze deloc?
Cipri S

Mesajde lexa » 06 Aug 2011, 12:07

Va salut. O sa va spun una patita zilele trecute cu un roi artificial devenit bezmetic. Aplicand metoda desfiintarii am scuturat ramele cu albina la o distanta considerabila de stupina. Albinele s-au intors la vechea locatie si a rezultat un macel intre ele si familia invecinata. :mrgreen: Cine face ca mine , ca mine sa pateasca!
(Asta trebuia scrisa la ASA NU!)
lexa

Mesajde Adi Hodis » 06 Aug 2011, 12:19

lexa scrie: ... Albinele s-au intors la vechea locatie si a rezultat un macel intre ele si familia invecinata. :mrgreen: Cine face ca mine , ca mine sa pateasca!

Vinovat e stuparul si merita una ... dupa ceafa. :D
Eu scutur lada si las albinele sa-si umple gusha cu miere si dupa asta le scutur ... si totul a fost ok daca au mers cu " galetile pline " ... cine face ca mine, ca mine sa patzeasca. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lexa » 06 Aug 2011, 13:09

Adi Hodis scrie:
lexa scrie: ... Albinele s-au intors la vechea locatie si a rezultat un macel intre ele si familia invecinata. :mrgreen: Cine face ca mine , ca mine sa pateasca!

Vinovat e stuparul si merita una ... dupa ceafa. :D
Eu scutur lada si las albinele sa-si umple gusha cu miere si dupa asta le scutur ... si totul a fost ok daca au mers cu " galetile pline " ... cine face ca mine, ca mine sa patzeasca. ;)

Ne-am luat-o si ...dupa ceafa si pe cocoasa de data asta. O ,,alta data,, de felul asta sigur nu va mai fi pentru ca e o greseala din care am invatat cum NU SE FACE.
lexa

Mesajde lucky5strike » 06 Aug 2011, 22:15

Daca tot afumati, afumati cu masura.

Eu am patit-o odata cu metoda asta, in sensul ca am insistat cam mult si in urma scuturarii multe albine, burdusite de miere, nu se mai ridicau din iarba... In cele din urma le-am recuperat ca ciorchini.

Grija ca stupul colector, cel vecin adica, sa fie tare. Daca stupul care colecteaza nu e tare, besmeticele pot da iama repede peste matca si-o strang in ghem.

Treaba buna cu metoda ziarului e ca tu alegi unde va ramane o buna parte din albina besmetica.

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde IGI » 07 Aug 2011, 00:18

Si eu am patit in vara asta (spre rusinea mea) de doua ori acest lucru.
Doua familii bezmetice la interval de 3 saptamani aprox.
Pe fiecare le-am golit la vreo 150 metri.
Urdinisurile de la familiile vecine, le-am micsorat la 1 cm pana a doua zi.
In acea seara albinele ce veneau se asezau pe peretii din fata ai stupilor invecinati, sub forma de barba.
A doua zi la verificare, matca intacta, nici o problema.
Totusi in urma acestor "interventii", m-am gandit ca pe albinele bezmetice, inainte de scuturare sa le afum la locul scuturarii, ca sa isi umple gusa cu miere, (se razuieste cu furculita o rama cu miere din cuibul bezmetic), asa sunt primite cu drag, ele se apropie de urdinis si fiind pline, sunt acceptate usor.
Albinele ouatoare sunt si asa grele, daca isi umple gusa cu miere, nu mai pot zbura.
IGI

Mesajde Adi Hodis » 07 Aug 2011, 00:24

Bravo IGI ... cu lectia invatzata, iese bine. :!:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR