Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strangere Cuib

Mesajde kio » 03 Oct 2012, 23:44

Lasa stimularea!
Baga pentru completare, sa blocheze cu miere si sa lase naibi ouatul, ca nu e vremea pentru asa ceva!
kio

Mesajde bostina constantin » 04 Oct 2012, 10:16

trantor scrie:
bostina constantin scrie:Sa incetezi cu stimularile si sa incepi cu completarile ca puietul ala o sa-ti pape tot.

Asa este cand oala cu lapte-i descoperita, hop si musca, adica eu. :D
]

Scuza-ma Trantor, am citit tarziu postarea ta, multe treburi acasa, incheiere de luna la serviciu.
Nu am mai deschis niciun stup de atunci, am urmarit doar urdinisurile, ce am vazut; multe zboruri de orientare a tineretului, o micsorare a frecventei zborurilor pt cules.
Dupa cum am spus, intr-o postare anterioara, hrana pt iarna exista, stiu ce le-am dat eu, stiu si ce au carat ele[am km de gardurarnita in localitate], lucru comfirmat de cel care a facut restrangerea.
Nelamurirea mea era, si ramane; la ce-i carora le-a facut restrangerea pt iarna[inaintea eclozionarii puietului], ce se intampla cu celulele eliberate?
-cara albinele miere in ele?
-se formeaza ghemul pe ele?
- sau, si-si?
Multumesc anticipat!!
ps accept asa muste ca tine :lol:
bostina constantin

Mesajde Bambucha » 04 Oct 2012, 19:57

alf2linux scrie:Am si eu mai multe nelamuriri!!! Sunt incepator am si eu 12 stupi si e prima mea iernare.
Problema care o intampin e ca stupii momentan au cate 8 rame din care vreo 2 - 3 puiet capacit si larvar iar restul miere peste jumatate din fagure si in proportie de 80 % capacita. Am si multi faguri de culoare deschisa mai ales cei cu miere pentru ca in cei inchisi matca a pontat si au in principiu miere putina.
Sunt in mare incurcatura, pentru ca eu as restrange cuibul dar nu stiu cum sa fac deoarece nu as da afara din cuib nici mierea si nici puietul.
Am citit in carti dar acolo scrie sa-l restrang si sa dau la descapacit pe post de stimulare.
Cred ca este cam tarziu pentru stimulari, nu ??
Pana la ce data as putea face restrangerea cuibului avand in vedere ca stupina este in nordul Bucurestiului?
Astept sfaturi de la cei cu experienta.

Se restrange cuibul atat cat albina sa acopere bine intreaga suprafata ramelor. Aceasta operatie are ca scop formarea unui ghem compact cu acces la hrana de pe intreaga intindere a ramei.
Depinde insa foarte mult de marimea familiei, la colonii foarte puternice aceasta operatie poate fi lasata deoparte!
Daca aveti "miere peste jumatate din fagure" nu va faceti probleme. Stimularile nu isi au nici un rost acum. Pastrati fagurii cu miere suplimentari pentru la primavara!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde trantor » 05 Oct 2012, 10:34

bostina constantin scrie:
trantor scrie:
bostina constantin scrie:
ce se intampla cu celulele eliberate?
-cara albinele miere in ele?
-se formeaza ghemul pe ele?
- sau, si-si?
:lol:

Nu prea sunt in stare sa dau sfaturi, dar pentru o parere nu-mi ia nimeni capul.

4 , 5 rame cu puiet la 26 Sept. la o stupina mica e mai mult o problema decat o fericire. Ce ai bagat in siropul de stimulare?
De regula pe zona cu puiet capacit de la sfarsitul lui Aug. inceputul lui Sept. se va forma ghemul de iarna . Teoretic in celulele eliberate vor cara ultimele resurse de nectar, dar de unde sa umple 4, 5 rame acum si sa mai hraneasca si o gramada de puiet decat dintr-o hranire de completare. Faptul ca se intra cu f. multa populatie in iarna e o treaba buna, dar trebuie asigurat si hrana mai multa , nu proportional , dar mai multa.
Oricum cred ca pe spate la matci e scris AK-47 :) , nu?
....
trantor

Mesajde tomy81 » 05 Oct 2012, 18:53

se inceteaza orice stimulare dupa 20 septembrie deoarece albinele noi nu mai au timp sa-si faca corpul gras
eduard raimond site studiati
tomy81

Mesajde alf2linux » 07 Oct 2012, 08:47

Am oprit stimularea pe 22 Septembrie. Acum astept sa iasa puietul. O sa dau afara ramele in care a fost puietul si apoi o sa restrang pe ramele cu miere.
Un tratament cu varachet, impachetat si gata.
Sper sa fie ok asa ?!!
alf2linux

Mesajde CORNEL V. » 07 Oct 2012, 09:46

e bine asa
CORNEL V.

Mesajde pngflorin » 08 Oct 2012, 08:29

Eu procedez astfel :
15.aug-15.sept, am stimulat la greu, adica in jur de 500 de grame pe zi.
la momentul asta am 1-2 rame cu puiet, rama in mod clar nu este compacta, dar si stupi fara puiet.
in mai toti am dat intr-o latura 4-5 rame cu miere capacita >70%, macar pe una din ele sa am pastura.
apoi ramele cu puiet acolo unde exista, diafragma, folie.
rama descapacita cu miere,

in general am sa iernez pe 5-6 rame cu miere.
in mijloc las o rama, doua mai inchise la culoare pt o ponta mai rapida.

O intrebare ; cum credeti ca este mai bine sa pozitionez rama descapacita , sa fie imediat langa diafragma , la distanta sau langa peretele opus ?

Cand am lasat-o langa diafragma ghemul sa format si pe aceasta rama, cand am lasat-o la mijloc am avut surprize sa gasesc ghemul pe aceasta........cum procedati voi ???
pngflorin

Mesajde horia_ch » 08 Oct 2012, 09:01

Observaţia mea recentă (încă nu pot să afirm cu certitudine, dar merită încercat):
În cazul în care dăm după diafragmă faguri descăpăciţi iar albinele consideră că e mai bine să ocupe acea ramă: Dacă există spaţiu suficient după diafragmă (ori într-un corp superior, care nu este destinat iernării), punem rama descăpăcită ÎNCLINATĂ, în sensul că nu va sta atârnată vertical, ci facem mici artificii să stea, să spunem, la 45 grade. Am observat că aceste rame sunt golite fără a mai fi ocupate sau chiar, în unele cazuri, recăpăcite.
Rog pe cei care mai au posibilitatea (le mai permite vremea şi, în limitele timpului disponibil) şi doresc, să confirme ori să infirme rezultatele micului meu experiment.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Cristian IONITA » 08 Oct 2012, 09:12

interesant ...... o golesc pe ambele fete? sau doar din fata din care "curge"?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde balasbebe » 08 Oct 2012, 09:24

Am renuntat sa mai descapacesc. Cel mult daca sunt prea multe rame fata de albina ocupata redistribui ramele, dar nu descapacesc nimic. Gasesc eventula rame cu miere multa necapacita, si pe acelea le pun. De cand vine frugul nu mai las nimic dupa diafragma, mai bine le pun in cuib. Prea multe albine mor dupa diafragma, ramase peste noapte acolo. Cu cat mai putina stimulare cu atat mai bine le va fi.
balasbebe

Mesajde horia_ch » 08 Oct 2012, 09:26

Cristian IONITA scrie:interesant ...... o golesc pe ambele fete? sau doar din fata din care "curge"?

Iau de pe ambele feţe. O lasă uscată. E ceea ce am observat eu.
Aştept, totuşi, o confirmare.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde bostina constantin » 08 Oct 2012, 09:51

Nu stiu ce sa mai cred :(
Am umblat vineri 5 oct 2012 la alti trei roi, cu gand sa le restrang cuiburile. Toti sunt pe cca 7 rame, 2/3 rame cu puiet in toate stadiile, chiar si oua de o zi [regina surprinsa pontand], restul ramelor ful de miere, multa necapacita, si pastura.
Mentionez ca nu am mai facut completari de mai mult de 3 saptamani, dar au avut ele cules peste intretinere.
Nu am avut ce restrange, sau reorienta ramele, ca am gasit o ordine perfecta. Cred ca o sa le las pe ele sa organizeze cuibul pt ghem.

Trantor;
siropul a fost facut din zahar invertit[imi iese perfect], 17ml protofil/1l sirop [productie propie],ceai [infuzie] de plante medicinale.La siropul de completare[2/1], nu am mai pus protofil.
Matcile sunt de anul acesta, carpatina si banateanca, dupa cum zicea Janese, aici avem o carpatina[cred], mitraliind :lol:
Fişiere ataşate
DSC02352 (Small).JPG
puiet capacit 5 oct 2012
DSC02355 (Small).JPG
matca pontand
DSC02269 (Small).JPG
strecurarea ceaiului
bostina constantin

Mesajde tiby visan » 08 Oct 2012, 19:25

ieri am fost sa restring cuiburile pentru iarna.Rame ful cu miere,cuiburi strinse pe 4 si 5 rame,cuiburile facute in partea stinga dupa ultima rama in dreapta am pus o placa de polistiren de 3 apoi diafragma.Acum dupa ce am citit pe forumul vechi treba cu condensul care se face iarna sint c-am in dubii mai ca as scoate polistirenul,stupii ii am cu fund plin polistirenul la uni este etans pe forum am gasit pareri pro si contra.As dori niste pareri de la D-voastrain special de la cei din zona noastra a olteniei deasupra de podisor care este di blanite nu am pus nimic mai astept sa se mai lase frigul va multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde jenica67 » 08 Oct 2012, 19:36

In situatia asta polestirenul nu creaza condens, ca el izoleaza lateral. Dar eu pun diafragma si dupa pun polestirenul. El creaza probleme cand izolezi deasupra si nu ai fundul cu plasa.
jenica67

Mesajde tiby visan » 08 Oct 2012, 20:13

Va multumesc D-le Jenica67 pt. raspuns.As mai avea o intrebare,am 3 stupi cu 12r care au urdinisurile pe mijloc, lungimea lor fiind de 15-16 cm Dl Paul mia zis sa fac cuibul in dreptul urdinisului,este vrun dezavantaj ca este facut in partea stinga si nu pe mijloc cu 2 diafragme.Urdinisul acum este redus iar gaura pe unde circula albinele este inspre stinga ultimele 2 rame din cuib fiind in dreptul urdinisului,se poate crea condens si mucegai se pote sa nu se faca ventilatia corect?
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR