Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde Ioan Guist » 11 Oct 2012, 22:17

jonny_it scrie:.
De ce zic 2? Pentru ca se vede podisorul care este de aproximativ 50 x 46 cm si sta in picioare langa stup. In picioare este cu cativa cm mai scurt fata de fund(4 cm inaltime in total) + 2 corpuri(48 cm in total).
Totusi foarte probabil sa fie pe 2 si pentru ca mai am doar cateva familii ramase pe 1 corp(alea care nu am avut timp sa le unific), in rest sunt pe 2 chiar daca am format cuibul in corpul 2.

detalii ... :lol:

Pai...de asta zic si eu.Podisorul e pus pe lat.Asa-l punem toti cand se da deoparte. Deci e pe latura mica.37 +4 = ~41. Cuibul este compus din : picioare + fund + corp.Da peste 40 si sub 50.
Adica nitel mai mare decat podisorul.Verifici si ne spui si noua.

Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jonny_it » 11 Oct 2012, 22:18

Bambucha scrie:P.s. Cum ai reusit sa-i bagi mai slabi decat anul trecut? :o Toamna asta chiar a fost polen frumos..

Crezi ca este foarte complicat? :lol:

Cine crezi ca era plecat din tara si avea in august miere si in corpul 1 in conditiile in care aproape toti erau pe 3 corpuri?

Si-au revenit, sunt ok dar nu sunt din aia de sa zici uau! :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 12 Oct 2012, 16:24

Ioan Guist scrie:Pai...de asta zic si eu.Podisorul e pus pe lat.Asa-l punem toti cand se da deoparte. Deci e pe latura mica.37 +4 = ~41. Cuibul este compus din : picioare + fund + corp.Da peste 40 si sub 50.
Adica nitel mai mare decat podisorul.Verifici si ne spui si noua.

Numai bine.

Cred ca asta este:

Imagine

Mai pozez si astazi cativa. Astazi de dimineata am gasit si cativa urcati bine de tot in corpul de sus. Unde am inversat corpurile in august si am pus si artificiali in corpul de jos urca mai repede pentru ca ramele alea sunt destul de noi :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 12 Oct 2012, 23:24

Inaltime stup:

Imagine

Unul urcat bine de tot; destul de multa miere necapacita.

Imagine

Sunt si asa

Imagine
jonny_it

Mesajde paul » 13 Oct 2012, 12:59

Ce nu pricep eu ... Ai ME pe 10 sau 11 rame . Ii restrangi pe 6-7 rame/corp . Daca foloseai ME pe 8 rame si nu mai era necesara restrangerea , nu era mai OK ???
Chiar nu mai ai nici un model ME 8 ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2012, 12:50

Am ME pe 11 rame si nu mai am nici unul pe 8.

Nu toti sunt pe 6-7 rame + anul acesta am familii ceva mai slabe fata de anii trecuti. Daca as fi folosit doar 8 rame prin martie ar fi trebuit sa inversez corpurile; tinand cont de vremea de pe la noi nu este cea mai buna idee.

Nu era mai ok din multe motive:
- nu ar fi suficiente 2 corpuri pentru cuib, deci as avea 2 corpuri pline cu puiet si ceva puiet in al 3-lea; adica as avea un corp si cu puiet si cu miere. Si la asta pe 11 rame am miere in C2 dar vorbim de cateva kg, care oricum raman acolo ca rezerva.
- as avea nevoie de 4 corpuri la toate familiile
etc...

Incetati sa mai ganditi despre ME ca si cum ar fi un dadant cu rame mai mici, ca nu este asa :lol:
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 14 Oct 2012, 15:13

din umila mea experienta cu ME, inclusiv ME 8 rame pot spune ca ME8 este excelent pentru iernat .... dar incomod in sezon .... mai ales daca implica si ceva pastoral.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2012, 16:50

Cristi, nu am spus ca nu se descurca la iernat. Daca este sa o luam mai usor vedem ca nu este mare diferenta.
Totusi dupa cateva ierni iernate in amebele tipuri de stupi ajungi sa mai faci si unele mici artificii pentru a face iernarea mai usoara pentru albine adica un consum redus de hrana(deci si uzura mai redusa). Unii asa ca mine pun intotdeauna cate un hranitor gol la peretele de unde incepe cuibul, sau pun diafragma pe ambele parti, sau pur si simplu aliniaza ramele in mijlocul stupului sau unii prin Canada(Dan Margarit) grupeaza stupii cate 4. In toate cazurile albinele se feresc de peretele stupului. Conteaza mult si tipul de stup, grosimea scandurii, modul de impachetare si altele.
Totusi tinand cont de ce am scris mai sus nu prea vad logica si avantajul in a tine albinele lipite fortat de peretele stupului si fara un spatiu care sa actioneze ca un tampon termic. Toti punem corpuri goale sub cuib(La ME este ceva normal, mai nou si cei cu dadant folosesc aceeasi tehnica) dar uitam ca pierderile de caldura nu se fac doar prin partea de jos.

Parerea mea; fiecare face cum poate ;)

PS: Cea mai buna iernare o aveam in Orizontali cand puneam familia in mijlocul stupului intre 2 diafragme si umpleam totul cu paie.
Daca ati mancat vreodata mere puse in fan in mijlocul iernii cand afara sunt -25 de grade(si merele nu sunt inghetate) o sa va vina aceeasi idee. :)
Am testat acum 2 ani, sau acum 3 ani(caut imediat cateva poze) si consumul de miere a fost mult mai redus(nu stiu cat pentru ca nu am cantarit ramele dar oricum vorbim de cateva kg de miere).
jonny_it

Mesajde jonny_it » 22 Oct 2012, 22:14

Vine vara! :lol:

jonny_it

Mesajde jonny_it » 25 Oct 2012, 16:28

Cat rezista o matca fara albine?? Unii o sa spuna 1 zi, altii cateva ore, sa va spun o intamplare de ieri: :)

Am inceput sa bag in depozit ramele de la rezerva, cele goale intr-o parte cele cu miere in alta. Ramele vechi puse deoparte pentru a fi taiate si topite.

Intr-unul din stupii cu rame am gasit o matca marcata care se plimba pe rame insa nici o albina. Matca provine de la un nucleu care l-am unit cu altul(toama nucleele ramase si care nu mai sunt necesare pentru a schimba alte matci le unesc intre ele si formez cateva familii medii; familii care trec iarna fara probleme); probabil a cazut pe fundul stupului cand am luat ramele.

De cand am unit nucleul si pana acum au trecut mai mult de 2 saptamani; in stup am mai gasit 4 albine moarte. Deci matca a stat cu alea 4 albine mai mult de 2 saptamani. Foarte posibil ca o parte din alea 4 albine gasite pe fundul stupului sa fi fost moare deja.

Matca respectiva o sa ierneze in colivie intr-o familie puternica. Daca o sa fie nevoie la primavara o folosesc.

Imagine

Imagine
jonny_it

Mesajde jonny_it » 31 Oct 2012, 12:46

Gata cu apicultura pe anul acesta, de acum filme cu catelul :lol:

jonny_it

Mesajde jonny_it » 31 Oct 2012, 19:28

Nu este gata cu apicultura ..

Astazi am terminat cu ceva hartii si se pare ca o sa mai am inca o vatra.
Toti stupii o sa fie pusi pe paleti si foarte posibil si putin infofoliti + cantariti :lol:
O sa las si cativa asa sa vedem diferenta de consum pe vatra respectiva.

Imagine
jonny_it

Mesajde Bambucha » 31 Oct 2012, 20:00

Cum faci cu fundul plin? Presupun ca tu nu-l ai inclinat intern ca la "canadian" :idea: S-ar putea sa mai strangi niste apa din ei la primavara!?
Vad din ce in ce mai multi dintre forumisti care imprumuta know-how de la acel om cu inima mare!!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 31 Oct 2012, 20:47

Plus că dacă sunt așa de jos, zăpada va acoperi foarte repede urdinișul. Și din această cauză DM are urdiniș și în partea de sus.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 31 Oct 2012, 20:56

Ideea de a pune stupii pe paleti este mai veche(mai sunt niste fotografii in topicul acesta) dar preluata tot de la apicultorii americani/canadieni si mergea pe ideea de simplitate la incarcare descarcare + transport. Adica stupii asezati cate 4 si legati cu 2 chingi foarte usor pot fi incarcati/descarcati cu un bobcat.

Totusi sa ii grupez asa pe iarna nu m-am gandit :) in special pentru ca nu mi se parea o pierdere de timp si la un numar mai mic de stupi nu prea este rentabil.
(Am vazut si in tarile nordice acest mod de asezare si impachetare anul trecut pe viu si pe internet mai demult..)
Am mai testat si iernarea in adapost cativa ani la rand si avantajele sunt evidente(consum aproape jumatate, albine fara uzura, etc..).

Apa din condens nu este posibil sa se stranga pentru ca toti stupii au aerisire in partea superioara. Adica podisor cu sita pe toata suprafara, sau podisor din OSB gaurit + aerisire in capace.
In mod normal urdinisele se lasa in jos 2-3 mm cand stupul este pus pe un suport dar aici pe palet sta drept, deci posibil sa intre apa. De aceea pe timpul iernii o sa le scot. :)
Chiar daca ies la zbor pot folosi scandura paletului si sa se urce pana la urdinis. Totusi de acum incolo prin martie daca mai ies afara :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 31 Oct 2012, 20:58

cristi_vidican scrie:Plus că dacă sunt așa de jos, zăpada va acoperi foarte repede urdinișul. Și din această cauză DM are urdiniș și în partea de sus.

Daca zapada este zapada nu este nici o problema(gheata nu este buna), aerul cirula prin ea. Si oricum au aerisire sus. Mult mai mare decat urdinisul de la stupii lui Dan Margarit.

Alta idee ar fi sa pun sub ei 2 sipci de 1 x 1 cm sa fie putin mai sus, asa scandura de zbor o sa stea inclinata si nu mai trebuie scoasa.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?