Cristi, nu am spus ca nu se descurca la iernat. Daca este sa o luam mai usor vedem ca nu este mare diferenta.
Totusi dupa cateva ierni iernate in amebele tipuri de stupi ajungi sa mai faci si unele mici artificii pentru a face iernarea mai usoara pentru albine adica un consum redus de hrana(deci si uzura mai redusa). Unii asa ca mine pun intotdeauna cate un hranitor gol la peretele de unde incepe cuibul, sau pun diafragma pe ambele parti, sau pur si simplu aliniaza ramele in mijlocul stupului sau unii prin Canada(Dan Margarit) grupeaza stupii cate 4. In toate cazurile albinele se feresc de peretele stupului. Conteaza mult si tipul de stup, grosimea scandurii, modul de impachetare si altele.
Totusi tinand cont de ce am scris mai sus nu prea vad logica si avantajul in a tine albinele lipite fortat de peretele stupului si fara un spatiu care sa actioneze ca un tampon termic. Toti punem corpuri goale sub cuib(La ME este ceva normal, mai nou si cei cu dadant folosesc aceeasi tehnica) dar uitam ca pierderile de caldura nu se fac doar prin partea de jos.
Parerea mea; fiecare face cum poate
PS: Cea mai buna iernare o aveam in Orizontali cand puneam familia in mijlocul stupului intre 2 diafragme si umpleam totul cu paie.
Daca ati mancat vreodata mere puse in fan in mijlocul iernii cand afara sunt -25 de grade(si merele nu sunt inghetate) o sa va vina aceeasi idee.
Am testat acum 2 ani, sau acum 3 ani(caut imediat cateva poze) si consumul de miere a fost mult mai redus(nu stiu cat pentru ca nu am cantarit ramele dar oricum vorbim de cateva kg de miere).