Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde Dila Daniel » 29 Oct 2012, 17:08

Ioani scrie:...Cred totusi ca acest tip de aplicultura este posibil doar pt cei care traiesc doar din albinarit si au si timpul necesar lucrarilor respective. ...

Este adevarat ce zici,in legatura cu timpul! doar ca nu neaparat trebuie sa traiasca din apicultura...
Asa este, acest tip de apicultura,este posibila pentru cei care fac (la stup)ce trebuie "la timp" si nu "cand au timp",indiferent de nr. de stupi.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jonny_it » 29 Oct 2012, 17:10

Dila Daniel scrie:esentza apiculturii performante,indiferent de lada!
Arta de a mentine familia la limita roirii !
Este riscanta dar ofera satisfactiile maxime.

Permiteti-mi sa nu fiu de aceeasi parere.

Unii prefera arta de a tine familia departe de limita roiirii.

Cand zici "la limita roirii" inseamna ca unele familii o sa si roiasca. Totusi tinand cont ca suntem in 2012 si ca sunt multe metode de a tine familiile sub control(fara a reduce din puterea lor) sa le tii la limita roirii nu mi se pare o performanta prea mare.

Fiecare cum il duce mintea si cum poate. :)
jonny_it

Mesajde Dila Daniel » 29 Oct 2012, 17:16

jonny_it scrie:Cand zici "la limita roirii" inseamna ca unele familii o sa si roiasca.

...atunci deja ai depasit limita.
Tu intelegi probabil ca "a mentine la limita roirii" inseamna a te ruga la Dumnezeu sa nu roiasca?

jonny_it scrie:...
Fiecare cum il duce mintea si cum poate. :)

aici cred ca suntem deacord...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dila Daniel » 29 Oct 2012, 17:23

fara sa vreau am deviat usor de la tema topicului.
Imi cer scuze.
Revenim la " cel mai bun tip de lada pentru apicultura"
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jonny_it » 29 Oct 2012, 17:25

Dila Daniel scrie:Tu intelegi probabil ca "a mentine la limita roirii"inseamna a te ruga la Dumnezeu sa nu roiasca?

In nici un caz, chiar invers.

Depinde ce intelegem prin "limita roirii"; Din ce ati scris voi eu am inteles familii foarte puternice dar care foarte usor ar intra in frigurile roitului daca apicultorul nu ar fi atent.
jonny_it

Mesajde alt stupar » 29 Oct 2012, 19:24

Dila Daniel scrie:
Ioani scrie:... si totul era mereu la limita....

Fara sa realizezi ai folosit aceasta fraza,care, este esentza apiculturii performante,indiferent de lada!
Arta de a mentine familia la limita roirii !
Este riscanta dar ofera satisfactiile maxime.

stii tu D. D.-ule cat de drag imi esti cand imi confirmi ce cred si eu :lol:
Baietilor astia de acum sunt in primii ani de gongarit mereu le-am spus... stupul bun e dans pe sarma... intr-o parte e prapastia stupului prea slab, in cealalta groapa roitului . Doar cand se reuseste mentinerea in echilibru, fara a cadea in cele doua... e APICULTURA !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ruben » 29 Oct 2012, 19:32

alt stupar scrie: in cealalta groapa roitului .

Truda ei de carpatina. La albina asta ii erau bune cosnitele.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde peterneamt » 29 Oct 2012, 19:40

Asa este si ce nu inteleg unii, este ca, acea punte pe care trebuie mers, nu puate fi descrisa ci doar simtita si aici doar experienta si dorinta de a intelege albinele, poate lumina calea apicultorului. Faptul ca familiile de albine evolueaza diferit (una aduce mai mult polen, alta propolizeaza mai mult, alta are o populatie prea numeroasa ce trebuie hranita, sau alta are putin puiet dar culege bine ) , face ca apicultorul cu experienta sa gindeasca ca un medic, adica fiecare familie este tratata separat in functie de nevoile si aspiratiile sale. Cam complicat nu ? ;)
peterneamt

Mesajde peterneamt » 29 Oct 2012, 19:44

Ruben scrie:
alt stupar scrie: in cealalta groapa roitului .

Truda ei de carpatina. La albina asta ii erau bune cosnitele.

Evident ca da, daca te gindesti ca selectia ei timp de 2 mi de ani sa facut pentru roire, in timp ce pentru Ligustica nu. ;)
ps. vezi tehnologia intretineri familiilor de albine in cosnite ( buduroaie ) .
peterneamt

Mesajde kamy » 31 Oct 2012, 10:18

nu neaparat cosnita,io am incercat sa ocolesc roirea si am cam reusit aveam la autobuz la 101 stupi 1-2 roi pe an,dar am exclus botcile de roire si nu am transvazat de la familii roitoare,dar cam dureaza pana obtii rezultate si se pastreaza doar cu spatiu suficient in lada!
kamy

Mesajde nellu.ar » 01 Noi 2012, 01:43

kami,cate kg de miere(media!)/stup ai obtinut in anii cand ai reusit sa reduci roitul la 1-2% pe an?
nellu.ar

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 01:56

Va salut!
personal am lucrat cu 9 rame in cuib, si 2 -3 caturi,..roiri am avut ca de...numar mare de stupi, vreme urata si doar eu cu colegul meu...tot ceea ce s-a spus despre 9-10 rame se confirma si la mine.
poate am sa va starnesc interesul la lada de 6 rame dadant plus etaj tot 6 rame dadant,, adaugat la momentul oportun, ulterior caturi de jumatate cate ar fi nevoie cate 5 rame in cat,...se poate face pastoral cu conditia ca ele sa fie urcate pe remorca de 2 tone..intra 52 de bucati pe 4 randuri numai "parter".
dezavantajele ar fi:
-2 tipuri de rama
-inaltimea cateodata relativ mare
-scandura mai multa

avantaje:
-se creaza un microclimat mai favorabil al caldurii in cuibul de iernare, se lasa familia strict pe 6 rame
-la dezvoltarea de primavara se adauga imediat un cat dadant in functie de puterea familiei
-200 de roi se pot face in mai putin de 2 zile, un singur om
-greutatea mica a caturilor
-se pot folosi si metodele de multietajat cu mult succes,..asta daca nu il putem numi impropriu multietajat dadant.:)
-pt iernat suficiente resurse de miere
-cresterea matcilor si laptisorul de matca "floare la ureche"

acest model l-am folosit, nu intensiv pt ca nu erau bagati in productie ci doar pt ca am ramas fara lazi, am gasit 30 de roinite de 6 rame, am pus roii (o rama de miere si 2 de puiet + 3 faguri artificiali) in 2 luni dadeau pe afara, neavand alte lazi disponibile,..am adaugat o alta roinita deasupra am pus foi intercalate cu faguri...si dupa 1 luna surpriza...roiul devenise familie in toata regula....acest sistem am vazut ca se foloseste si de catre dan margarit, eu l-am folosit din greseala, ulterior la sfarsitul lunii august am fost in vizita la un crescator de regine aici vorbesc de o echipa formata din 2 oameni care lunar vindeau 1000 de regine, si aveau o organizare de te apuca ameteala, atat eu cat si seful meu eram inmarmuriti, la el am vazut toate lazile pe 6 rame dadant, explicatiile au fost de o calitate extraordinara.

PS: deja am inceput constructia lor...cele 42 de familii achizitionate acum 1 saptamana sunt bagate la iernat dar este impropriu spus...la caldura siciliei...eu pana la sfarsitul lunii noiembrie pot face completarile de hrana,...acum sa speram ca nu mi fura..:))...dar am avut grija totusi sa ii pun pe niste rape de stau cocotati mai ceva ca, capra neagra..:)...dar....
PS2: roirea este roire si aici depinde in mare masura de noi
sper ca nu am deviat de la subiect, daca da...scuzele mele kamy, dar este totusi ceva ce ar putea starni interesul unui baiat si sa aiba si satisfactii. oricum anul urmator am sa vin cu filmulete , i-am promis lui cristi vitican si lui lucian,..

daca cineva a folosit acest model va rog sa veniti cu completari!

stima tuturor!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 02:13

m-am imbracat gros, astept sa da-ti in mine! ca noi romanii asa suntem!

in aceasta saptamana incerc sa termin si hranitoarele, si am sa vin cu fotografii...altfel putini vor fi cei ce ma veti crede!...
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde Adi Hodis » 01 Noi 2012, 02:47

mihai33 scrie:m-am imbracat gros, astept sa da-ti in mine! ca noi romanii asa suntem!

in aceasta saptamana incerc sa termin si hranitoarele, si am sa vin cu fotografii...altfel putini vor fi cei ce ma veti crede!...

Salut Mihai ... eu sint primul care cred pt. ca am lucrat ... insa numai cu rame ME.

PS
Mai da jos din haine !. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde kamy » 01 Noi 2012, 08:33

nellu.ar scrie:kami,cate kg de miere(media!)/stup ai obtinut in anii cand ai reusit sa reduci roitul la 1-2% pe an?

intre30-82 in functie de an,de miere dar io v-am spus anu trecut de 6+6 rame si ati considerat ca e compunere!
mihai stai pretine linistit boxu e in arena aici povestim pe tehnic si chiar multam de expunerea ta!
ps intr-un an n-a mers salcamu si n-am mai mers in dobrogea ca de este floarea soarelui si-n bihor si am facut 12 kile iar colegii care au avut nerusinarea sa plece 50-60
kamy

Mesajde ovidiu_78 » 01 Noi 2012, 08:47

Parerea mea ca aici pot sa vb doar acei apicultori care au cel putin peste 100 familii,care au de ani buni acest numar de familii,care au experimentat n lucruri,si n metode,ei stiu cu adevarat care e cel mai bun tip,care se preteaza pt anume zona sau alte avantaje sau dezavantaje. Noi cei cu lazi putine facem si noi experiente,ca si cum am vrea sa venim si noi cu ceva nou,sa aratam ca suntem mai destepti,dar in final nu facem decit sa ne pierdem timpul,in loc sa tinem de sfaturile celor priceputi
Asta nu o zic la adresa nimanui,acesta este pc meu de vedere
Sper sa iasa la rampa apicultorii consacrati si sa ne mai traga de maneca,ca tot ei vor fi si cei ce ne vor sprijini apoi,ca totul e spre folosul nostru,numai sa stim sa apreciem informatiile puse la dispozitie
Numai bine
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR