Va salut!
personal am lucrat cu 9 rame in cuib, si 2 -3 caturi,..roiri am avut ca de...numar mare de stupi, vreme urata si doar eu cu colegul meu...tot ceea ce s-a spus despre 9-10 rame se confirma si la mine.
poate am sa va starnesc interesul la lada de 6 rame dadant plus etaj tot 6 rame dadant,, adaugat la momentul oportun, ulterior caturi de jumatate cate ar fi nevoie cate 5 rame in cat,...se poate face pastoral cu conditia ca ele sa fie urcate pe remorca de 2 tone..intra 52 de bucati pe 4 randuri numai "parter".
dezavantajele ar fi:
-2 tipuri de rama
-inaltimea cateodata relativ mare
-scandura mai multa
avantaje:
-se creaza un microclimat mai favorabil al caldurii in cuibul de iernare, se lasa familia strict pe 6 rame
-la dezvoltarea de primavara se adauga imediat un cat dadant in functie de puterea familiei
-200 de roi se pot face in mai putin de 2 zile, un singur om
-greutatea mica a caturilor
-se pot folosi si metodele de multietajat cu mult succes,..asta daca nu il putem numi impropriu multietajat dadant.

-pt iernat suficiente resurse de miere
-cresterea matcilor si laptisorul de matca "floare la ureche"
acest model l-am folosit, nu intensiv pt ca nu erau bagati in productie ci doar pt ca am ramas fara lazi, am gasit 30 de roinite de 6 rame, am pus roii (o rama de miere si 2 de puiet + 3 faguri artificiali) in 2 luni dadeau pe afara, neavand alte lazi disponibile,..am adaugat o alta roinita deasupra am pus foi intercalate cu faguri...si dupa 1 luna surpriza...roiul devenise familie in toata regula....acest sistem am vazut ca se foloseste si de catre dan margarit, eu l-am folosit din greseala, ulterior la sfarsitul lunii august am fost in vizita la un crescator de regine aici vorbesc de o echipa formata din 2 oameni care lunar vindeau 1000 de regine, si aveau o organizare de te apuca ameteala, atat eu cat si seful meu eram inmarmuriti, la el am vazut toate lazile pe 6 rame dadant, explicatiile au fost de o calitate extraordinara.
PS: deja am inceput constructia lor...cele 42 de familii achizitionate acum 1 saptamana sunt bagate la iernat dar este impropriu spus...la caldura siciliei...eu pana la sfarsitul lunii noiembrie pot face completarile de hrana,...acum sa speram ca nu mi fura..

)...dar am avut grija totusi sa ii pun pe niste rape de stau cocotati mai ceva ca, capra neagra..

...dar....
PS2: roirea este roire si aici depinde in mare masura de noi
sper ca nu am deviat de la subiect, daca da...scuzele mele kamy, dar este totusi ceva ce ar putea starni interesul unui baiat si sa aiba si satisfactii. oricum anul urmator am sa vin cu filmulete , i-am promis lui cristi vitican si lui lucian,..
daca cineva a folosit acest model va rog sa veniti cu completari!
stima tuturor!