Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde jiji » 03 Noi 2012, 13:39

merci pt explicatie adi, ca nu ma intelelsesem cum era treaba cu mutatul din cat 2 in cat 1
jiji

Mesajde kamy » 03 Noi 2012, 18:46

mihai la ce vrei tu sa faci io ti-as recomanda altceva:lada me de 12 rame =1 cm adica interioru 45/46 in pat rece,pe peretii de la lada faci 4-5 taieturi de circular sa-ncapa diafragme oarbe din pfl sau n-ar strica tabla de aluminiu pt ca pfl-u se cam strica 10-15% anual,funduri detasabile dar cu sipci cu canal care sa tina drept si sa etanseze diafragma din pfl sau tabla.urdinisele facute si toate in fata pt stupii de productie si impartite pe toate partile pentru nuclee de imperechere,adica folosesti lada ca nucleu,inchizi 3 urdinise in fata si deschizi tot trei pe hailante 3 parti doar in fata iti raman 2 urdinise da no problem,si iti mai trebuie un suport de lada individual facut din fier beton de 8,o gratie haneman deasupra si o prelata sau un sac de rafie taiat in doua pentru etansare daca vrei sa folosesti lada pentru banca de matci poti tine intr-o lada cu 2 corpuri 10 matci a cate 2 rame,si sant de altfel probleme destul de mari daca nu vinzi matcile, pastrate in colivii isi pierd propitatile.daca ti se pare ca incepe un cules cat de cat scoti husa de pe haneman si pui cat si ai cuvantu meu ca mananci miere din cat!din 2000 mi-am tot zdrobit creieru sa fac o lada universala ca tractoru sa nu umblu cu n-spe soiuri de lazi!si fa-i si urdinishe superioare pentru colectoru de polen!as ca merge la inmultit(nucleu) ,productie, banca de matci,polen io am folosit magazia pe post de incubator,jos doua matci si sus botcile in rame si albinele stau in magazie da trebuie haneman la urdinis sa nu roiasca!
kamy

Mesajde mihai33 » 03 Noi 2012, 23:17

Adi..eu bantui prin Sicilia, acum am atasat cateva fotografii cu cei 42 de spartani ai mei....pe pagina mea, ca sa nu fiu off topic aici!

Kamy...multumesc frumos, apreciez efortul tau de a explica pas cu pas tot sistemul tau, este foarte foarte bun....in ceea ce priveste productia mea de matci, este cumparata in totalitate mult timp de acum in colo, plus ca si necesarul meu de matci pt la anul este de 250, cel mai greu este sa imi termin cutiile in rest...distractie! si 9 luni de munca pe an!

daca aveti amabilitatea as ruga sa revenim la subiectul "cea mai buna lada"..pt ca eu am acaparat aceasta discutie si nu este frumos pt ceilalti colegi care citesc topicul

inca o data va multumesc la amandoi!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde Ruben » 03 Noi 2012, 23:22

mihai33 scrie:in ceea ce priveste productia mea de matci, este cumparata in totalitate mult timp de acum in colo
:o :o :o Voai sa zici ca produce matci patronul tau, sau? Nu am inteles bine.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde mihai33 » 03 Noi 2012, 23:30

eu acum sunt pe picioarele mele, el imi cumpara toata productia de matci si de laptisor de matca, nu am capacitatea de productie cat poate el vinde si folosi in interesul lui propriu...plus ce imi trebuiesc mie!
mihai33

Mesajde Ruben » 03 Noi 2012, 23:34

mihai33 scrie:eu acum sunt pe picioarele mele, el imi cumpara toata productia de matci si de laptisor de matca, nu am capacitatea de productie cat poate el vinde si folosi in interesul lui propriu...plus ce imi trebuiesc mie!

Na....si io care tocmai voiam sa comand 100 de matci pentru la anul, ce ma fac? :(
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde mihai33 » 03 Noi 2012, 23:38

sa ne vedem noi sanatosi la anul Ruben...ca le facem noi pe toate..:)
mihai33

Mesajde catalin.profiri » 07 Noi 2012, 06:14

Pentru mine topicul acesta suna ceva de genul "care este cea mai buna masina", sau " Cel mai bun/cea mai buna ..........."
Cum poti ajunge la o concluzie cand raspunsul depinde de atat de multe variabile?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde kamy » 07 Noi 2012, 08:20

catalin.profiri scrie:Pentru mine topicul acesta suna ceva de genul "care este cea mai buna masina", sau " Cel mai bun/cea mai buna ..........."
Cum poti ajunge la o concluzie cand raspunsul depinde de atat de multe variabile?

daca te uiti cu atentie la inceputul topicului intentia era de povestiri din experienta practica a celor care au lucrat cu mai multe tipuri de lazi,invitati sa dea din casa ce le=a placut,ce i-a deranjat la tipul de lada respectiv,deci inainte de toate concluzii practice....ca aia omoara.
concluziile teoretice nesustinute de practica=teoria evolutionismului sau a chibritului!
acestea fiind asteptarile va rog e loc suficient pentru vomitat ....concluzii!
kamy

Mesajde catalin.profiri » 08 Noi 2012, 19:14

bine kamy, inteleg asta, dar ... uite o situatie:
Vine Cristi Vidican, impreuna cu Adi Hodis, Daniel M si inca vre-o 2, si sustin (pe buna dreptate) ca MER e stupul ideal. Si citeste asta unul cu 1-2 ierni in spate si crede ca a gasit scurtatura spre stupul ideal. Ori... nu e chiar asa. Spunea bine la un moment dat Alt_stupar ca mer e eficient la stupine asezate si la oameni cu experienta.
De asta am spus ce am spus mai sus...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde cristi_vidican » 08 Noi 2012, 19:47

Cătălin,
Atenție, eu n-am spus niciodată că MER-ul e stupul ideal.
Mie îmi place cel mai mult (până acum) și mă dezvolt pe el.
Dar MER-ul de exemplu are chichițele lui, așa cum zicea și alt_stupar, care dacă nu le stăpânești, iese invers.
De exemplu: cum faci primăvara cu cuibul MER? Îl restrângi :o ? Atunci degeaba ai trecut pe MER! NU, că n-are nevoie. DE ce? Pt că în el ai băgat fie o rasă potrivită (care umple bine lada), fie multă albină, care în primăvară n-are nevoie de restrângere în cazul MER.
Ce am spus, am zis teoretic, fără să-ți spun ție personal.

Sincer, n-am vrut să fiu asociat cu MER-ul că nu-s eu tatăl lui, dar m-am băgat în discuții susținând MER-ul și am ieșit în față, fără să vreau asta.
Până acum iubesc MER-ul și e ca și cu nevasta, pe ce trec anii, o iubesc tot mai mult.

Te salut cu drag!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde activ » 08 Noi 2012, 20:20

catalin.profiri scrie:bine kamy, inteleg asta, dar ... uite o situatie:
Vine Cristi Vidican, impreuna cu Adi Hodis, Daniel M si inca vre-o 2, si sustin (pe buna dreptate) ca MER e stupul ideal.

Catalin ... tu vorbesti din propriile convingeri sau ca asa ai auzit si tu la altii ? :?:
catalin.profiri scrie:Si citeste asta unul cu 1-2 ierni in spate si crede ca a gasit scurtatura spre stupul ideal. Ori... nu e chiar asa.

Sincer ... dupa ce am citit ce ai scris mai sus, ma-am gandit ca ai cel putin 20 ani de experienta in apicultura ... si cand ti-am citit pagina personala am constatat ca tu ai 27 ani cu totul (La multi ani!) si doar 2 ani de albinarit. :)

Credema ... m-am simtit cel putin vizat, eu care dupa o iarna in apicultra nu am sarit la ME sau MER, nici macar la Layens(cu toate ca asta ma convins), ci direct la stupul propriu, spre rusinea mea. :oops:
Ce indrazneala din partea mea. :lol:
PS. Catalin fiecare face ce il taie capul si cat il duce capul si buzunarul ... ! ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde alt stupar » 08 Noi 2012, 20:22

catalin.profiri scrie: Vine Cristi Vidican, impreuna cu Adi Hodis, Daniel M si inca vre-o 2, si sustin (pe buna dreptate) ca MER e stupul ideal. Si citeste asta unul cu 1-2 ierni in spate si crede ca a gasit scurtatura spre stupul ideal. Ori... nu e chiar asa. Spunea bine la un moment dat Alt_stupar ca mer e eficient la stupine asezate si la oameni cu experienta.
De asta am spus ce am spus mai sus...

si tot unul ca alt_stupar vine si spune ca Mer-ul este departe de a fi "stupul ideal" la modul general. Poate fi ideal pentru mine, pentru X ori pentru Y prin prisma unei anume asteptari careia doar acest tip de stup ii corespunde dar la fel poate fi un fake pentru cineva care nu intampina aceleasi probleme cu mine, X sau Y !
Si, ca sa ma repet, afirm cu tarie ca daca eu personal as avea in obiectiv intretinerea unei stupine de max. 125-150 de colonii renuntarea la Dadant nu ar fi o optiune profitabila, din niciun punt de vedere !!!
Undeva mai sus povesteam ca nah, cu voie sau nu, in 20 de ani de stuparie am cam bagat degetele prin ceva tipuri de lazi, si zic ca a afirma ca unul din sistemele pe care am lucrat este perfect ar fi o greseala.
Fiecare tip are minusuri intr-o anumita perioada a anului ori dpdv al usurintei in exploatare dar, in contrapondere, o luna mai tarziu dezavantajul devine avantaj ori invers :!:
Detailez doar un caz - cunciul: pentru cine inca n-a intalnit, este acel tip de lada la care controlul stupului se face prin spate, ramele cu dimensiunea de ~ 280/300 mm sunt asezate pe doua nivele despartite de o gratie Hanemann si sunt scoase din lada cu obligatoriu cu ajutorul unui cleste special. In general o lada de cunci adaposteste 3 familii alaturate.
Bun. DPDV al iernarii nu am intalnit ceva mai bum. Rama suficient de ingusta incat un ghem de dimensiune mediu obligatoriu atinge unul din peretii laterali ai lazii si astfel trecerea de pe o rama pe alta devine relativ facila, la iernare Hanemanul zboara afara si in locul ei se pun niste scandurele pe post de podisor care la randul lor pot fi acoperite cu tot felul de paturi, izmene :D si alte materiale izolante bonus ca familiile find despartite de pereti comuni isi imprumuta reciproc caldura.
Cat despre consum... e scazut, incomparabil mai scazut comparativ cu Dadant ori ME.
In primavara, odata trecut controlul de fond, se continua largirea cuibului in cel mai simplu mod cu putinta - se deschide usita din spate si prin geamul care delimiteaza cuibul se observa daca ultima rama este acoperita de albine (caz in care se mai adauga o rama) sau nu.
A... sa mai amintesc si de "cunciul pe sanie" ? Efectiv se trage tot stupul in spatele lazii, ramele sunt ajezate pe un suport culisant, o "nazbatie" care merita vazuta in exploatare cel putin ca si curiozitate. Insa, avand rama inchisa pe toate partile, efectiv explodeaza primavara in dezvoltare !
Totul la superlativ :lol:
Dar... odata ce familia a umplut cuibul incepe calvarul. Despre asta cu alta ocazie !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ruben » 08 Noi 2012, 20:35

alt stupar scrie:
catalin.profiri scrie:Dar... odata ce familia a umplut cuibul incepe calvarul. Despre asta cu alta ocazie !

Uite-l pe alt stupar ce se prcepe la suspans. :)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde alt stupar » 08 Noi 2012, 20:38

activ scrie:Credema ... m-am simtit cel putin vizat, eu care dupa o iarna in apicultra nu am sarit la ME sau MER, nici macar la Layens(cu toate ca asta ma convins), ci direct la stupul propriu, spre rusinea mea. :oops:
Ce indrazneala din partea mea. :lol:

Activule, iti dau un sfat prietenesc, ca tii sau nu cont de el e totuna, de fapt am mai spus acelasi lucru si altor baieti plini de entuziasm care scriu pe forum: inainte de a-ti irosi timpul, energia si resursele materiale pe inovatii propii, straduieste-te sa stapanesti cat mai bine ceea ce de mult a fost inovat de altii si verificat in practica !
Tine minte ca un instrumentist dintr-o trupa de jazz inainte de a executa o fantezie muzicala lipsita de tipare... a exersat ani lungi pe partituri cu note clare ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 08 Noi 2012, 21:09

stupare io am citit pintre randuri ca daca te calca careva pe destele de la picioare iti sare mustaru si-ncepi sa mai dai din casa.multumim pentru expunere si te-asteptam pe masura experientei sa ne impartasesti dezavantajele diferitelor tipuri de lazi ca de expunerea avantajelor santem scarbiti de la fani!
o seara placuta!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR