Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

intretinerea ramelor cu miere pe timp de iarna

Mesajde dudumetes » 07 Aug 2011, 22:15

cum sa pastram ramele cu miere pe timp de iarna pentru rezerva ca sa le manince fluturii?
dudumetes

Re: intretinerea ramelor cu miere pe timp de iarna

Mesajde CORNEL V. » 07 Aug 2011, 23:35

Sa le manance fluturii? :shock: :roll:
CORNEL V.

Mesajde Alecs » 08 Aug 2011, 08:42

Uneori ma intreb , oare cei ce pun intrebari pe acest forum sunt apicultori incepatori care cu adevarat vor informatie,sau doar vizitatori si intreaba asa, la bascalie. Deunazi cineva, oarecum spariet ,vazuse o banala urechelnita, si intreba, ce dihanie poate fi. Altcineva ma intreba pe PM daca se pot trimite prin posta cati-va trantori asa cum se trimit matci. Daca-i adevarat ca albinele mananca floare de salcam.Si multe de care nu vreau sa-mi mai amintesc. Acum o specie de fluturi mananca ramele cu miere pe timpul iernii.Desigur ca forumistii au inteles ce vrea dudumetes sa intrebe. Omul se teme ca ramele depozitate vor fi atacate de gaselnita. Dar oare asta vrea cu adevarat sa stie ? Sau intreaba asa, " la trosneala " Sau chiar cu adevarat nu stie ? Sa nu fi pus mana pe o carte cu specific apicol inainte de a umbla intr-un stup ? Si repet intrebarea: Cum sa pastram ramele cu miere pe timp de iarna pentru rezerva CA SA LE MANANCE FLUTURII? Ma bate gandul sa-ti raspund pe masura , dar n-o fac in speranta ca vei reformula intrebarea. Nu te supara si nu te descuraja. Vorbesc aici ca un om care s-a convins pe pielea lui ce insamna sa nu iei masuri atunci cand depozitezi ramele de rezerva, fie cu miere sau nu. Vezi unele din postarile mele ce-am patit atunci cand am lasat pe altcineva sa se ocupe de stupi in locul meu,si a depozitat ramele in asa fel , ca le-a MANCAT FLUTURII. Succes.
Alecs

Mesajde nicu68 » 08 Aug 2011, 13:09

pai cred ca sa exprimat gresit ,si voi repede calare pe el ;) :lol:
nicu68

Mesajde liviu1965 » 08 Aug 2011, 14:50

A venit toamna...... ramele cu faguri trebuiesc puse la pastrare....... pana la primavara.
Cine poate sa ne explice ce daunatori pot sa ne strice ramele? Si cum putem evita? Eu stiu de soareci , gaselnita, soareci, urechelnita.
Eu folosesc batoanele de sulf , asa cum sunt in comert si in niste saculeti de tifon am pus busuioc.Astea puse intr-o lada impreuna cu ramele . Am evitat naftalina intrucat este toxica. O lada etansa este greu de facut tinant cont ca un fluture are propriu sistem de a se strecura ......peste tot. Am patit-o si cu malaiul care era super bine etans si totusi am gasit fluturi ( molii , parca le zice ) ....si la mei..... si la FS
Am cautat in forumul vechi ceva mai concret ca sa-i pot raspunde noului coleg dar spre rusinea mea nu am gasit ceva informatie compacta.
Daca are cineva rabdare...... un link, ceva....
Mai sunt ceva discutii despre acest subiect dar sunt imprastiate prin alte topicuri. Este greu de urmarit.
Azi dimineata , la o inspectie , am fost surprins de o situatie hazlie....ma uitam la o rama cu puit capacit si o parte din el incepuse deja sa roada capacele. Cu toata placerea ma uitam cum scoteau capul cu antenutele si deodata dintr-o celula iese ditamai viermile si cade pe pamant......
Cand ma duc la pescuit imi plac viermii, 1 vierme = 1 peste. La stup.....

Imi permit sa va propun sa facem un topic cu operatiile ce trebuiesc facute, sa spunem cu 1 - 2 saptamani inainte .....
Exista asa ceva la http://stuparitul.com/ dar consider ca ar fi mai interesant sa fie un topic activ in care incepatorii sa puna intrebari CONCRETE si ceilalti in masura disponibilitatii sa-i sfatuiasca. Doar strict la calendarul activitatilor. Sa previi este mai usor decat a combate. Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi.

Toate bune,
liviu1965

Mesajde SoLoMoN18 » 09 Aug 2011, 14:06

chiar zilele astea mam antalnit cun apicultor si lam antrebat cum pastreaza ramele de fluturi restu etc.mia spus ca este sulful ala care se trateza vinu toamna si le tine antrun dulapior.
SoLoMoN18

Mesajde danipowsoft » 09 Aug 2011, 16:00

danipowsoft

Mesajde EN_ » 19 Aug 2011, 21:33

SoLoMoN18 scrie:chiar zilele astea mam antalnit cun apicultor si lam antrebat cum pastreaza ramele de fluturi restu etc.mia spus ca este sulful ala care se trateza vinu toamna si le tine antrun dulapior.

Gaselnita, este inactiva sub 17*C.Puteti pastra rame capacite fara probleme in cat, pana toamna tarziu, atata timp cat sunt vizitate de albine nu sunt probleme.Personal, pastrez ramele in cat si pe timpul iernii si nu am avut probleme deosebite.Marii dusmani ai ramelor stocate in exterior, sunt soarecii, care fac adevarate ravagii.
EN_

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 16:18

salut! daca sub -17 grade nu mai este activa cine are posibilitatea sa bage ramele intr-un congelator industrial(restaurante, firme catering) . asta e o parere. acu depinde cate rame ai. in astfel de congelatoare temp este f scazuta. mi-a venit ideea asta pt ca am intrat o data intr-un astfel de congelator si ti se lipesc narile cum ai intrat, talpile pantoilor la fel. congelatoarele astea sunt de marimea unei sufragerii si chiar mai mari. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 16:21

aaa sub 17 grade nu sub -17. am comiso
:oops: a zis cineva ca le baga la frigider si m-am dus cu gandul departeeeeee. scuze
cerbucerbilor

Mesajde arnautu valentin » 23 Aug 2011, 18:03

eu am o camera in asa fel incat nu intra albina!intra cam 2500r!la 7 10 zile dau foc la doua batoane de sulf si nu am prb mari cu gaselnita/
adi1574
arnautu valentin

Mesajde FLORINELU » 15 Noi 2011, 08:55

eu am cabana apicola facuta de mine,care este inchisa destul de ermetic.toamna cand incep sa scot ramele goale din lazi si chiar si cu miere,le depozitez acolo si cam odata la 10 zile aprind intr-o oala veche 3-4 fitile de sulf sa faca fum si inchid cabana. cand temperatura este scazuta nu este necesara aceasta fumigatie.primavara o repet. fac asa de multi ani si nu am avut probleme,cu exceptia unor mici scapari provocate de neglijenta domniei mele. ATENTIE fumul de sulf este foarte toxic pentru om(NU INHALATI) ceara este foarte inflamabila. si inca ceva,ramele trebuiesc depozitate in asa fel incat sa existe distanta de cativa milim. intre ele. sa aveti miere multa si curata la anul.
FLORINELU

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE