Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde kamy » 08 Noi 2012, 21:12

cristi oi fi iubind tu mer-u da vezi sa nu te treaca pe hrana rece din cauza asocierii,si daca vreodata te desparti de mer.... bate in lemn!

cataline momentan pentru mine cea mai buna lada a momentului e de fapt un ladoi vertical de 24 de rame 12 +12 1/1,dar voi studia cu atentie si me,si mer-u si peste un an ,doi s-ar putea sa nu se stie,s-a mai discutat si paradiscutat de fanii diferitelor tipuri de lazi,aici as vrea expuneri in care sa vorbiti de rau lazile incercate de fiecare ca la insurat pentru ca toti vedem doar calitatile(dragostea orbeste)si tocmai defectele ne fac sa ne spargem capetele!
ca intr-o familie de proaspeti insuratei dupa multe dulcegarii au schimbat nitel condimentele si dupa o cearta care s-a oprit cu o tigaie proptita sanatos in capul barbatului,in timp ce-i oprea sangele si-i pansa rana,il intreba sotia -na vezi ce te faceai tu fara mine?
kamy

Mesajde catalin.profiri » 08 Noi 2012, 22:04

Wow.. cate postari / ora a genetat mesajul meu:).
Fara sa vreau cred ca am ajuns sa scriu in stilul lui Janese : voi spuneti x,y,z dar incepatorii (printre care sunt si eu) pot intelege a.b.c

@cristi: ai dreptate, nu ai spus ca e stupul ideal. Dar il sustii destul de puternic si fara sa vreau l-am asociat si cu numele tau :D .

@activ: sa il dezvolti sanatos si sa scoti cat mai multa miere din el. Nu am 20 de ani experienta:). Sunt la inceput de drum.
Catalin ... tu vorbesti din propriile convingeri sau ca asa ai auzit si tu la altii ?

Am un singur MER in stupina, si doar de anul asta. Vad potentialul din sistem, dar greselile facute de mine pana acum si lipsa de experienta in stuparit nu ma lasa sa vorbesc din convingeri/experienta.

@alt_stupar spui ca
daca eu personal as avea in obiectiv intretinerea unei stupine de max. 125-150 de colonii renuntarea la Dadant nu ar fi o optiune profitabila, din niciun punt de vedere !!!
Poti detalia putin te rog?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde Adi Hodis » 09 Noi 2012, 01:46

kamy scrie:...
cataline momentan pentru mine cea mai buna lada a momentului e de fapt un ladoi vertical de 24 de rame 12 +12 1/1,dar voi studia cu atentie si me,si mer-u si peste un an ,doi s-ar putea sa nu se stie,s-a mai discutat si paradiscutat de fanii diferitelor tipuri de lazi,aici as vrea expuneri in care sa vorbiti de rau lazile incercate de fiecare ca la insurat pentru ca toti vedem doar calitatile(dragostea orbeste)si tocmai defectele ne fac sa ne spargem capetele!

Invitatia asta e inca una care se vrea a fi un avertisment de ASA NU ! ... si totodata de ASA DA ! ca nu cumva sa patzeasca ceva al' care se va lansa sa treaca stupii pe MER si totul sa fie " roz " ... spre mari scuccese.
Cam asa simt eu din multele discutii virtuale in jurul acestui subiect. Nu e o problema asta insa nu uitati ca stupul iti faciliteaza modul de lucru iar mierea o aduce albinele doar sa aibe de unde aduce, adica sint doua subiecte diferite la care se mai adauga si ceea ce face stuparul pentru a avea satisfactii in final de an apicol.

Altfel, nu e chiar asa de complicat ... e tot apicultura.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 09 Noi 2012, 06:55

alt stupar scrie:Tine minte ca un instrumentist dintr-o trupa de jazz inainte de a executa o fantezie muzicala lipsita de tipare... a exersat ani lungi pe partituri cu note clare ;)

Asta cu jazz-ul e tare de tot. Cred că MERită socotită și ca filozofie a abodării MER-ului.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 09 Noi 2012, 08:15

hei yu mer-istilor cu experienta va invit la o clipa de sinceritate,ce dezavantaje ar fi la mer, ca la expunerea avantajelor parca ati fi divizia de vanzari de credite a unei banci!
kamy

Mesajde cristi_vidican » 09 Noi 2012, 08:31

Hai să zic eu câte ceva. S-ar putea să nu fie dezavantaje pentru toți ...
1. Să știi să cânți jazz :lol: . Adică să știi să cânți și partituri normale. A se traduce - să ai ceva experiență cu albina. La MER trebuie să știi să citești o familie fără scoți ramele. Ceea ce nu-i lucru ușor.
2. Nu merge MER-ul pentru cei care accesează 112 și se apucă de la 0. Aceștia trebuie să înmulțească sălbatic, și nu merge chiar așa. Se poate înmulți, dar tre sa știi ce și cum.
3. Costuri ceva mai mari cu lada.
4. Nevoie de mătci bune, de cele care să umple lada mai ușor, adică să țină familia cu populație mai mare. Dacă populația e mai puțină în MER, atunci s-ar putea ca dezvoltarea MER-ului să fie în urma altora, datorită fragmentării cuibului. Dar aici e de discutat că nu e chiar așa, mă refer la ultima afirmație.
5. Pentru că sistemul e pentru profesioniști, trebuie să fii dispus să investești ceva mai mult, dar beneficiile sunt pe măsură. De ex: Dan Mărgărit bagă mult sirop toamna și dacă facem calcule zicem că-l costă foarte mult. Dar, ce populație are în stup? Ce medii obține cu acel stup? S-ar prea putea ca la MER să trebuiască mai mult sirop în cazul în care nu sunt culesuri, dar și producțiile vor fi mai mari.
6. Nu poate fi băgat în autobuz și dus pe la Arcul de Trimf din București. Asta ca glumă.
Poate mai sunt. Le voi descoperi recent dacă sunt.
cristi_vidican

Mesajde Ruben » 09 Noi 2012, 09:59

kamy scrie:hei yu mer-istilor cu experienta va invit la o clipa de sinceritate,ce dezavantaje ar fi la mer, ca la expunerea avantajelor parca ati fi divizia de vanzari de credite a unei banci!

Poate...la un roi de 5 rame...fragmentarea cuibului cade rau in timpul iernarii...doar poate... Eu am avut stupi Dadant la care a ramas magazia pe stup in timpul iernii. Ghici unde au iernat si unde s-o umplut cu puiet in primavara.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 09 Noi 2012, 10:03

Kamy, MER-ul nu i in faza de experimentare. MER se foloseste pe scara larga in partea mai de nord a Europei. Am lucrat cu MER, l-am indragit. Nu avem albina buna pentru el? Nici o problema, oricum o sa am rasa cu populatie mare inaintea trecerii de tot pe MER.

Avantajele bat de la distanta dezavantajele, deci dezbaterea Dadant-MER e incheiata. Suntem in prelungiri :lol: .

Merita dezbatere MER-ME sau MER-MEA 8-), dar cu Dadant....in cartile de istorie. :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde activ » 09 Noi 2012, 13:02

Ruben scrie:Avantajele bat de la distanta dezavantajele, deci dezbaterea Dadant-MER e incheiata. Suntem in prelungiri :lol: .

Merita dezbatere MER-ME sau MER-MEA 8-), dar cu Dadant....in cartile de istorie. :)

Sunt deacord cu tine Ruben, Dadantul in maxim 10 ani va fi istorie, nostalgie sau hoby, ... pentru stuparitul intensiv lupta, cred, se va da intre stupii multietajati (ME - MER - MEA - etc.), in concluzie pentru rama unica, ... iar cine va vrea totusi sa mai lucreze cu rama, dintr-un motiv sau altul, vor merge pe Layens (orizontal sau vertical). :idea:
ASTA E TRENDUL :arrow: ... il simt, il miros, il aud si chiar il vad, ... sanatosi sa fim si om vedea.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde Adi Hodis » 09 Noi 2012, 15:14

cristi_vidican scrie:Hai să zic eu câte ceva. S-ar putea să nu fie dezavantaje pentru toți ...
1. Să știi să cânți jazz :lol: . Adică să știi să cânți și partituri normale. A se traduce - să ai ceva experiență cu albina. La MER trebuie să știi să citești o familie fără scoți ramele. Ceea ce nu-i lucru ușor.
2. Nu merge MER-ul pentru cei care accesează 112 și se apucă de la 0. Aceștia trebuie să înmulțească sălbatic, și nu merge chiar așa. Se poate înmulți, dar tre sa știi ce și cum.
3. Costuri ceva mai mari cu lada.
4. Nevoie de mătci bune, de cele care să umple lada mai ușor, adică să țină familia cu populație mai mare. Dacă populația e mai puțină în MER, atunci s-ar putea ca dezvoltarea MER-ului să fie în urma altora, datorită fragmentării cuibului. Dar aici e de discutat că nu e chiar așa, mă refer la ultima afirmație.
5. Pentru că sistemul e pentru profesioniști, trebuie să fii dispus să investești ceva mai mult, dar beneficiile sunt pe măsură. De ex: Dan Mărgărit bagă mult sirop toamna și dacă facem calcule zicem că-l costă foarte mult. Dar, ce populație are în stup? Ce medii obține cu acel stup? S-ar prea putea ca la MER să trebuiască mai mult sirop în cazul în care nu sunt culesuri, dar și producțiile vor fi mai mari.
6. Nu poate fi băgat în autobuz și dus pe la Arcul de Trimf din București. Asta ca glumă.
Poate mai sunt. Le voi descoperi recent dacă sunt.

Cristi, pot sa comentez cele de mai sus din experienta mea:
1. Orice stup bine populat, are albina mai multa la urdinis si daca vezi aport de polen, asta inseamna ca se creste puiet ... Observatie valabila shtiind ca ai bagat la iernat familii cu toate cele necesare, populatie, matci si hrana + tratamente.
2. Adevarat dar la fel de adevarat e indiferent de tipul stupului.
3. Da dar si randamentul muncii e mai mare si mai usor. Spun asta cu tarie deoarece anul asta am " savurat " din plin lucrul cu sute de caturi.
4. Orice stup are nevoie de matci bune, nu-i asa ?... doar daca vrea stuparul sa se implice, daca nu, ... o fi ce-o fi.
Eu mai am inca stupi verticali cu 10 rame 1/1 si ME si nu am vazut diferente mari in dezvoltare, deci fragmentarea cuibului NU are influientza. Insa am observat diferentze de dezvoltare intre stupina mea si a altor apicultori.
Diferente care au la baza implicarea apicultorului in pregatirea familiilor pt. sezonul urmator ... si apoi zona/locatia vetrei, in spetza fiind zona de shes ( la mine ) si zona de deal.
5. Nu, nu neaparat pentru profesionisti in sensul de a shti sa faci si transvazari & crestere matci. De ce nu e valabil si pentru cei ce stiu sa pregateasca familiile pt. sezonul urmator ?... ce trebuie sa stie acestia in plus ca sa fie valabil si pt. ei MER-ul ?. Lucrarile sint aceleasi doar ca ramele sint mai mici la inaltime insa, tratamentele se fac conform prospectelor, hrana trebuie sa fie in catul de sus, coloniile trebuie sa aibe populatii normale si implicit matci in regula ( matcile batrine si cele cu probleme, trebuie inlocuite cu matci tinere ... asta e valabil la orice tip de stup ).
Deci, ce trebuie in plus ?. :?

Va spun eu ce trebuie ... implicare si ambitie. :)

@kamy
Dezavantajele sint la constructia stupului pt. ca ramele si caturile sint mai mici dar ... odata faci un stup, NU de doua ori.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 09 Noi 2012, 15:34

Adi Hodiș,
Corect și ce spui tu. Când am spus că MER e pentru profesioniști, am avut în minte apicultorul care vrea să facă treabă, să scoată producții cu stupii. Și asta presupune investiții în prealabil. De exemplu, nu prea văd apicultura modernă fără siropuri. Aici nu mă refer la a rade cuibul de miere și a băga sirop în schimb. Primăvara eu n-am nevoie de sirop, dar sunt mulți care nu stau așa de bine la baza meliferă. Dacă e și o încărcare mare pe vatră trebuie ajutat. În golurile de cules și la mine trebuie stimulat. Eu nu mă mișc la prea multe flori. Toamna la MER, trebuie completat poate ceva mai mult pt că iernăm cu toate ramele în stup și trebuie 1 corp plin cu miere plus ceva în corpul inferior. La DB se strânge cuibul pe 7 rame și mierea o comasăm acolo. M-am băgat în spini cu discuția, dar ideea e că la MER trebuie să scoți ceva mai mult din jeb (buzunar), dar rezultatele vin pe măsura investițiilor.
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 09 Noi 2012, 16:05

Cristi, stai hodinit ca nu te-ai bagat in spini. Ai spus doar lucrurile pe jumatate.
Si eu vroiam sa te intreb -retoric- daca doar la MER e nevoie de o matca buna :D In schimb, te rog du ideea pana la capat si spune-mi cam ce trebuie urmarit la MER ca sa citesti familia fara sa scoti ramele. Ce altceva in afara de ochiul format. Ce vede acel ochi? Sau ce ar trebui sa urmareasca?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mihai33 » 09 Noi 2012, 16:36

Mircea i-ai prins pe amandoi..:))...pe cuvant daca ies de pe forum astazi..:))...
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde cristi_vidican » 09 Noi 2012, 16:49

Mircea_63,
Pentru întrebarea ta ar merita un topic separat despre cum citim o familie fără să scoatem ramele.
Eu încă învăț să citesc noul alfabet, mai ales că mi-e greu să nu pun mâna pe ramă. Având stupi puțini,
Treaba asta e utilă nu numai la MER, dar la sistemul multi-etajat trebuie învățată pt că lucrăm cu corpul, nu cu rama.
La MER e mai ușor pt că dacă rupi stupul în 2, luând corpul de sus, vezi mai bine ce e jos. La DB trebuie să iei ramele și să vezi ce ai pe rame. La MER poți citi mai bine printre rame, mai ales că poți să te uiți și dedesubtul ramei.
Când deschid un stup, în funcție de perioada din an urmăresc ce și cum.
Primăvara mă interesează dacă au mâncare, câtă albină și puiet au. Hrana o știi când iei corpul la mână. De ex, în toamnă știam unde trebuie completat (vorbesc de MER) când luam corpul superior în mână. După câteva ture, știam cât de greu e un corp plin. Imediat se simțea un corp unde 2 rame erau mai goale.
Puietul se vede prin partea de jos a corpului cât ocupă.
Toamna, putem face ce face Dan Mărgărit, cântărind stupii și completând după caz.
La botci, MER-ul se verifică foarte ușor, uitându-te sub corpul superior. Acolo apar botcile cu siguranță în cazul roirii. Vezi primele poterașe, iei măsuri.
În ce privește citirea stupului fără să pui mâna pe ramă, treaba asta este mult ușurată dacă avem mătci predictibile. Acolo unde nu s-a făcut selecție vom avea o istorie diferită a fiecărui stup în parte și va trebui să băgăm mâna în cuib.
În ce privește MER-ul, ținta mea e să reușesc cu el mai mult decât am reușit cu DB și aici nu mă refer doar la faptul că lucrez cu corpul, nu cu rama, ci prin stimulări, material biologic de calitate, căutarea culesurilor etc să reușesc producții mai mari.
De exemplu: la DB, la mine se umple repede stupul și apoi, ca să nu roiască, trebuie să îl slăbesc luând din rame. Treaba asta e aiurea dacă vrem producții. La MER, cu o linie bună de mătci, dacă cuibul se plin și matca mai cere, mai dăm un corp și în loc să slăbim stupul, îl întărim pentru culesul care tocmai urmează peste 2-3 zile.
Să fiu sincer, cea mai mare problemă a mea e să țin stupii în frâu. În primăvară venea salcâmul și stupii erau egalizați, că nu mai aveam pe cine să întăresc. Puteam să mă apuc să fac roi, dar eu vroiam producție și nu mă înduram. M-a salvat culesul, care i-a potolit ca un duș rece, dar dacă mai întârzia puțin, pierdeam. MER-ul mă ajută aici, chiar dacă mătcile sunt roitoare. Deși, dacă n-are cules și a atins un anumit nr de albine, pleacă, indiferent câte corpuri i-ai da. Dar, volumul ajută foarte mult în combaterea roirii.
Hai că iar am mers în toate direcțiile. Noroc cu șanțurile, că o luam pe arătură până-n Florida lui Adi Hodiș. :lol: Adi, mai ai mult până vii?
Nu știu unde vor duce discuțiile, eu peste câteva minute plec și mai vin mâine seară. Dacă am spus ceva prostii, dați fără milă, măcar să nu le facă alții.
cristi_vidican

Mesajde kamy » 09 Noi 2012, 19:15

na hou! mai incet cu datu ca nu santem dincolo la tauri,aici povestim bune si rele acolo ne luam la tranta!
kamy

Mesajde kamy » 13 Noi 2012, 10:49

dupa parerea mea si ca o concluzie infailibila pe care oricata meserie ati sti n-o puteti contrazice,cea mai buna lada pentru apicultura este........!hai ghiciti!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR