Mircea_63,
Pentru întrebarea ta ar merita un topic separat despre cum citim o familie fără să scoatem ramele.
Eu încă învăț să citesc noul alfabet, mai ales că mi-e greu să nu pun mâna pe ramă. Având stupi puțini,
Treaba asta e utilă nu numai la MER, dar la sistemul multi-etajat trebuie învățată pt că lucrăm cu corpul, nu cu rama.
La MER e mai ușor pt că dacă rupi stupul în 2, luând corpul de sus, vezi mai bine ce e jos. La DB trebuie să iei ramele și să vezi ce ai pe rame. La MER poți citi mai bine printre rame, mai ales că poți să te uiți și dedesubtul ramei.
Când deschid un stup, în funcție de perioada din an urmăresc ce și cum.
Primăvara mă interesează dacă au mâncare, câtă albină și puiet au. Hrana o știi când iei corpul la mână. De ex, în toamnă știam unde trebuie completat (vorbesc de MER) când luam corpul superior în mână. După câteva ture, știam cât de greu e un corp plin. Imediat se simțea un corp unde 2 rame erau mai goale.
Puietul se vede prin partea de jos a corpului cât ocupă.
Toamna, putem face ce face Dan Mărgărit, cântărind stupii și completând după caz.
La botci, MER-ul se verifică foarte ușor, uitându-te sub corpul superior. Acolo apar botcile cu siguranță în cazul roirii. Vezi primele poterașe, iei măsuri.
În ce privește citirea stupului fără să pui mâna pe ramă, treaba asta este mult ușurată dacă avem mătci predictibile. Acolo unde nu s-a făcut selecție vom avea o istorie diferită a fiecărui stup în parte și va trebui să băgăm mâna în cuib.
În ce privește MER-ul, ținta mea e să reușesc cu el mai mult decât am reușit cu DB și aici nu mă refer doar la faptul că lucrez cu corpul, nu cu rama, ci prin stimulări, material biologic de calitate, căutarea culesurilor etc să reușesc producții mai mari.
De exemplu: la DB, la mine se umple repede stupul și apoi, ca să nu roiască, trebuie să îl slăbesc luând din rame. Treaba asta e aiurea dacă vrem producții. La MER, cu o linie bună de mătci, dacă cuibul se plin și matca mai cere, mai dăm un corp și în loc să slăbim stupul, îl întărim pentru culesul care tocmai urmează peste 2-3 zile.
Să fiu sincer, cea mai mare problemă a mea e să țin stupii în frâu. În primăvară venea salcâmul și stupii erau egalizați, că nu mai aveam pe cine să întăresc. Puteam să mă apuc să fac roi, dar eu vroiam producție și nu mă înduram. M-a salvat culesul, care i-a potolit ca un duș rece, dar dacă mai întârzia puțin, pierdeam. MER-ul mă ajută aici, chiar dacă mătcile sunt roitoare. Deși, dacă n-are cules și a atins un anumit nr de albine, pleacă, indiferent câte corpuri i-ai da. Dar, volumul ajută foarte mult în combaterea roirii.
Hai că iar am mers în toate direcțiile. Noroc cu șanțurile, că o luam pe arătură până-n Florida lui Adi Hodiș.

Adi, mai ai mult până vii?
Nu știu unde vor duce discuțiile, eu peste câteva minute plec și mai vin mâine seară. Dacă am spus ceva prostii, dați fără milă, măcar să nu le facă alții.