Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde nicus » 28 Noi 2012, 22:39

Care mai crezi ca autorizarile/actele astea de 2 lei o sa scape apicultura romaneasca de boli?
Nu s ar fi specificat in lege ceva concret: masuri efective in cazul in care se depisteaza o boala ca ..e mai greu,
dar la amenzi lista completa!
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde balasbebe » 28 Noi 2012, 22:48

Ar trebui sa intrebam la cati stupari au trecut medicii veterinari pe la noi, cand au inregistrat stupina. Nu ma refer la autorizar, ma refer strict la inregistrare.
balasbebe

Mesajde un OM » 28 Noi 2012, 22:56

Ma intreb cati veterinari te-ar putea sfatui sa recunosti ceva boli ale albinei, sau si mai utopic sa constate practic o forma activa a unei boli :lol: . Exclus ce-i care au cativa stupi.
un OM

Mesajde ilalexandru » 29 Noi 2012, 00:32

Domnule Dragos, tin sa va contrazic putin. Insa va dau si dreptate intr-o privinta. Ceea cu nesimtirea apicultorilor care vin si se amplaseaza langa tine in pastoral. Insa legea e prost conceputa. Sa zicem ca sunt cu 200 de famili de albine la floarea soarelui la un hectar de 100 de hectare. Vine unul cu 200 de familii si se amplaseaza la celalalt colt al lanului. Cei face legea? Au anul acesta am primit o subventie de 578 de lei prin PNA su\i conditiile in care am platit 175 lei pe cotizatie, 437,5 lei pe numere, plus alte drumuri facute pentru depunerea dosarului sau pentru ridicarea placutelor sau cumpararea medicamentelor de la asociatie. Ce castig am avut eu de pe urma PNA-ului? Daca din 2014 vin astia tot cu varianta asta de PNA, cu obligativatatea intocmirii atator hartii, cred ca o sa...nu stiu ce o sa fac, dar de albine nu ma las. Insa nici hartii nu mai completez. Eu la 175 de familii inregistrate la primarie si mult mai multe in curte, am beneficiat de 578 lei. De ce sa mai fiu inscris in asociatie? de ce sa mai platesc cotizatie? de ce sa-mi trebuiasca mie carnet de stupina? de ce inregistrare la DSV? De ce panou de identificare a stupinei? Crede cineva ca imi permit eu sa nu-mi tratez familiile de albine? sa nu le mentin perfect sanatoase? Sunt obligat sa fac atatea lucruri, dar statul roman ce-mi ofera mie? Impozit pe veniturile din apicultura? Taxe si alte spagi pe care trebuiesc sa le platesc? Ma duc la primarie pt o adeverinta,,,ala asteapta borcanul cu miere. Ma duc la vedicul veterinar cu probele de albine...le mai si platesc si mai trebuie sa dau si borcanul de miere. Plec in pastoral...pe drum borcane de miere la politai...chiar daca sunt in regula. Ajung in pastoral...miere la proprietarul terenului, miere la functionarul de la primarie pt o stampila pe un ordin de deplasare sau pentru simplul fapt ca ma ia in evidenta ca sunt intr-un loc anume. Si pana la urma ce face statul roman pentru mine? Cica pt la anul se scoate si subventia la motorina. Inca un castig major.
Un proprietar de animale are subventie pe capul de animal. Are 200 de vaci, primeste subventie X lei. Fara sa fie obligat sa achizitioneze nu stiu ce hrana sau medicamente pt ele. Eu ce subventie primesc pt 200 de familii de albine? Absolut nimic. Pt o oaie se primeste o subventie de 40 de lei. De ce nu se da la fel si pt o familie de albine? Accept sa identific toti stupii, sa detin si sa completez caietul stupinei, dar sa primesc si eu 40 de lei pe familia de albine. si un lucru foarte important...sa se faca controale la sange. Sunt foarte multi si acum care au declarati si identificati sute de stupi si ei in realizate nu au decat cateva cutii. Sa se specifice clar in lege....ai gasit unu din asta...pai atunci sa raspunda si functionarul de la primarie, si seful asociatiei care i-a acordat numerele, si medicul veterinar si apicultorul in sine. Noua lege ma afecteaza tot pe mine, care lucrez corect, dar m-am saturat de hartii, si nu pe ala care are relatii si lucreaza doar cu hartiile.
ilalexandru

Mesajde ilalexandru » 29 Noi 2012, 00:53

http://www.capital.ro/detalii-articole/ ... 72726.html

Ce scrie Dragos in articolul de mai sus?Cat primeste subventie un fermier cu 120 de vaci? 60.000 lei. Pai cam atat am produs si eu miere in anul 2012. Iar fermierul ala ia numai subventie atatia bani. Eu ce primesc? NIMIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Si acum sa nu fiu trimis sa ma apuc de cresterea vacilor pt ca nu ma intereseaza subventia respectiva. Ma intereseaza sa fiu lasat sa practic apicultura in continuare din pasiune fara a fi obligat sa respect o mie si una de cerinte aberante. Ma intereseaza sa produc o miere de calitate, sa am familii sanatoase si puternice si un castig corect cat mai mare. Iar daca statul roman se hotaraste sa ma subventioneze si pe mine pentru a-mi indeplini dorintele mele, ar fi un lucru foarte bun. Mi s-ar reduce cheltuielile cu intretinerea familiilor de albine. Insa sa termine odata cu varinata asta de PNA. Nu imi schimb lazile familiilor de albine o data la doi ani. Nu cumpar 12 kg de stimulente pt familiile de albine. La mine o familie consuma anual maxim 3 kg zahar. Si dau sigur miere mai multa decat a aluia care papa 12 kg de stimulent anual. NU am nevoie de matci pt ca mi le produc singur. Nu am nevoie de roi. NU am nevoie de familii de albine. Cumpar 20 cutii de varachet si atat pt care care primesc 578 de lei inapoi. DAr produc 6 tone de miere anual. Cu ce m-a sprijinit pe mine statil roman? Cu ce ma sprijina in continuare? Cu ce ma va ajuta noua lege? IN Dobrogea e o vorba...muncesc terenul, cu recolta imi recuperez investitia in teren si toate cheltuielile si raman cu subventia la hectar. Eu ce raman? Cu dureri de cap!!!! Si se mai si zice ca apicultura esti vitala pentru agricultura
ilalexandru

Mesajde geangu » 29 Noi 2012, 00:54

cu siguranta platile directe ar fi mai bune decat PNA ul.
geangu

Mesajde Adi Hodis » 29 Noi 2012, 01:08

ilalexandru scrie:...
Cu ce ma sprijina in continuare? Cu ce ma va ajuta noua lege? ...

Cu cele ce s-a mentionat la acest capitol

CAPITOLUL V: Dispoziţii finale

Art. 12.(1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, si se sancţionează după cum urmează:

Pt. "delectare", la pag. nr.1.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lucky5strike » 29 Noi 2012, 01:15

geangu scrie:cu siguranta platile directe ar fi mai bune decat PNA ul.

Mai ales anul asta, prea a fost o joaca pe timpul, nervii si banii apicultorului.

un OM scrie:Ma intreb cati veterinari te-ar putea sfatui sa recunosti ceva boli ale albinei, sau si mai utopic sa constate practic o forma activa a unei boli :lol: . Exclus ce-i care au cativa stupi.

Ei as... or sa iti explice doar cat de frumoase nunate are mierea din borcan... vezi ce zice si ilalexandru... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kamy » 29 Noi 2012, 07:19

Domnu alexandru se zice ca aram cu tractoru fiindca am trimis boii la facultate,nu e vina lor c-au ajuns sus,ba e frumos din partea lor ca n-au uitat de unde au plecat!nu se doreste sprijinirea apiculturii dovada proiectul de lege,iar dragos daca esti atat de mare fan de ce nu propui in proiectul de lege,in vederea eradicarii tuturor boalelor tratamentele sa le faca doar medicul veterinar,din moment ce cerfiticatu sanitar reprezinta scrisoare de garantie?
kamy

Mesajde Dragos2006 » 29 Noi 2012, 08:31

geangu scrie:cu siguranta platile directe ar fi mai bune decat PNA ul.

daca s-ar baga aceste plati in Ro , in loc de 1,8 milioane de colonii de albine am avea in secunda doi cel putin 3,6 milioane , am fi tara cu cei mai multi stupi din Europa...
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde filip » 29 Noi 2012, 10:18

Dragos,vezi de ce nu are ursul coada!
Apicultorul care nu are carnetul de stupina complectat-amenda
Apicultorul care nu are....amenda.
Dar cel care declara un numar de stupi care nu exista nu pateste nimic.
Unele treburi convin de minune,altfel nu e consum de siropuri.Iar noi ne cramponam ca subventia pe stup nu poate fi aplicata din cauza declaratiilor false.
Daca un organ de control nu e in stare sa numere stupii,care sunt vizibili.Cum poate stabili un culuar de zbor,etc.
Prea mult se insista ca o autoritate sa poata elimina concurenta prin amenzi.
filip

Mesajde MrBee » 29 Noi 2012, 11:46

Dragos2006 scrie:Mai oameni buni se va dau un exemplu din viata voastra :

Azi nea Ion isi cumpara un autoturism , toate bune si frumoase . Daca vrea sa iasa cu el pe drumul public trebuie sa-i inmatriculeze . Daca el vrea sa conduca autoturismul trebuie sa detina permis de conducere . Nu respecta codul rutier se aplica sanctiuni . La fel si in apicultura , in loc de certificat de imatriculare avem crotalii , in loc de permis de conducere avem caiet al stupinei .

Eu va mai fac o propunere : sa nu se dea nici o lege a apiculturii dar in codul fiscal ... sper ca intelegeti ce vreau sa spun.

Cam deplasata comparatia.Dar in spiritul ei (legii), daca omul nu iese cu masina pe strada (adica nu pleaca in pastoral), nu-l obliga nimeni sa-i faca certificat de inmatriculare (adica crotalii) si nici sa-si ia permis de conducere (adica caiet).
Doar daca nu cumva cei care au si ei niste roi in gradina proprie au inceput sa stea in calea celor care vor sa faca pastoral in apropiere.Sau nu mai e loc de vindut miere fiindca destui isi produc singuri necesarul propriu ? Si atunci cautam o cale sa-i scoatem din ecuatie ?
MrBee

Mesajde teinegru64 » 29 Noi 2012, 12:24

Suntem unii care doar asta stim sa facem.Apicultura.Niciunde in lege nu se spune ca nu am voie sa detin lazi goale...in amintirea timpurilor de altadata....Cu ce sunt eu vinovat ca albinele aluia autorizat venit in pastoral la mine in batatura prefera stupii mei?.....iar el face CCD? Haideti sa cautam calea de mijloc.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde stupul » 29 Noi 2012, 12:33

Dragos2006 scrie:Eu nu mai vrea sa mai am pe langa mine apicultori adevarate bombe biologice . Nu vrea nimic dar ne umple de boli . Cine nu vrea inregistrare in general ascunde ceva , in special boli.

Placutele de identificare, panoul si caietul de stupina ofera garantia ca albinele sunt sanatoase ?

Si de altfel, nici mie, care am stupina stationara, nu imi convine sa vina cineva care face pastoral sa imi aduca bolile ce le-a cules de pe unde s-o perindat si sa isi plimbe trantorii (din familii unde a bagat te miri ce matci "de import") sa imi corceasca albinele mele autohtone.
Ultima oară modificat de stupul pe 29 Noi 2012, 12:55, modificat de 2 ori în total.
stupul

Mesajde filip » 29 Noi 2012, 12:40

teinegru64 scrie:Suntem unii care doar asta stim sa facem.Apicultura.Niciunde in lege nu se spune ca nu am voie sa detin lazi goale...in amintirea timpurilor de altadata....Cu ce sunt eu vinovat ca albinele aluia autorizat venit in pastoral la mine in batatura prefera stupii mei?.....iar el face CCD? Haideti sa cautam calea de mijloc.

Da tu te-ai intrebat daca mai faci pastoral in zone unde a fost aplicata legea :?: :?: :?: Cum demonstrezi tu ca ai avut 10000 de albine in stup :?: :?: Acest conflict odata declansat e greu de gestionat..Te lucreaza baietii de la distanta de nu-ti vine sa crezi.
Aceiasi idee am expus-o si eu ceva mai plastic aici.
Cine crede ca prin eliminarea concurentei are zile bune se inseala drastic.Albina nu-i animalul care-l ingradesti si e sigur ca se desfasoara doar in acel perimetru.
filip

Mesajde MrBee » 29 Noi 2012, 12:56

stupul scrie:
Dragos2006 scrie:Eu nu mai vrea sa mai am pe langa mine apicultori adevarate bombe biologice . Nu vrea nimic dar ne umple de boli . Cine nu vrea inregistrare in general ascunde ceva , in special boli.

Placutele de identificare, panoul si caietul de stupina ofera garantia ca albinele sunt sanatoase ?

Binenteles ca nu, insa nu asta e scopul.Sanatatea albinelor noastre e o problema doar daca interfereaza cu ale dinsului.Si singurul loc in care acest lucru se poate intimpla este daca ne intilnim in pastoral.Mai precis daca vine in pastoral la mine in curte.Si e mult mai probabil ca albinele mele sa se imbolnaveasca de la ale lui decit invers.Cu tot respectul e clar ca cineva care are doar 5 stupi e matematic mai afectat de pierderea unui stup decit unul cu 500.Asadar se impune de la sine sa fii foarte atent la sanatatea propriilor albine.
Se tot insista pe acest motiv ca si cum baza o reprezinta cei 1% inconstienti care cred ca doar e nevoie sa cumperi niste stupi si sa recoltezi mierea si care oricum dupa maxim 1 an renunta de buna voie cind vad ca e mult de lucru.De asta trebuie sa se ocupe legea ?
Din pacate, ca in orice domeniu, interesele sunt mari.Pestele cel mare il inghite pe cel mic.Unii vad o oportunitate si incearca sa profite...
MrBee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA