Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde cantemir » 29 Noi 2012, 18:37

BUNKA scrie: Sa vezi ce familii imi fac de acum incolo!! :shock:

Am vazut in iunie la un coleg de forum (nu stiu de ce nu vrea sa posteze) cativa Antonescu, in deplina lor splendoare!
Sectiunea 33/33cm, 9 rame de 3/4 scurtate. Erau pe 6 corpuri, tepeni de albine. In fata urdiniselor, nor negru, zburau de ziceai ca vine sfarsitul lumii.
Eu, mai chior de felul meu si cu Warre si Delon in cap, il intreb ce-i cu turnurile?
Erau familii din roi de anul trecut, iernate fara nici o impachetare pe 3 corpuri(cel de jos gol) cu ce adunasera singure. Singura manopera a fost adaugarea (cam dupa ureche) a corpurilor si necaz mare: nu mai avea facute. Nu se asteptase la asemenea dezvoltare, iar de extras inca nu incercase.
N-am mai tinut cont de masca, afumator, transpiratia care curgea pe mine siroaie si cu delicatetea ce ma caracterizeaza (aceea de rinocer pasionat), am bagat dalta intre corpuri. Uzina in toata regula, de jos si pana sus! Matca depasita de evenimente, se autoexilase in corpurile pe care iernase, pentru ca n-am vazut puiet imprastiat pe alte rame. Mai sus: atelierele harniciei. Cei mai dezvoltati verticali cu o singura familie pe care i-am vazut eu.
La umbra turnurilor gemene, verticalii cu magazine pareau niste copii timizi. Am ramas cu imaginea asta intiparita pe retina!
cantemir

Mesajde BUNKA » 29 Noi 2012, 18:52

Fişiere ataşate
colector.gif
colector.gif (10.48 KiB) Vizualizat de 10662 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Noi 2012, 18:55

cantemir scrie:
BUNKA scrie: Sa vezi ce familii imi fac de acum incolo!! :shock:

Am vazut in iunie la un coleg de forum (nu stiu de ce nu vrea sa posteze) cativa Antonescu, in deplina lor splendoare!
Sectiunea 33/33cm, 9 rame de 3/4 scurtate. Erau pe 6 corpuri, tepeni de albine. In fata urdiniselor, nor negru, zburau de ziceai ca vine sfarsitul lumii.
Eu, mai chior de felul meu si cu Warre si Delon in cap, il intreb ce-i cu turnurile?
Erau familii din roi de anul trecut, iernate fara nici o impachetare pe 3 corpuri(cel de jos gol) cu ce adunasera singure. Singura manopera a fost adaugarea (cam dupa ureche) a corpurilor si necaz mare: nu mai avea facute. Nu se asteptase la asemenea dezvoltare, iar de extras inca nu incercase.
N-am mai tinut cont de masca, afumator, transpiratia care curgea pe mine siroaie si cu delicatetea ce ma caracterizeaza (aceea de rinocer pasionat), am bagat dalta intre corpuri. Uzina in toata regula, de jos si pana sus! Matca depasita de evenimente, se autoexilase in corpurile pe care iernase, pentru ca n-am vazut puiet imprastiat pe alte rame. Mai sus: atelierele harniciei. Cei mai dezvoltati verticali cu o singura familie pe care i-am vazut eu.
La umbra turnurilor gemene, verticalii cu magazine pareau niste copii timizi. Am ramas cu imaginea asta intiparita pe retina!

Imi creste inima cand citesc ce scrii...stiu ca asta voi face si eu!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Noi 2012, 23:42

BUNKA

Mesajde cantemir » 30 Noi 2012, 12:49

BUNKA scrie: o sa am efect de clopot perfect intr-o lada din doua corpuri de 33/33/30cm ...o sa fie la 33/33/60 spatiul de iernare....Hmmm!!!
Am impresia ca o sa fie bine de tot!!

Sincer, va doresc multa bafta cu ei!

Mai ales ca si eu ma ambitionez cu patratzelele mele Warre de 30/30/21cm, carora le-am descoperit recent si niste valente, sa zic asa, universale! Multifunctionale, adica. Asta daca ma descurc cat mai repede si de niste sarma de inox de 3mm! Nu mai discut pana nu realizez si ceva practic.
Cer scuze d-lui Akmm, pe care il mahnesc inca o data! dansul stie de ce!

Am totusi ceva nelamuriri in legatura cu inaltimea ramelor la care v-ati gandit dvs. Mie nu prea mi-e clar cum se lucreaza cu 30cm. Cum se ierneaza optim (si din punct de vedere economic) pe doua corpuri d-astea? Si ar mai fi intrebari legate doar de inaltimea ramei.
Nu-mi raspundeti inca! Ar fi ca si cand mi-ati da rebusul gata completat! Pana la primavara mai e un pic!
cantemir

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 05:08

cantemir scrie:
BUNKA scrie: o sa am efect de clopot perfect intr-o lada din doua corpuri de 33/33/30cm ...o sa fie la 33/33/60 spatiul de iernare....Hmmm!!!
Am impresia ca o sa fie bine de tot!!

Sincer, va doresc multa bafta cu ei!

Mai ales ca si eu ma ambitionez cu patratzelele mele Warre de 30/30/21cm, carora le-am descoperit recent si niste valente, sa zic asa, universale! Multifunctionale, adica. Asta daca ma descurc cat mai repede si de niste sarma de inox de 3mm! Nu mai discut pana nu realizez si ceva practic.
Cer scuze d-lui Akmm, pe care il mahnesc inca o data! dansul stie de ce!

Am totusi ceva nelamuriri in legatura cu inaltimea ramelor la care v-ati gandit dvs. Mie nu prea mi-e clar cum se lucreaza cu 30cm. Cum se ierneaza optim (si din punct de vedere economic) pe doua corpuri d-astea? Si ar mai fi intrebari legate doar de inaltimea ramei.
Nu-mi raspundeti inca! Ar fi ca si cand mi-ati da rebusul gata completat! Pana la primavara mai e un pic!

Vrei sa-ti faci rame la Warre...din sarma de inox de 3mm...ca sa-l faci R Delon...buna alegere!!!
De fapt corpurile o sa aiba cam 28cm inaltime, ramele o sa aiba cam 27cm inaltime pe 31,5cm dimensiuni exterioare, si la interior or sa fie de 24cm inaltime/29,5cm lungimea ramei...inseamna cam 7 decimetri patrati; aproximativ 5600 celule in cazul celulelor facute pe foita noastra de 5,4...in situatia in care isi construiesc singure fagurii s-ar putea sa creasca usor numarul de celule pe dm patrat...groso-modo s-ar duce la 56000 celule pe un corp cu 10 rame.
Un corp ar avea un volum cam de 30,5 L, asta inseamna ca la 3 corpuri as putea sa tin colonii normale intr-un volum de 91,5L...iar exceptiile ar avea la dispozitie un volum de 122 L.
Ar intra in jur de 17 Kg de miere intr-un corp mai mult sau mai putin...deci probabil ca cu un corp si jumate de hrana in cap se poate trece iarna fara absolut nici un fel de grija, s-ar ierna pe un turnulet de 2 corpuri de 56cm inaltime cu toata hrana in cap exact ca in trunchiul unui copac ...sau chiar pe 3 corpuri pt ca efectul de clopot sa fie mai bun.
:P
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 11:48

Uite cum ierneaza astia de la Steppler Farm in interior..au becuri rosii! :P http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_188.JPG
Ghemele se organizeaza si pe ME la fel ca pe 1/1 ...au aceeasi meteahna lazile astea http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_187.JPG
Urdinisele deschise..iernare pe un corp si pe doua corpuri dupa putere http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_189.JPG
Lumina rosie, familii de productie pe doua corpuri, capace stil american din lemn fara tabla cu gaura de hranire, urdinise deschise , paleti http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_183.JPG

La multi ani ROMANIA!!!
BUNKA

Mesajde jiji » 01 Dec 2012, 15:05

in prima poza stupul di coltul dr sus , a dat o in diareesi la oltima poza se vede ca mai multi au avut
jiji

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2012, 17:11

BUNKA scrie:Uite cum ierneaza astia de la Steppler Farm in interior..au becuri rosii! :P http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_188.JPG
Ghemele se organizeaza si pe ME la fel ca pe 1/1 ...au aceeasi meteahna lazile astea http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_187.JPG
Urdinisele deschise..iernare pe un corp si pe doua corpuri dupa putere http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_189.JPG
Lumina rosie, familii de productie pe doua corpuri, capace stil american din lemn fara tabla cu gaura de hranire, urdinise deschise , paleti http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_183.JPG

sper ca n-ai de gand sa-i iei ca si model, nu ?
mie pozele astea mi-au adus aminte de un singur lucru - stupinele detinute de ocoalele silvice inainte de revolutie. La fel colcaia diareea pe lazi si la aia.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde pst_claudiu » 01 Dec 2012, 20:45

BUNKA, am atasat o poza cu locul de unde sunt aia si Romania.E vorba de latitudine. Parerea mea personala ca iernatul in spatii inchise in Romania nu se merita, chiar si in NE Romaniei.
Fişiere ataşate
3.JPG
pst_claudiu

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 20:55

jiji scrie:in prima poza stupul di coltul dr sus , a dat o in diareesi la oltima poza se vede ca mai multi au avut

E si normal la ei iarna e mai lunga cu o luna, si asta se simte mai ales ca iernand pe un corp hrana se duce repede, albina se schimba, mortalitate iarasi e dar scot familii foarte bune in primavara...ceea ce la noi nu se prea intampla, stupii nostri sincer nu prea arata cum trebuie, eu am avut stupi puternici si stiu cum trebuie sa arate..am iernat si familii normale si de departe numarul conteaza...si conteaza si metoda de iernare.
Eu cred ca in interior scade consumul, incepe ponta mai devreme, albina se schimba mai repede chiar inainte de a iesi la curatire...batranele mor cu fecalele in ele (situatia cu diareea pe exteriorul lazii este doar o exceptie...au putut sa iasa pe fata stupului sa se cace, un lucru bun de altfel), trebuie hranite in timpul iernii dar merita pt ca te prind pomii cu albina tanara si cu abdomenul relaxat, si daca e hranita bine nici nu e anemica...am patit asa ceva odata, s-a schimbat albiona in iarna, a fost cald, familiile au fost tari, in primavara cand am schimbat fundurile erau full de albine moarte, am zis ca nu am mai ramas cu nimic si in lazi era mai multa albina ca in toamna...am invatzat ceva din intamplarea aia.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 20:59

alt stupar scrie:
BUNKA scrie:Uite cum ierneaza astia de la Steppler Farm in interior..au becuri rosii! :P http://www.stepplerfarms.com/images/Ian ... es_188.JPG

sper ca n-ai de gand sa-i iei ca si model, nu ?
mie pozele astea mi-au adus aminte de un singur lucru - stupinele detinute de ocoalele silvice inainte de revolutie. La fel colcaia diareea pe lazi si la aia.

Nu stiu, nu aveam treaba cu albina pe atunci...eram Strumf !! :P
In mod cert solutia asta comporta anumite riscuri, dar aduce si satisfactii...da exista riscul sa moara de foame daca nu esti pe ei cu okeanul...dar macar la pomi culegi polen si rupe cu puietul cand altii abia-si sterg pukii de la oki...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 21:23

pst_claudiu scrie:BUNKA, am atasat o poza cu locul de unde sunt aia si Romania.E vorba de latitudine. Parerea mea personala ca iernatul in spatii inchise in Romania nu se merita, chiar si in NE Romaniei.

Da, argumentul asta l-am auzit de sapte mii de ori, ok nimic din ce e acolo nu e bun de preluat, nimic nu se potriveste la noi, noi nu avem minus 30 de grade, noi nu avem vant, nu avem viscol, nu avem zapada si asta s-a dovedit si anul trecut...zi-i asta lui Puisoru :lol:
Sa recunostem, cand m-am apucat eu de apicultura adica acum 8 ani, inca erau primaveri cand in martie era iarba verde, albina iesea la zbor, aducea polen etc...nu s-a mai intamplat asta de foarte mult timp, acum primaverile sunt foarte capricioase si nici nu se pune problema sa mai avem asta in martie, suntem norocosi daca aprilie este o luna care sa permita zborul...in unii ani abia sfarsitul lunii aprilie vine cu conditii bune de zbor, si flora pur si simplu explodeaza...in conditiile astea datele problemei se schimba mult!!
Parerea mea e ca iernatul in conditii "controlate" de temperatura adica pe romaneste sa nu-i expui la viscol, sa stea in liniste si intuneric deplin...e chiar foarte benefic pentru orice colonie...e benefic pt orice colonie sa nu resimta variatii foarte mari de temperatura cum la noi sunt in fiecare iarna de la -25 de grade noaptea la -3 sau -4 grade ziua, cand la soare si cu parapet in spate cum ades fac apicultorii temperatura sa se duca pe lada la plus cateva grade in conditii de soare.
Variatiile sunt FOARTE MARI intre noapte si zi in conditiile astea...nu e bine!! Parerea mea!
Inca o chestie...nu-s cum se face ca toata spuma apicultorimii din Romania zice ca aia acolo peste ocean sunt la furat cu apicultura, ca sunt in urma rau de tot, ca nu fac bine aia sau ailalta, dar cu toate astea eu vad ca ei fac fata unor ierni aspre, si mai lungi cu o luna fata de noi, deci o perioada activa mai scurta cu o luna...vad ca in conditiile astea scot in mai niste super colonii care borasc efectiv de albina, vad ca in doua luni stupii lor rup cantarele, vad ca au o tehnica si un stil de lucru la care noi ne uitam cu okii umezi si mari...cei care le recunoastem meritele, cei care nu..se uita altfel!! :lol:
Pt mine realitatea e simpla, ma uit, vad, gandesc, trag concluzii...nu tre sa-mi explice nimeni ce vad, si daca vad bine...pur si simplu nu ma uit doar la altitudine, incerc sa vad daca se poate aplica ceva din ce fac ei, si se poate...sunt multe chestii...chiar si Dan Margarit a aratat multe din modul de lucru americano-canadian, sincer am vazut foarte multe chestii care se pot aplica la noi..a spus si el ca circa 80% din tehnologia lor se poate aplica in Romania...cu toate astea sunt suficienti de multi apicultori in Romania care cred ca,SUA sau Canada sunt pe alta planeta si ca totul este diametral opus, complet diferit, nu exista similitudini...la nici un capitol...nu ma includ in categoria asta!!
Incerc sa invat si din greselile altora, si din greselile mele, incerc sa vad un lucru bun si la unul care face apicultura in Canada, nu ma cred mai destept ca ala... ar fi bine daca ar fi mai multi asa..........
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 21:33

Botosaniul se afla la 47grade 44minute latitudine Nordica ...in timp ce Montreal se afla la 45 grade 29 minute latitudine Nordica, Manitoba se afla la 53 grade latitudine Nordica, iar Saskatchewan este la 52grade 43 minute latitudine Nordica...deci nu e chiar asa diferenta ca de la Pamant la Marte!
Da, intr-adevar 52 de grade in zona noastra ar fi pe undeva pe la granita de nord a Ucrainei cu Belarus...insa sunt si apicultori canadieni care se afla in Quebec, si aplica aceleasi tehnici, si mai mult de atat sunt apicultori in SUA la granita cu Canada care aplica aceleasi tehnici..ca la noi la Timisoara si Arad temperaturile iarna sunt mai blande asa e...insa nu e toata tara asa, si un plus de confort pt albina intotdeauna e de dorit.
Inca o treaba daca faci puiet in hala incepand din ianuarie, trebuie atentie mare cu tratamentele pt varoa!!
BUNKA

Mesajde un OM » 01 Dec 2012, 21:49

Nu cred ca fac hraniri proteice sau energetice cei care ierneaza in unele din halele prezentate de d-voastra. Avand stupii pe mai multe randuri pe inaltime eu nu vad cum i-ar lua la mana pe fiecare pentru completari.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?