pst_claudiu scrie:BUNKA, am atasat o poza cu locul de unde sunt aia si Romania.E vorba de latitudine. Parerea mea personala ca iernatul in spatii inchise in Romania nu se merita, chiar si in NE Romaniei.
Da, argumentul asta l-am auzit de sapte mii de ori, ok nimic din ce e acolo nu e bun de preluat, nimic nu se potriveste la noi, noi nu avem minus 30 de grade, noi nu avem vant, nu avem viscol, nu avem zapada si asta s-a dovedit si anul trecut...zi-i asta lui Puisoru
Sa recunostem, cand m-am apucat eu de apicultura adica acum 8 ani, inca erau primaveri cand in martie era iarba verde, albina iesea la zbor, aducea polen etc...nu s-a mai intamplat asta de foarte mult timp, acum primaverile sunt foarte capricioase si nici nu se pune problema sa mai avem asta in martie, suntem norocosi daca aprilie este o luna care sa permita zborul...in unii ani abia sfarsitul lunii aprilie vine cu conditii bune de zbor, si flora pur si simplu explodeaza...in conditiile astea datele problemei se schimba mult!!
Parerea mea e ca iernatul in conditii "controlate" de temperatura adica pe romaneste sa nu-i expui la viscol, sa stea in liniste si intuneric deplin...e chiar foarte benefic pentru orice colonie...e benefic pt orice colonie sa nu resimta variatii foarte mari de temperatura cum la noi sunt in fiecare iarna de la -25 de grade noaptea la -3 sau -4 grade ziua, cand la soare si cu parapet in spate cum ades fac apicultorii temperatura sa se duca pe lada la plus cateva grade in conditii de soare.
Variatiile sunt FOARTE MARI intre noapte si zi in conditiile astea...nu e bine!! Parerea mea!
Inca o chestie...nu-s cum se face ca toata spuma apicultorimii din Romania zice ca aia acolo peste ocean sunt la furat cu apicultura, ca sunt in urma rau de tot, ca nu fac bine aia sau ailalta, dar cu toate astea eu vad ca ei fac fata unor ierni aspre, si mai lungi cu o luna fata de noi, deci o perioada activa mai scurta cu o luna...vad ca in conditiile astea scot in mai niste super colonii care borasc efectiv de albina, vad ca in doua luni stupii lor rup cantarele, vad ca au o tehnica si un stil de lucru la care noi ne uitam cu okii umezi si mari...cei care le recunoastem meritele, cei care nu..se uita altfel!!
Pt mine realitatea e simpla, ma uit, vad, gandesc, trag concluzii...nu tre sa-mi explice nimeni ce vad, si daca vad bine...pur si simplu nu ma uit doar la altitudine, incerc sa vad daca se poate aplica ceva din ce fac ei, si se poate...sunt multe chestii...chiar si Dan Margarit a aratat multe din modul de lucru americano-canadian, sincer am vazut foarte multe chestii care se pot aplica la noi..a spus si el ca circa 80% din tehnologia lor se poate aplica in Romania...cu toate astea sunt suficienti de multi apicultori in Romania care cred ca,SUA sau Canada sunt pe alta planeta si ca totul este diametral opus, complet diferit, nu exista similitudini...la nici un capitol...nu ma includ in categoria asta!!
Incerc sa invat si din greselile altora, si din greselile mele, incerc sa vad un lucru bun si la unul care face apicultura in Canada, nu ma cred mai destept ca ala... ar fi bine daca ar fi mai multi asa..........