Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Shrek » 28 Noi 2024, 18:20

Nici acum nu sunt de acord cu prețul de 10 eu borcanul de salcâm și de aici restul preturilor. Eu nu vând la acest preț. Nu pentru ca vreau sa " sparg piata". Pur și simplu , clientela mea este formata în mare parte din oameni de condiție medie spre modesta iar preturile mari ii poate îndepărta. Chiar dacă de la o vreme îmi cam tremura mana când donez miere ( din motive medicale, evident) nu pot sau nu am curaj sa ridic prețul anul acesta. De fapt, am ajustat producția la cât vând, 90%din cantitate fiind rezervata, iar cea premium, salcâm este 100 % rezervat anul acesta.
Despre viitorul preturilor, nu știu ce sa spun. Nu cred ca ele vor scădea, la nici un sortiment. Chiar dacă cei care au pe stoc cantități mare, prezenta în piață nu se observa pentru ca, asa cum am spus, portofoliul de clienți " cu borcanul" se formează în câțiva ani.
Economic vorbind, stagnarea prețului poate fi combătută sau compensata prin doua moduri : reducerea prețului de cost/ producție și creșterea vânzărilor. În tandem aceste doua masuri pot suplini pierderea cauzata de inflație din ultimii ani.
Dar sunt sigur ca dumneata cunoști aceste detalii.
PS Sunt plăcut impresionat de eforturile depuse de dv. pentru a fi al curent cu noutățile apicole, cu disponibilitatea de a împărtăși cu noi, cei ce mai urmărim forumul și nu în ultimul rand, activitatea de " marketing " pe care o desfășurați încercând sa valorificați orice oportunitate de vânzare. Cu siguranță că, dacă ați juca șah, ați fi un bun jucator! Respect!
Shrek

Mesajde Balian » 28 Noi 2024, 19:03

Ce scriu este numai o părere, un fel de lucru. S-a format dealungul anilor de lucru. Am putea
spune și despre multe prostii care am făcut în acești ani. Altfel un lucru probat de prima dată,
poate să aibă două finalizări. Sau merge sau nu. Aici am scris ce a funcționat. De când sunt pe
acest forum m-am cam întâlnit cu destulă inițiere întro temă și abandonată pe drum cu argumentul
”de ce să dau mură în gură la alții?”. Eu pe toți cine mai citesc aici îi consider colegi, nicidecum
concurenți. Și dacă știi sau ai găsit ceva interesant și nu spui, consider că ai trăit viața degeaba.
Suntem în dialog sau eventual simplu, mă urmărește cineva. Avem noi suficient pe cap care ne
trage în spate, de ce să nu ajutăm unul pe altul. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Noi 2024, 19:40

cererea va creste si preturile lafel ...pentru ca in urmatorii 5 ani vor migra aproape 1 mil de romani inapoi in tara ...tot odata preturile se vor dubla la majoriteta produselor....
dar in prima faza pretul mierii va scadea la raft...pentru ca sau aceptat niste smecherii....tocmai pentru a scoate producatorul roman din ecuatie(aveti grija la astia "pro-apicultura" sa vedetei ce loveste la ficati)...deci cresterea pretului in aceasta perioada este o greseala fatala...greseala tipica a producatorului "rumegator" de rand....
cei care vor sa continuie in acest domeniu trebuie sa lucreze cu vetre si sa scada pretul de productie la sub 1 e ...

daca nu stiti cum ..?..pai pe ce cheltiuiti ??
la 50 de stupi ce necestitati avem ...de ce ajunge pretu de prod sai fie peste 1 E...putem sa facem o lista ?? chiar as fi curios
yuonyuon

Mesajde Shrek » 28 Noi 2024, 20:11

Cum naibii sa fac sa dispara postarea de aici?
Ultima oară modificat de Shrek pe 28 Noi 2024, 20:41, modificat 1 dată în total.
Shrek

Mesajde Shrek » 28 Noi 2024, 20:36

Ce spui dumneata, domnu' Yon, despre întoarcerea unui mil de români în tara nu are nici un suport real. Nu cunoașteți fenomenul și de aceea vorbiți în necunoscuta de cauza, influențat de o campanie tv sau politica. Romanii stabiliți " afara, nu se vor întoarce în veci în tara, sa locuiască din nou aici! Cei de generația mea, între 55-65 de ani, încă lucra și spera sa primească pensie de acolo. Acolo au asigurari de sanatate si sistemul medical este bine pus la punct. Daca veniturile sunt suficiente, nu vad nici un motiv sa l,ece de acolo.Statul gazda, îl poate ajuta financiar, dacă pensia este neindestulatoare, prin diferite scheme de sprijin, dar condiția este sa locuiască acolo. Generația tânără, 35-45 ani, si-au făcut un rost acolo. Cei mai mulți au dat copiii la școală acolo, si-au cumpărat o locuință, intr-un cuvânt s-au integrat. Nu spun ca a fost sau este ușor. Dar viata lor este acolo și nimic nu ii va aduce în tara. Unul din motivele pentru care prefera sa locuiască și sa lucreze acolo este ca sunt tratați corect de statul adoptiv. Copiii lor vor creste și evident, peste 15-20 de ani, tinerii de azi poate devin bunici și vor dori sa fie aproape de nepoți. Nicidecum sa vina înapoi în tara sa trăiască intr-o mocirla sociala în care autoritățile de la cel mai înalt nivel promovează și întreține un discurs al uri!
Ceea ce vedeți la TV despre tineri întorși în tara, cu afaceri " de succes" sunt niște făcături, o campanie menita sa ii atragă pe tineri sa se întoarcă " acasa" Asta nu se va întâmpla. Cele câteva " afaceri de succes" ale unor tineri reveniți în tara sunt de fapt afaceri cu fonduri europene în care " cineva" a aflat de la " altcineva" modul în care " undeva", se poate face o combinație în care se invart mulți bani!
Sincer, mi-as dori peste ani, sa pot sa îmi scot pălăria și sa spun: "da domnu' Yon, ai avut dreptate! Copiii noștri s-au întors acasă!" Dar trebuie sa fim conștienți ca acest lucru nu se va intampla! Mai degrabă, se observa ca cei ai căror părinți sunt neputincioși, încearcă sa ii ducă " afara" pentru ca este mai ieftin sa ii îngrijească acolo. Care mai au.....
Shrek

Mesajde Shrek » 28 Noi 2024, 20:37

Mah, nus' ce draq am apăsat de tot apare
Shrek

Mesajde Balian » 28 Noi 2024, 20:44

Reducerea până la infinit a costului de producție sună a lichidare de stoc. Cheltuielile pot fi multiple.
Sunt care nu pot fi reduse că periclitează buna funcționare a exploatației (tratamentele medicale,
reinoirea inventarului consumabil, asigurare de bunăstare a familiilor de albine, prelucrarea produselor
apicole la un nivel la care piața este formată). Cum am mai spus este de gândit găsirea unori locații
staționare care au multiple potențiale melifere, cât se poate pe întreaga perioada activă a albinei.
Pentru mărirea producției medie pe familie, împărțirea stupinei în vetre mici. Folosirea de tehnici
cât mai eficiente de evitare de stare de roire. Pentru ocolirea apariției bolilor, folosirea de mătci
tinere. Investițiile reduse la un nivel cât mai mic. Astea la nivel de stupină.
La nivel de exploatație, depus efort cât mai mare pe marketing, formarea clientelei de cumpărători,
precum și deservirea cât mai eficientă a acestei clientele.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Noi 2024, 21:09

nu trebuie sa imi dai mie dreptate pentru ca cea ce scriu ramane scris...e destul ca garantie...
cea ce nu intelegeti voi este ca nu stiti deunde sursa acestor informatii pe care le detin...sigur la o prima impresia ar parea ca sunt si eu o victima a campaniilor televizate...
partea buna pentru voi ....e mai mult de atat...adica nu e deloc :lol:

romanii nu vin inapoi ca aleg ei sa vina ...lafel cum a fost si cand au plecat....ci mecanismele economice le decid soarta...sper ca nu ati uitat cum plecau autocare intregi in plina pandemie la cules de castraveti ....??...era nevoie mare si au ales ei sa plece... :lol:
lafel si acum...nu vreau sa intru prea mult in detali ca nu se mai intelege nimic...dar un lucru vreau sa zic....si sa il studiati....de ce se face autostrata ce traverseza moldova? ca sa ne ducem noi la vatra dornei sa mancam ceafa de porc?? ...o zona saraca dealtfel....care sunt efectele acestei investitii?...voi stiti cat de amplu este programul europei de est si cate proiecte cuprinde ...??(multi nu stiu nici unul)va puteti imagina la ce scara se va dezvolta industria romaniei in urmatorii ani ....
stiu .....negati pana in ultima clipa....e normal si firesc..
eu nu elaborez tocmai pentru ca par ridicol si ajung sa vorbesc singur....
eu nu sunt pe social media nu urmaresc candidati etc...nu ma intereseaza ...orcum stiu cine iese si ce face ...pentru ca acesti oameni sunt instruiti si alesi ca model dupa contextul fiecarei etape economie...
urmeaza pace si declaratia "erou national" al celui mai maree tradator ...apoi refacerea consexiunilor cu TOATE tarile europei de est si implicit dezvoltare si atragerea sau relocarea fortei de munca in zona noastra....toti acesti pacalici de la canditatura vin si regurgiteaza aceste ideii despre cum ar fi proiectul lor si ca ai ar face asa ceva cand defapt e deja in practia si inceput din inaintea lor de catre corporatii americane......dar cineva de al nostru trebuie sa isi asume meritu...cineva politic bineinteles ...
deci ramana cum am stabilit 1 mil romani pana in 2028..." e doar o parere" :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Noi 2024, 21:57

Balian scrie:Reducerea până la infinit a costului de producție sună a lichidare de stoc. Cheltuielile pot fi multiple.
Sunt care nu pot fi reduse că periclitează buna funcționare a exploatației (tratamentele medicale,
reinoirea inventarului consumabil, asigurare de bunăstare a familiilor de albine, prelucrarea produselor
apicole la un nivel la care piața este formată). Cum am mai spus este de gândit găsirea unori locații
staționare care au multiple potențiale melifere, cât se poate pe întreaga perioada activă a albinei.
Pentru mărirea producției medie pe familie, împărțirea stupinei în vetre mici. Folosirea de tehnici
cât mai eficiente de evitare de stare de roire. Pentru ocolirea apariției bolilor, folosirea de mătci
tinere. Investițiile reduse la un nivel cât mai mic. Astea la nivel de stupină.
La nivel de exploatație, depus efort cât mai mare pe marketing, formarea clientelei de cumpărători,
precum și deservirea cât mai eficientă a acestei clientele.
stiu ca trebuie multe dar daca nu le mentionam intr o lista completa cu costuri exact.... e greu sa si le eficientizam

la 50 de stupi sa facem un calcul simplu...
incep eu :
1 hraniri ...deacum dau doar miere...deci zero(sper sa nu se intelega mai mut ca sigur ca dau miere din cantitatea de 50 kg extrasa?... :roll: )
2 tratamente 4-5 cutii de varachet
3 matci am eu infinit
4 faguri noi am ceara
5 locatie am
6 albine am
7 caturi si rame am
8 borcane cumpar 1 leu
9 elemente de tamplarie si fieronerie le fac in regie proprie ...dar le am pe toate...
10 acesorii apicole: masti ...si cam atat...

zile de munca ...25-30 pe an...

deci banuiesc ca toti avem acelesi conditii ...imi scapa ceva?
sunt ani cand e seceta si trebuie sa cumpar zahar ...

si toate acestea sub "conitia suprema" 50 kg per stup si traversarea optima a familiilor peste iarna cu maxim de mortalitate/depopulari de 5 %...

daca imi scapa ceva (mai mult ca sigur) chiar va rog :lol:
daca o sa spuneti ca trebuie sa investim in inventar /logistica deja nu mai suntem competenti pentru contextul economic in care ne aflam ...e ca si cum la maraton unul ia startul mai tarziu cu 10 minute fata de ceilalti ..e si normal ca va fi imposibil sa mai ajunga la " marea resetare".... 8-) ...prin care vor trece doar cei aranjati si parfumati.... :lol:
SA NU SPUNETI!!! ca trebuie sa investim constant ...este o mare greseala ....nu uitati pentru ce muncim ...50 kg pe stup si trecerea optima prin iarna...atat????....nu trebuie Jon deer si fergusson pentru asa ceva....iluzia.... progres= investitie constanta.... este schema de \manevra prin care sau pagubit si se pagubesc toti....

si acum la marketing pentru ca e alta mancare de peste....recomand seriozitate si simplitate....calitate si respect....si de scos din buzunar poate cate un borcan persoanelor care apreciaza dar si astea parca sunt din ce in ce mai putine ....recent am observat treaba asta ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Noi 2024, 22:21

Am și eu o listă făcută recent despre cheltuieli. Trebuie să caut.
De produs marfă știm, de intreținut albine mai merge, la marketing eu am un
stil de dialog aproape cu oricine, sau îi duc miere cadou sau introduc în dialog
o jumătate de propoziție despre albine/miere/produse apicole. Dacă persoana
este primitoare mai dezvolt puțin dar nu exagerat că îl plictisesc pe om. Și așa
plasez o informație oriunde umblu. Funcționează. Am o vorbă ”să mâncăm
pâine unsă cu miere!” :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Noi 2024, 23:21

Balian scrie:Am și eu o listă făcută recent despre cheltuieli. Trebuie să caut.
De produs marfă știm, de intreținut albine mai merge, la marketing eu am un
stil de dialog aproape cu oricine, sau îi duc miere cadou sau introduc în dialog
o jumătate de propoziție despre albine/miere/produse apicole. Dacă persoana
este primitoare mai dezvolt puțin dar nu exagerat că îl plictisesc pe om. Și așa
plasez o informație oriunde umblu. Funcționează. Am o vorbă ”să mâncăm
pâine unsă cu miere!” :lol:
sa speram ca pe lista nu scrie:
apivirol,beecozzy :lol: ,turta energetica(nu imi vine acum un nume tampit :lol: ) sau mai stiu eu ce...... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Noi 2024, 23:39

am citit in viteza si cred ca am inteles un pic ca hobisti fata de profesionisti isi permit sa mai scoata bani din buzunar pentru asi intretine "hobyul" pe cand profesionistii scot bani din piata fara sa vina cu ceva de a casa...deci traiesc din asta ....interesant punct de vedere

dar acesti hobisti nu sunt cumva "porci de craciun" ingrasati de magazinele online si hobiul lor nu cummva e un film fals ce se deruleaza lent ....nu de alta dar cum se face ca toti hobisti in aceste perioade cam pun dalta in cui...pentru ca orcum nu faceau bani din apicultura...
URMEAZA INTREBAREA ROSIE!@ :lol: :lol:

au vreo legatura hobistii cu apicultura? ...pentru ca eu am impresia ca ei sunt o alta rasa de oameni....adica consumatori/distrugatori ....fara ca ei sa aiba vreo legatura cu albina...

sincer pentru mine am gasit apicultura ca hobii cand fac maxim din ce am ...mie asta mi se pare fascinant sa ma conectez cu sursa de profit a naturii...care vreti sa credeti sau nu ....este gratis...
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Noi 2024, 10:25

Raportul pasiunii față de regulile economice ne diferențiează. Hobbystul lucrează numai din pasiune scoate bani din buzunar și nu-l înteresează să aibă recuperare de cheltuieli că pasiunea este pe primul loc. Cine recuperează măcar cheltuiala este deja comercial și este nonprofit. Cine crează și profit are activitate comercială cu profit. Oricât de mic ar fi acel volum. Mărimea activității comerciale ne desparte în amatori și profesionisti. Raportul încasării față de nevoile bănești de trai. Asta numai punctul meu de vedere.

Motivul hobbystului care pune dalta în cui ar putea fi că s-a săturat de condițiile negative pe care le înconjoară. Răspândirea peste măsură a persoanelor deținătoare de familii de albine, unele stupine sunt bombe biologice. Majoritate celor cu proiecte, că s-a creat/obligat posibilitate să aibă o exploatație mult peste puterea de pricepere, poate peste puterea de muncă și de ce nu - de chef. Chimizarea excesivă a agriculturii, shimbarea climatică radicală care influențează major baza meliferă, scumpirea întreținerii și susținerii inventarului, sau ne-am devenit prea comozi nu în ultimul rând poate și vârsta!

Hobbyștii sunt chiar o altă rasă de om. E departe cel mai de valoare segment. Legătura lor cu albinele este PASIUNEA PURĂ și nimic altceva. Ei chiar se gândesc despre biodiversitate, despre polenizare naturală, despre un trai natural, despre o activitate creativă, recuperatoare și de liniște. Profesioniștii urmează motivația de bază a capitalismului, lăcomia și obsesia după obținere de profit. În mică măsură mă găsesc în această categorie, amestecat cu obsesia de pasiune. De asta spun că sunt hobbyst-comercial. E gravă coproducție așa? Stare ROȘIE. Vai de mine. :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Noi 2024, 11:18

in ce consta pasiunea hobistului?...care sunt elementele ce il motiveaza sa se ocupe se albine?..
am stabilit ca in cazul celui profesionist este incurajat de profituri ...bani bani si iar banii....

orice om sarac cand primeste o suma mai mare de bani o ia mintea razna si isi baga picioarele in el de hobii in momentul cand este recompensat....

eu cu hobistii tot nu am inteles...sa fie aceia care inca mai apreciaza un produs in defavoarea banilor??...nu prea cred...
sau doar apicutorii ce nu au "reusit in viata" sa isi schimbe "standardul" de hgobist ..astfel au si scuze la problemele lor....

eu sa zic in cazul meu(dar nu ma copiati :lol: ..cand dati raspunsul)...este o diferenta cand manaci un mar din copacul tau fata de cel de la taraba...are o alta energie...si unii poare ca au observat asta ..lafel si cu mierea..etc...dar nu am neglijat partea financiara adica cea profesionista ...
yuonyuon

Mesajde Cristian IONITA » 29 Noi 2024, 14:48

O spun din postura celui care niciodata nu a practicat / gandit / implicat apicultura altfel decat pentru hobby ....
Fişiere ataşate
463482055_8690240160996482_1128411091373829625_n.png
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 29 Noi 2024, 15:55

Mă mențin pe poziție despre definirea hobbystului și nu pot numai să mă repet:”Hobbyștii sunt chiar o altă rasă de om. E departe cel mai de valoare segment. Legătura lor cu albinele este PASIUNEA PURĂ și nimic altceva. Ei chiar se gândesc despre biodiversitate, despre polenizare naturală, despre un trai natural, despre o activitate creativă, recuperatoare și de liniște.”

Am găsit calculul meu de cost fără investiții. Am șters cifrele, dau numai rezultatul final. Am luat în ordinea cronologică nu în ordinea importanței componentelor:
- accesare de informații
- înzestrarea permanentă sau periodică
- târgurile apicole
- hrană energetică și proteică (primăvara, vara, toamna, diferit în funcție de an apicol)
- tratamente (primăvara, vara, toamna)
- inființarea roiurilor
- transport
- întreținerea stupinei în general
- marketing
- protocol (miere dată cadou)
- ambalaj
- mătcile cumpărate
- energie consumată anual
- manopera
1-de întreținere a familiilor
2-de făcut roi
3-de extras miere
4-procesare miere
5-de extras ceară
6-de hrănire
7-personalului ajutător
Am calculat cu 50lei/oră manoperă. Luând în calcul o capacitate de vânzare de 2000kg miere/an, o producție anuală medie de 60kg/famile, rezultă 2000/60=33,3familii de producvție. La mine două platforme de 18 stupi. O platformă de roiuri/tineret în fiecare an și stupii de pe cea mai veche platformă vânduți. Cheltuiala totală am calculat 17865lei. Așa costul unui kg de miere 17865/2000=8.9lei/kg aproximativ. Și cum nu prea se poate fără investiții, (întotdeauna îi vine omului o idee nouă) se cam ridică această cifră la 10lei/kg la miere marfă.
Cam așa mi se conturează planul meu de lucru în stupină.
PS: @Yuonyuon după cum descrieți și d-voastră sunteți hobbyst - comercial, cu o rentabilitate mult mai bună decât mine.
@ Cristian Ioniță - deoarece nu am minte luminată, nici măcar mediocră îmi rămîne minte mică. Îmi ajunge. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE